O postura gresita in timpul noptii, rigiditate temporara, osteoartrita la nivelul gatului, entorse cervicale temporare, hernii cervicale, efecte post-traumatice atat de multe situatii care ne fac sa avem dureri de gat intr-o zi. Putini sunt norocosii care pot scapa de ea!
Destinate sa mentina, intr-o masura mai mare sau mai mica, vertebrele cervicale afectate, gulerele cervicale sunt disponibile in patru modele (cu referinte de la C1 la C4), de dimensiuni si forme diferite: gulerul cervicala flexibil (C1), gulerul semi-rigid (C2), gulerul semi-rigid cu inaltime reglabila (C3) si gulerul rigid cu suporturi (occipital, sternal, barbie), cunoscut si sub numele de mini-guler (C4).
Un guler cervical sau un C2 semi-rigid ofera un suport mediu prelungit care limiteaza miscarile de rotatie, dar mai ales hiperextensia gatului. Este semi-rigid datorita unei placi integrate in guler. Aceasta asigura relaxarea musculara prin reducerea sarcinii asupra rahisului cervical, limiteaza amplitudinile de rotatie si de flexie/extensie si corecteaza postura rahisului cervical.
Detalii despre ce reprezinta acest lucru
Gulerul cervical C2 este indicat in prezenta torticolisului, entorse cervicale benigne, osteoartrita cervicala, nevralgie cervico-brahiala in perioada de criza si apoi cu retragere treptata.
Torticollis
Aceasta este o contractura musculara dureroasa a gatului. Contractura se defineste printr-o crestere permanenta si involuntara a tensiunii unui muschi. Contractura afecteaza in principal muschiul sternocleidomastoidian, un muschi mare al gatului care leaga sternul, clavicula si mastoida (o parte a osului temporal).
Cu toate acestea, poate afecta si alte zone, cum ar fi trapezul. Torticolisul este mai frecvent la femei decat la barbati. Torticolisul provoaca dureri la nivelul gatului si al cefei, cu o capacitate functionala de rotatie foarte redusa.
Osteoartrita
Osteoartrita este o boala care afecteaza articulatiile si se caracterizeaza prin uzura discurilor intervertebrale si a cartilajului articulatiilor intervertebrale, combinata cu deteriorarea oaselor din jur. Osteoartrita cervicala (numita si cervicartroza) este o forma de osteoartrita care afecteaza vertebrele cervicale (C1-C7). Aceasta localizare a osteoartritei este frecventa, deoarece zona este foarte mobilizata: sustine greutatea capului.
Mai mult de jumatate dintre persoanele de peste 40 de ani sufera de osteoartrita cervicala, iar acest procent creste odata cu varsta. Astfel, osteoartrita cervicala se regaseste pe 90% din radiografiile pacientilor de peste 80 de ani. Aceasta aduce, dureri de cap si rigiditate a gatului si poate fi cauza nevralgiei cervicobrahiale.
Nevralgie
O nevralgie este o durere care apare in teritoriul unui nerv senzitiv, deseori pe o singura parte. Nevralgia cervicobrahiala este o afectiune dureroasa cauzata de afectarea uneia dintre radacinile nervoase de la nivelul membrului superior. Pacientul se plange de dureri la nivelul gatului care iradiaza in brat.
Functii importante ale oaselor
Stiati ca pierdeti oase in timp? Te-ai gandit vreodata ce oase sunt cele mai lungi si care sunt cele mai scurte sau te-ai intrebat cum se vindeca oasele? Chirurgul ortoped Kim Stearns, MD , impartaseste fapte curioase si uimitoare despre oasele tale si sfaturi despre mentinerea oaselor sanatoase .
- De ce pierzi niste oase
Este ciudat sa te gandesti – te intrebi cum s-ar putea intampla asta, deoarece sunt acoperite de pielea ta? Te-ai nascut cu aproximativ 300, dar ajungi cu doar 206. Multe oase, precum cele din craniul tau, fuzioneaza impreuna pe masura ce cresc.
- Ce te face sa cresti
Atata timp cat placile de crestere (la capatul oaselor lungi din brate si picioare) raman deschise, vei creste. Placile se inchid la sfarsitul adolescentei pentru baieti si in doi ani de la inceputul perioadelor pentru fete.
- Cum sa va mentineti oasele sanatoase
Oasele tale castiga in densitate pana cand implinesti 30 de ani. Apoi densitatea scade daca nu obtii suficienta miscare, calciu, vitamina A, vitamina K si vitamina D din alimentele pe care le consumi . Ceea ce face ca oasele sanatoase sa fie cele mai sanatoase este sa le ofere nutrientii de care au nevoie si sa faca miscare – chiar si plimbarile zilnice.
- Cum se vindeca oasele rupte
Procesul poate diferi in functie de tipul de pauza a avut loc. Cele mai multe rupturi se vindeca, iar in zona se formeaza vase de sange aproape imediat dupa ce o rupeti pentru a ajuta procesul de vindecare sa inceapa. In 21 de zile, colagenul se formeaza pentru a se intari si a mentine bucatile rupte la loc. Suprafetele deteriorate se impletesc impreuna pentru a forma os nou – si adesea osul nou este mai puternic decat cel original.
- Scheletul tau are multe sarcini
Te misca. Iti protejeaza creierul, inima si plamanii. Produce celule sanguine. Si stocheaza si regleaza mineralele pentru a ajuta intregul tau sistem sa functioneze.
- Cele mai lungi si scurte oase ale tale
Femurul sau osul coapsei este cel mai lung. Benzile in forma de etrier din urechea medie (masurand doar 0,11 inci) sunt cele mai scurte.
- Unde ai cele mai multe oase
Cele 54 de oase din mana, degete si incheieturi va permit sa scrieti, sa folositi un smartphone si sa cantati la pian.
Lasă un răspuns