Când ai nevoie de o sumă de bani, rapid, vei apela în mod sigur la un împrumut bancar care să îți acopere necesarul financiar pentru o anumită situație apărută în viața ta.
Ce este un credit nebancar?
Creditele pot fi bancare și nebancare. Creditele nebancare sunt oferite de către Instituțiile Financiare Nebancare sau IFN=urile. Aceste sunt niște entități care funcționează în baza unui cadrul legal și care creditează persoane fizice și juridice. Pentru a putea accesa un credit nebancar nu ai nevoie de un dosar atât de complex precum ai avea pentru accesarea unui credit bancar, însă sunt câteva cerințe obligatorii pe care trebuie să le îndeplinești. În primul rând trebuie să ai vârsta cuprinsă între 21 si 69 de ani, dar sunt și IFN-uri care acceptă să crediteze persoane care au vârsta cuprinsă între 18-69 de ani. O altă cerință este aceea de a avea domiciliul stabil în România. Trebuie să dovedești cu cartea de identitate, care este obligatoriu să se afle printre documentele depuse la cererea unui credit nebancar. Trebuie, de asemenea, să dovedești că ai un venit lunar minim asigurat, astfel încât vei fi eligibil de rambursarea creditului în perioada stabilită.
Costurile unui împrumut care nu este luat de la bănci
Cu toate avantajele pe care le are un credit nebancar, adică obținerea lui într-un termen scurt, dosarul mai puțin complex care este necesar și implicit accesarea mai ușoară a creditului, există și costuri mai mari decât la obținerea uni credit bancar. Acest credite nebancare au de obicei dobânzi foarte mari, cuprinse între 7-200% din valoarea creditului solicitat. De asemenea, suma împrumutată trebuie rambursată în termen scurt, creditele acestea fiind făcute pe perioade de aproximativ 1-2 ani.
Dacă ești pregătit să îți asumi aceste condiții importante din contractul de creditare, atunci acest tip de credit este potrivit pentru tine. În plus, ca un avantaj al creditului nebancar, putea vedea lipsa influenței indicilor economici DAE si Robor asupra acestor tipuri de credite. La creditele bancare acești doi indici economici duc la modificarea dobânzilor, chiar de la o lună la alta, ducând la o ușoară instabilitate în plata ratelor.
Ce crede lumea despre IFN-uri
Atunci când vine vorba despre credite, despre instituții bancare și nebancare, părerile oamenilor sunt împărțite în două categorii. Unii care sunt interesați și de creditele nebancare și ar apela la ajutorul unor instituții financiare nebancare, și alții care sunt de părere că aceste instituții financiare nebancare nu sunt sigure și că ar avea doar dezavantaje apelând la serviciile lor. Instituțiile Financiare Nebancare funcționează totuși în temeiul legii și fac aceste servicii de creditare în mod legal. Însă acestea au posibilitatea să își fixeze dobânzile așa cum doresc, chiar și de 200% din valoarea împrumutului, ceea ce poate fii considerat de mulți a fi o problemă mare, având în vedere că trebuie să ramburseze o sumă foarte mare față de cea primită.
O altă problemă ar fi la termenii și politicile pe care le au cu privire la întârzierea rambursării la termen, atunci când acestea îți pot pune niște penalizări foarte mari, mărind și mai mult suma pe care o ai de plată. De aceea, oamenii încă aleg varianta de împrumuturi bancare, atunci când nu se grăbesc cu primirea banilor și dispun de timpul de analiză a dosarului, și când sunt legal eligibili pentru primirea unui împrumut bancar. Dar, având în vedere numărul mare de astfel de instituții în țara noastră, și anume în jur de 140, comparativ cu 34 de instituții bancare, se pare că este totuși o cerere constantă a serviciilor acestor instituții, oamenii au încredere să se folosească de serviciile lor.
Lasă un răspuns