Exista un motiv pentru care manichiura cu gel a devenit un element de baza in lumea moderna a frumsetii: sunt pur si simplu indestructibile, incredibil de lucioase si, in plus, gasesti in orice salon in care intri un tehnician care sa ti le faca. Insa cel mai atragator aspect al manichiurii cu gel este fara doar si poate riscul zero de a-ti sari oja imediat cum bagi mana in geanta dupa telefon… Ca sa nu mai spunem ca riscul ramane zero nu numai in prima si a doua zi, ci timp de cateva saptamani.
Ojele cu gel sunt facute din ingrediente mai puternice, ceea ce le face sa adere mai bine la unghie comparativ cu lacurile traditionale si sunt destul de puternice incat sa reziste uzurii zilnice fara sa sara. De asemenea, spre deosebire de ojele obisnuite, ojele gel sunt mai flexibile.
Oja gel se activeaza sub lampa UV sau LED, in timp ce oja obisnuita actioneaza in contact cu oxigenul. Gelul se curata prin inmuiere in acetona timp de cel putin zece minute, in timp ce oja simpla se sterge usor cu dizolvant obisnuit.
In urma cu cativa ani, atunci cand manichiura cu gel a inceput sa castige o popularitate tot mai mare, o multime de negativisti insistau ca aceasta oja magica, rezistenta perioade lungi este prea buna sa fie adevarata. Si desi opinia publica s-a grabit sa o adopte imediat, nici macar acum, in 2018, nu putem spune ca este o optiune complet lipsita de riscuri. Iata cateva aspecte pe care e absolut obligatoriu sa le stii inainte de a merge la primul salon si de a solicita o manichiura cu gel.
1. Unghiile cu gel pot slabi unghiile
Fie ca optezi pentru o oja gel sau pentru o oja in formula clasica, adevarul este ca manichiura regulata in general, de orice fel ar fi ea, iti slabeste unghia naturala. Procesul manichiurii poate duce la deshidratarea si subtierea unghiei naturale.
Se intampla foarte des ca unele cliente ale saloanelor de manichiura sa manifeste simptome precum exfoliere, subtiere, rupere, decolorare si chiar dureri ale patului unghial. Insa niciunul dintre aceste lucruri nu le impiedica pe femei sa mearga in mod regulat sa isi faca manichiura la salon, sau sa isi faca unghiile la domiciliu.
Din nefericre, daca nu iti vezi unghia naturala macar o data la doua saptamani nu vei putea sa ii evaluezi in mod corect starea, si in plus e posibil chiar sa ratezi eventualele infectii si, in cazurile mai grave, chiar eventuale tumori ce pot aparea. Stratul gros, aproape ca o armura de oja blocheaza si capacitatea unghiei de a transfera oxigen.
2. Exfolierea unghiilor – o idee foarte proasta
Un lucru foarte comun in randul pasionatelor de manichiura cu gel este procesul exfolierii. Atunci cand culoarea incepe sa sara, e posibil sa fii tentata sa o cureti si tu mai mult, la fel cum ai proceda cu o coaja sau o pielita. Cand incep sa apara exfolierea si umflarea ojei cu gel, apa gaseste loc sa se infiltreze in unghie, iar asta poate crea un punct de acces pentru bacterii si fungi.
Odata exfolierea ojei inceputa, va fi greu sa nu incepi sa tragi de ea, iar daca vei face asta prenobabil ca odata cu oja vei scoate si cateva straturi de unghie naturala. Acest gen de leziuni ale unghiei pot necesita uneori si sase luni pentru a se repara.
Studiile efectuate pentru a evalua efectele manichiurii cu gel au relevat faptul ca unghia – a carei grosime a fost masurata atat inainte cat si dupa o manichiura cu gel – a suferit o subtiere dupa aplicarea de gel. Deocamdata nu este clar care dintre componentele ojei cu gel a cauzat subtierea, dar e clar ca exista aspecte in procesul aplicarii manichiurii cu gel care sunt responsabile pentru acest efect.
Atunci cand sunt aplicate si indepartate in mod corect, gelurile sunt complet sigure si le poti folosi cu regularitate. Insa este la fel de adevarat ca ele pot slabi in mod cert unghiile daca sunt exfoliate sau smulse de pe unghie, pentru ca in acest fel pot exfolia si straturi din unghia naturala. De asemenea, unghia va fi afectata si slabita si daca este pilita excesiv inainte de aplicarea gelului.
3. Evita trio-ul toxic din formulele pentru manichiura cu gel
Dincolo de sanatatea unghiei, trebuie sa ne gandim intotdeauna la sanatatea intregului organism. Astfel, este absolute esential sa avem mereu grija sa evitam trio-ul toxic de agenti cancerigeni prezenti in multe oje de pe piata: formaldehida, toluenul si dibutil phthalatul (DBP). Dupa testarea lor clinica s-a demonstrat ca aceste ingrediente provoaca inflamatii, alaturi de multe alte efecte adverse, precum perturbarea functionarii normale a ficatului si a tiroidei. Din fericire, majoritatea ojelor profesionale fabricate astazi nu contin aceste nenorociri.
4. Incearca sa limitezi expunerea la lampa
Un studiu realizat in anul 2016 de Academia Americana de Dermatologie a relevat faptul ca manichiura cu gel e posibil sa nu fie o optiune sigura pentru persoanele extrem de sensibile la razele UV. Doza de raze UV pe care o primesti in timpul unei sedinte pentru efectuarea manichiurii cu gel este scurta, dar intensa, iar in timp aceasta expunere intensa poate provoca leziuni ale pielii.
O problema suplimentara, ceva mai actuala, este popularitatea in crestere a lampilor LED pentru unghii, preferate atat pentru expunerea mai rapida cat si pentru ca se crede ca sunt mai sigure decat lampile UV. Insa specialistii nu sunt de acord!
Desi se crede ca aceste lampi cu LED nu folosesc raze UVA, adevarul gol golut este ca de fapt ele folosesc raze UVA de intensitate mai mare, pentru a reusi sa furnizeze timpii redusi de expunere pentru care sunt atat de appreciate… Aceasta iradiere UVA de intensitate mai mare inseamna ca va fi nevoie de mai putin timp pentru ca aceste lampi sa faca rau pielii.
Cand ai aceasta problema cu expunerea la raze UV si totusi ai nevoie ca oja ta se usuce la lampa, poti folosi o crema de protectie solara cu spectru mare, ceea ce inseamna o crema care sa te protejeze si de raze UVA si de raze UVB.
In plus, lumina UVA de la lampa pentru unghii este mai puternica decat expunerea obisnuita la soare. Insa aplicarea cremei cu factor de protectie solara in timpul sedintei de manichiura este dificila si din punct de vedere logistic. Dupa partea de hand care a sedintei de manichiura, inainte de aplicarea gelului, va trebui sa aplici crema cu factor de protectie, iar apoi va trebui sa astepti 20 de minute inainte sa iti fe aplicat gelul… ceea ce este foarte dificil, atat pentru tine cat si pentru persoana care iti face manichiura.
Specialistii recomanda, in schimb, sa folosesti o pereche de manusi speciale pentru protectia impotriva radiatiilor UVA, responsabile si pentru aparitia semnelor premature de imbatranire, precum petele inchise la culoare si ridurile. Manusile protejeaza atat degetele cat si incheietura.
5. Gandeste-te la oja cu gel ca la un acril lichid
Te-ai gandit vreodata de ce rezista manichiura cu gel atat de mult timp? Compozitia chimica a ojei cu gel si a ojei simple variaza de la brand la brand, insa diferenta majora este ca oja cu gel se usuca numai in contact cu lumina lampii UV sau LED, in timp ce oja obisnuita se poate usca in contact cu aerul.
Uscarea sub lampa creeaza un strat dur de oja care il face sa fie mai durabil si sa reziste mai mult timp. Procesul de inlaturare a ojei gel este si el mai complicat, necesitand ca unghia sa fie inmuiata in acetona pentru ca formula de pe unghie sa fie dizolvata in mod adecvat. Asadar, unghiile cu gel nu numai ca te vor tine mai mult timp, dar vor avea un aspect mai gros si mai tare si vor fi, de asemenea, mai lucioase.
6. Fereste-le de apa daca vrei sa dureze
Cel mai mare dusman al unei manichiuri cu gel este apa fierbinte. De aceea inmuierea unghiilor cu gel in mod frecvent in apa este cel mai sigur mod in care le poti distruge! Baile ungi, dusurile sau timpul petrecut in jacuzzi poate cauza umflarea si ulterior exfolierea, asa ca fa tot posibilul sa eviti expunerea la apa fierbinte si mentine mereu temperatura apei cat mai scazuta. De asemenea, poarta manusi de cauciuc atunci cand speli vasele.
7. Procesul de inmuiere poate fi daunator
Desi manichiura ta poate ramane neclintita pe pozitii pana la momentul in care vei dori sa o indepartezi, procesul de indepartare poate fi extrem de dur. Inmuierea unghiilor in acetona, infasurate in folie lasa unghiile uscate si friabile. In plus, dupa indepartarea foliei e posibil ca manichiurista sa fie nevoita sa racaie placa unghiala cu o pila, ceea ce poate duce la si mai multe traume pentru unghie.
Pentru a contribui la reducerea acestor probleme, incearca sa te asiguri ca alegi un tehnician pentru unghii care sa stie sa aplice si sa activeze corect oja cu gel. Gelurile aplicate si activate corect se iau usor, daca sunt inmuiate cu acetona, in timp ce gelurile aplicate incorect necesita instrumente pentru indepartarea manuala.
8. Ai grija de unghii dupa curatarea gelului
Este foarte importat ca pielea si cuticulele care inconjoara unghia, ca si placa unghiala in sine, sa fie rehidratate cu un emolient foarte bun sau sa le fie aplicata o masca de noapte dupa curatarea gelului, astfel incat toata zona unghiei si din jurul acesteia sa fie rehidratata si reparata.
9. Evita manichiurile repetate cu gel
Stim ca o data ce ai utilizat o data o manichiura fara defect, e greu sa iei o pauza. Cu toate acestea, e bine sa eviti programarile una dupa alta pentru realizarea manichiurii cu gel, astfel incat sa previi efectele daunatoare indelungate. E bine sa iti iei cate o mica vacanta de la unghiile cu gel, o pauza ce va permite unghiilor tale naturale sa se rehidrateze si sa se repare.
10. Hidrateaza unghiile
Stim cat de important este sa bei destula apa pentru sanatatea intregului organism. Aceeasi regula se aplica si cand vine vorba despre sanatatea unghiilor. De asemenea, hidrateaza-ti unghiile pe cat de mult posibil intre vizitele la salon.
Poti folosi inainte de aplicarea ojei simple base coat-uri care hidrateaza unghia si o fac sa arate mai bine si mai sanatos. Aceste straturi de baza se pot folosi fie sub oja, fie ca lac nude care camufleaza si in acelasi timp hidrateaza unghiile. Alege o formula cu vitamina C si uleiuri de cocos, caisa si avocado, care iti va face in scurt timp unghiile sa radieze de sanatate.
11. Incearca benzile pentru unghii
Vrei sa ai look-ul incredibil al unghiilor cu gel dar fara sa suferi si efectele dezastruoase ale acestora? Ei bine, poti folosi benzile pentru unghii, peste care poti aplica stratul de gel. In acest fel gelul nu iti va atinge niciodata placa unghiala, iar benzile vor fi sigilate pe unghii pentru o perioada de pana la doua saptamani.
12. … sau ojele cu efect de gel
Exista, de asemenea, si o varianta de oje cu efect de gel, foarte populare in ultima vreme datorita durabilitatii lor. Ojele cu efect de gel rezista impecabil aproximativ o saptamana, ceea ce este rezonabil comparativ cu oja clasica. Oja cu efect de gel se poate sterge foarte usor cu dizolvant simplu.
Lasă un răspuns