Apa carbogazoasă este o băutură răcoritoare și o alternativă bună pentru băuturile răcoritoare îndulcite.
Cu toate acestea, unii oameni sunt îngrijorați că ar putea fi dăunătoare pentru sănătate. Așa că, în acest articol voi prezenta efectele apei carbogazoase și te las pe tine să decizi dacă alegi să o consumi sau nu.
De asemenea, dacă ai nelămuriri în legătură cu produsele naturale și cum să le integrezi într-o dietă echilibrată, experții de pe Wellnessist îți sunt alături cu multe informații și sfaturi utile.
Ce este apa carbogazoasa?
Apa carbogazoasă este apa care a fost infuzată cu dioxid de carbon gazos sub presiune. Aceasta produce o băutură cu bule care este, de asemenea, cunoscută sub numele de apă acidulată sau sifon.
Apele carbogazoase au de obicei o cantitate de sodiu adăugată pentru a-i îmbunătăți gustul și uneori sunt incluse cantități mici de alte minerale.
Apa carbogazoasă este acidă
Dioxidul de carbon și apa reacționează chimic pentru a produce acid carbonic, un acid slab despre care s-a demonstrat că stimulează aceiași receptori nervoși din gură ca muștarul.
Acest lucru declanșează o senzație de arsură, înțepătoare, care poate fi atât iritantă, cât și plăcută.
PH-ul apei carbogazoase este 3-4, ceea ce înseamnă că este acid.
Cu toate acestea, consumul unei băuturi acide, cum ar fi apa carbogazoasă, nu îți va face corpul mai acid.
Rinichii și plămânii elimină excesul de dioxid de carbon. Acest lucru menține sângele la un pH ușor alcalin de 7,35-7,45, indiferent de ceea ce mănânci sau bei.
Sănătatea dinților este afectată?
Una dintre cele mai mari preocupări cu privire la apa acidulată este efectul său asupra dinților, deoarece smalțul este direct expus la acid.
Există foarte puține cercetări pe această temă, dar un studiu a constatat că apa minerală a deteriorat smalțul doar puțin mai mult decât apa plată. Mai mult, apa minerală este de 100 de ori mai puțin dăunătoare decât o băutură răcoritoare cu zahăr.
De fapt,s-a descoperit chiar că o băutură dulce fără acid a fost mai dăunătoare decât o băutură carbogazoasă fără zahăr.
Afectează digestia?
Apa carbogazoasă poate interfera cu funcțiile sistemului digestiv în mai multe moduri.
Poate îmbunătăți capacitatea de înghițire
Studiile sugerează că apa minerală poate îmbunătăți capacitatea de a înghiți atât la adulții tineri, cât și la cei mai în vârstă.
Poate amplifica sentimentul de plenitudine
Apa carbogazoasă poate crește, de asemenea, senzația de sațietate după mese într-o mai mare măsură decât apa simplă. De asemenea, determină alimentele să rămână în stomac mai mult timp, ceea ce poate menține senzația de plenitudine pentru mai mult timp.
Poate ajuta la ameliorarea constipației
Persoanele care suferă de constipație pot consuma apă minerală, deoarece ajută la ameliorarea simptomelor.
Într-un studiu de 2 săptămâni efectuat pe 40 de persoane în vârstă care au suferit un accident vascular cerebral, frecvența medie a mișcărilor intestinului aproape s-a dublat la grupul care a băut apă carbogazoasă, comparativ cu grupul care a băut apă de la robinet.
Mai mult, participanții au raportat o scădere cu 58% a simptomelor de constipație.
Apa carbogazoasă afectează sănătatea oaselor?
Mulți oameni cred că băuturile carbogazoase sunt dăunătoare oaselor datorită conținutului ridicat de acid. Cu toate acestea, cercetările sugerează că nu acidul carbonic este de vină.
Un studiu observațional amplu efectuat la peste 2.500 de persoane a constatat că băutura cola a fost singura asociată cu o densitate minerală osoasă semnificativ mai mică în urma consumului. Apa carbogazoasă părea să nu aibă niciun efect asupra sănătății oaselor.
Concluzionând
Nu sunt dovezi care să indice că apa carbogazoasă este dăunătoare. Astfel, nu există niciun motiv să renunți la această băutură dacă îți place să o consumi. De fapt, poate chiar să îți îmbunătățească starea generală de sănătate.
Lasă un răspuns