Stii ce inseamna haute couture, bias cut sau appliqué? Daca raspunsul tau e nu, nu ai de ce sa te rusinezi: nu esti singura. Poti sa vorbesti fluent limba modei chiar nu esti editor de moda sau designer, iar pentru asta ai nevoie doar de cateva fituiti cu cei mai uzitati termeni de fashion.
Cei mai multi dintre termenii populari din domeniul modei sunt in engleza-franceza, si sunt folositi de fashioniste fara a fi tradusi, asa ca nu voi incerca o traducere aproximativa, dubioasa – consinder ca aceasta abordare le va fi utila mai ales cititoarelor care lectureaza cu predilectie texte redactate in engleza / franceza.
Mini-ghid: Termeni de moda explicati
Ready To Wear / Prêt-à-Porter: articole vestimentare care sunt produse in fabrici, la dimensiuni standard
Este vorba, asadar, de hainele care nu sunt facute la comanda. Toata lumea le produce, de la case de moda, cum ar fi Christian Dior (care are, separat, si colectii haute couture), la branduri contemporante.
Haute Couture: crearea si vanzarea de haine facute la comanda, pentru clienti privati
Acestea sunt hainele pe care probabil nu le vei purta vreodata si pe care nu le zaresti la orice colt de strada. Asta nu inseamna insa ca nu le poti admira, alaturi de toti pamantenii, care nu au salarii astronomice. Case de moda ca Valentino, Chanel, Christian Dior, ne fac sa oftam atunci cand manechinele defileaza pe podium in creatiile lor haute couture.
Capsule Collection: o colectie compusa din articole vestimentare interschimbabile
Conceptul din spatele acestei idei este oferirea de 10 piese vestimentare (bluze, pantaloni, paltoane etc) clientilor, care pot fi combinate diferit, astfel incat sa fie maximizat potentialul outfit-ului. Un exemplu de capsule collection este colectia lui Zooey Deschanel pentru Tommy Hilfiger, lansata in aprilie 2014.
Pop-Up Shop: un magazin de retail temporar
Un Pop-up Shop are o durata de viata de la cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de retailer. Numeroase branduri se folosesc de aceste magazine pentru promovarea unor campanii, sau pentru petreceri / vanzarea unor mostre de produs. Intr-o traducere mai simpla: un magazin care nu e permanent si in care se organizeaza petreceri.
Lookbook: o compilatie de imagini, care prezinta colectia viitoare a unui designer
Lookbook-urile sunt utile, mai ales daca esti un brand ca Madewell sau Current/Elliot, care nu organizeaza defilari de moda, dar care vrea sa isi prezinte colectia intr-o maniera artistica.
Je Ne Sais Quoi: “I don’t know what”
Termenul frantuzesc este folosit pentru a face referire la o femeie care detine o putere de atractie greu de descris in cuvinte. De exemplu? Brigitte Bardot, Monica Bellucci.
Trompe L’Oeil: puterea de a pacali ochiul
Chiar daca acest termen nu apartine in exclusivitate modei, nu este deloc un strain in comunitatea fashion. Trompe l’oeil este in estenta o iluzie optica sau suprarealista, termenul fiind popularizat de scandaloasa rochie-homar a lui Elsa Schiaparelli: o rochie alba, de matase, avand un homar pictat pe ea, de mana lui Salvador Dali.
Silhouette: conturul general al unui articol vestimentar
Termenul face referire la conturul unei haine – iti va fi mai usor sa “vezi” acest contur daca iti imaginezi articolul respectiv fara culoare, textura etc., ca si cum ai urmari cu un creion inchis la culoare periemtrul unei rochii intr-o revista.
Bias Cut: un articol de imbracaminte care are o taietura pe diagonala
Deoarece materialul este taiat pe diagonala, acesta cade in valuri pe silueta, intr-o maniera magulitoare. Bias Cut marcheaza un stil extrem de popular in anii ’90, evocand tinute memorabile, cum ar fi rochia Calvin Klein, purtata de Gwyneth Patrow in 1996 pe covorul rosu, sau rochia de mireasa purtata de Kate Moss in 2011, creatie John Galliano.
Knife Pleat: pliuri extrem de bine presate, in aceeasi directie, astfel incat fiecare pliu este format din trei straturi de material
Probabil nu este foarte important sa cunosti toate tipurile de pliuri, insa acesta este cel mai popular dintre ele, deci nu strica sa faci cunostinta cu el.
Appliqué: coaserea sau brodarea unui material peste altul
Imagineaza-ti doar o superba rochie Valentino, cu dantela delicata nude cusuta peste o tesatura crem, matasoara. Nu suna rau, nu?
Dirndl Skirt: o fusta ampla, larga, cu o talie evidentiata
Extrem de populara in anii ’50, aceasta fusta isi are radacinile in portul traditional german, care contine, de asemenea, corset si sort in aceasta combinatie.
Statement: un articol vestimentar ostentativ – de obicei un colier sau o pereche de pantofi – greu de ignorat
Un articol statement are calitatea de a atrage instant atentia asupra sa, iesind in evidenta in cadrul tinutei. Atunci cand optezi pentru un astfel de articol, trebuie sa te asiguri ca restul outfit-urlui este marcat de simplitate, altfel rezultatul va fi unul…aglomerat.
Ombre: trecerea graduala a unei nuante de la intunecata la luminoasa (degradé)
Extrem de hip pana acum putina vreme, popularitatea ombre-ului s-a mai domolit in ultima vreme, asa ca daca te tenteaza sa iti vopsesti parul in degrade, afla ca trend-ul a apus binisor.
Hero: articolul must-have al sezonului
Articolul hero este cel care creste valoarea tinutei tale de la zero la infinit. Acum putintica vreme, colierele statement au fost articole hero.
Heritage: un stil vestimentar rafinat si auster
Imagineaza-ti fuste tweed, pulovere tricotate si paltoane de lana. Este caracteristic aristocratiei engleze.
In incheiere, cateva cuvinte memorabile ale unor grei din lumea modei, care fac referire la alte elemente cheie din lumea modei. Le-am marcat ca sa-ti sara-n ochi:
“One is nevere over-dressed or under-dressed with a Little Black Dress.” ~ Karl Lagerfeld
“Fashions fade, style is eternal.” ~ Yves Saint Laurent
“How can you live the high life if you do not wear the high heels?” ~ Sonia Rykiel
„A woman who doesn’t wear perfume has no future.” ~ Coco Chanel
„Attitude is everything.” ~ Diane von Furstenberg
„Elegance is not standing out, but being remembered.” ~ Giorgio Armani
Lasă un răspuns