Exista alimente care contin substante toxice pentru animalul tau de companie. Este important ca animalele de companie sa manance o dieta echilibrata si specifica, deoarece alimentele umane pot fi foarte daunatoare pentru sanatatea lor.
Atat cainii, cat si pisicile au un simt al mirosului mult mai puternic decat oamenii, in special cainii. Mirosul este sensul lor cel mai dezvoltat, o calitate care ii face sa fie atrasi irezistibil de anumite mirosuri, cum ar fi cel al alimentelor. Daca pentru noi mirosul sau este placut, pentru ei aceasta senzatie se inmulteste. Acest lucru impreuna cu apetitul sau insatiabil poate deveni o provocare pentru caine si stapanul sau.
Royal canin mediu adult 15kg este cea mai buna hrana pentru animalul tau de companie.
Probleme digestive si obezitate
Este foarte important ca dieta animalelor de companie sa fie echilibrata si pentru aceasta trebuie sa evitam sa le oferim urme de alimente umane, precum si anumite alimente daunatoare. In caz contrar, ei ar putea suferi probleme de sanatate, digestive (indigestie sau gastroenterita, colita, ulcere…) si obezitate.
Cel mai bine este sa le oferiti o hrana uscata (boabe) sau alimente umede specifice acestora. In cazul in care doriti sa le dati un premiu sau sa le impartasiti caracterul special al unei sarbatori, cum este cazul Craciunului, exista dulciuri pentru animalele de companie care ii vor face, de asemenea, sa se bucure fara a le face rau. In plus, multe dintre aceste „dulciuri” sunt sanatoase, deoarece contin substante care curata dintii si ii intaresc.
Alimente interzise pentru animalul tau de companie
- Ciocolata:Contine teobromina, o substanta foarte periculoasa, un stimulent cardiac care in doze mari ar putea provoca un atac de cord.
- Oase depasari si spini: Pot trece sau se pot bloca in intestinul animalului de companie. Oasele pasarilor au aschie care provoaca cu usurinta blocaje in gat sau intestin, la fel ca si spinii.
- Alcool:O cantitate mica de alcool este suficienta pentru a intoxica un caine sau o pisica.
- Lapte:Desi este mancarea prin excelenta atunci cand sunt pui, majoritatea animalelor de companie devin intolerante la lactoza atunci cand ajung la maturitate.
- Carne sarata(sunca): Aceste alimente contin o concentratie ridicata de sare, dificil de asimilat pentru organismul pisicii si al cainelui. Consumul sau poate genera varsaturi, diaree si alte probleme digestive.
- Ceapasi usturoiul: Contin tiosulfat (in special ceapa) o substanta toxica pentru caini si pisici care poate provoca anemie hemolitica.
- Cafeina:La fel ca alcoolul si teobromina din ciocolata, cofeina accelereaza sistemul cardiac si nervos si poate genera tahicardie.
- Strugurisi stafide: Doza toxica este de 32 g de struguri pe kg de caine si 11-30 g de stafide pe kg de caine. Daca depasesc aceasta cantitate, ele sunt toxice si ingestia lor le poate determina sa dezvolte insuficienta renala in decurs de 72 de ore.
- Alimente grase si condimente:Ele sunt foarte puternice pentru sistemul digestiv al animalelor de companie.
- Dulciuri:Zaharul nu este recomandat. Este foarte daunator pentru dinti si poate genera, de asemenea, excesul de greutate.
- Nuci de Macadamia:Ele sunt foarte toxice pentru caini. Acestea afecteaza abilitatile lor motorii, provocand tremor muscular si, in doze mari, paralizie.
Nevoile nutritionale ale puilor de caine
Cautati indicatii despre cum sa va hraniti noul catel? Retineti acest lucru: nevoile nutritionale ale unui catel sunt mult diferite de cele ale unui caine adult. Au nevoie sa obtina suficienti nutrienti pentru a-si alimenta cresterea rapida.
Un catel are nevoie de mancare facuta doar pentru catei. De asemenea, puteti hrani catelusul dvs. cu hrana pentru caini preparata comercial, care este etichetata pentru „toate etapele vietii”.
Numarul de hraniri pe zi depinde de varsta puiului tau:
– 2-3 luni: 4 mese pe zi
– 3 pana la 6 luni: 3 mese pe zi
– 6 pana la 12 luni (pana la 24 de luni pentru cele mai mari rase): 2 mese pe zi
In cele mai multe cazuri, un catel poate incepe sa intarce din laptele mamei sau sa inlocuiasca laptele intre 3 si 4 saptamani. Odata inceputa intarcarea, procesul dureaza de obicei pana la trei saptamani inainte ca acestea sa fie indepartate de lapte.
Pentru a va obisnui prietenul mic cu hrana solida, medicii veterinari recomanda sa umeziti hrana pentru catelus cu suficienta apa calda pentru a face o ciorba.
Cateilor le place sa se joace cu mancarea lor, asa ca poate fi necesar sa-i incurajati sa o manance. Incercati sa va scufundati degetul in mancare si sa il intindeti pentru ca puiul sa-l linga.
Catelul tau are nevoie de o dieta echilibrata, care se gaseste in multe alimente pentru caini cumparate din magazin sau poate fi preparata acasa cu sfatul medicului veterinar. O dieta echilibrata ii ofera prietenului tau energie, ii mentine creierul si corpul zumzet si ii ajuta sa creasca.
Nutrientii cheie sunt:
– Proteinele. Proteinele ajuta la formarea tesuturilor catelusului tau.
– Grasimi. Grasimile ajuta la mentinerea sanatatii pielii si parului. De asemenea, va ajuta catelul sa dezvolte un creier sanatos si o vedere sanatoasa.
– Carbohidrati. Carbohidratii ajuta sa-i ofere catelusului tau energie.
– Vitamine si minerale. Alimentele „complete” si „echilibrate” pentru catei au cantitatile potrivite de vitamine si minerale.
– Apa. Desi hrana pentru catei conservata contine pana la 78% apa si poate asigura o parte din necesarul de apa al catelusului tau, nu este suficienta. Cainii de toate varstele ar trebui sa aiba intotdeauna la dispozitie o sursa de apa proaspata si curata.
Lasă un răspuns