Intr-o societate in care ne indreptam tot mai evident catre o cultura a muncii din ce in ce mai putin formala, uneori e dificil de stiut ce sa porti atunci cand mergi la un interviu.
In timp ce unele domenii inca mai asteapta ca cei care vin la interviuri sa se prezinte in tinute formale de business, altele au o abordare mai casual a procesului de recrutare. In cele ce urmeaza vom discuta despre cateva “reguli” in materie de outfituri pentru interviuri si vom incerca sa explicam in detaliu de ce hainele pe care le porti la intalnirea cu un potential angajator raman la fel de importante ca intotdeauna.
De ce este important sa te imbraci corect la un interviu?
Scopul unui interviu este acela de a oferi potentialului angajator oportunitatea de a evalua cat de potrivit esti pentru functia pe care o ofera.
Desi evaluarea va fi bazata predominant pe modul in care se desfasoara interviul, prima impresie conteaza extrem de mult – iar modul in care te prezinti poate avea o greutate majora.
O tinuta adecvata pentru un interviu este importanta din mai multe motive:
- Te prezinta intr-o lumina profesionala. Indiferent daca mergi la interviu in tinuta formala sau daca porti ceva mai casual, un outfit prezentabil arata ca esti serios cu privire la oportunitatea oferita, ca intelegi si ca respecti standardele profesionale, si ca esti mandru de modul in care arati. Din perspectiva angajatorului, un candidat care nu face eforturi cu privire la modul in care arata, e posibil sa aiba aceeasi abordare relaxata si in privinta muncii pe care o face.
- Demonstreaza ca intelegi domeniul in care vrei sa lucrezi. Participarea la un interviu intr-o tinuta aleasa cu atentie ii arata angajatorului ca intelegi exact normele profesionale asociate cu domeniul ales. De pilda, tinutele business formal vor reprezenta standardul cand vine vorba despre joburi in domeniul financiar, in timp ce un job in domeniul designului grafic va veni in general cu un look mai casual.
- Arata ca ai analizat cultura companiei. O tinuta de interviu atent aleasa nu demonstreaza numai ca intelegi industria, dar poate arata si ca te-ai documentat si ca te identifici cu cultura companiei angajatoare. Sa apari in tinuta formala in toata regula cand panelul de interviu este imbracat complet lejer poate lasa impresia ca ai judecat gresit etosul companiei si, ca atare, nu esti destul de potrivit.
- Iti poate mari increderea in tine. Faptul ca faci o analiza atenta a modului in care sa te imbraci la un interviu, iti poate aduce beneficii personale, prin intermediul increderii in sine. Un outfit in care te simti atat confortabil cat si profi iti poate da o stare de spirit pozitiva si te poate ajuta sa iti stapanesti emotiile. In plus, nivelul corect de incredere in propria persoana va conta extrem de mult pentru o prima impresie.
Ce sa porti in diferite scenarii de interviu
Exista asteptari diferite in functie de domeniile de activitate, atunci cand vine vorba despre ce anume sa porti la un interviu. Urmatoarele exemple te vor ajuta cu privire la tinutele business formal, business casual si smart casual, precum si la tipurile de joburi cu care sunt asociate acestea si, in plus, iti vor oferi ponturi pentru crearea tinutelor pentru interviu, pentru fiecare scenariu in parte.
1. Business formal
Domenii precum cel financiar, bancar, juridic, vanzarile high-profile si resursele umane intra toate in categoria business formal cand vine vorba despre tinuta pe care sa o adopti la un interviu. Va trebui, asadar, sa adopti o tinuta cizelata, care sa te prezinte ca pe o persoana hotarata, increzatoare si profesionista.
Tinutele ideale de interviu pentru barbati
• Alege un costum cu sacoul incheiat, o camasa simpla intr-o nuanta deschisa si o cravata. Evita negrul, pentru ca acesta poate parea prea rigid. Griurile si nuantele de albastru inchis ofera un look mult mai abordabil.
• Alege o cravata simpla si evita modelele grele, culorile puternice sau cravatele inedite. Asorteaza cravata cu pantofii din punct de vedere coloristic sau alege nuante pastel, care sa completeze tinuta.
• Alege o pereche de pantofi din piele, bine lustruiti, o curea din piele si poate o servieta. Completeaza lookul cu un ceas de calitate, dar evita orice alta bijuterie.
Tinutele ideale de interviu pentru femei
• Poarta un costum cu fusta sau cu pantaloni in nuante inchise, cu o bluza sau camasa button down, intr-o nuanta deschisa, dar colorata. In general stilul business formal permite ca femeile sa mearga fara sacou, mai ales in lunile calde, dar o idee buna este sa ai totusi o jacheta la tine. Opteaza pentru o fusta peste genunchi sau putin deasupra genunchiului si completeaza cu un dres nude.
• Daca te simti confortabil, poarta o pereche de pantofi cu tocuri conice, cu o inaltime care sa nu depaseasca 7-8 cm. Daca nu poti purta asta, alege o pereche de pantofi cu talpa joasa, insa evita modelele de pantofi cu degetele la vedere sau incaltamintea cu barete.
• Completeaza tinuta cu o servieta sau cu o geanta business smart, si cu bijuterii subtile, de pilda un ceas bratara simplu. Nu accesoriza tinuta cu bijuterii ieftine, pentru ca iti va afecta aspectul profesionist. Daca nu ai ceva smart, pur si simplu nu purta nimic.
2. Business Casual
Tehnologia, educatia, marketingul si domeniul hotelier sunt exemple de domenii asociate in mod obisnuit cu tinutele business casual.
Acest stil de imbracaminte este mai dificil de definit decat stilul business formal, pentru ca atunci cand vine vorba despre ce anume inseamna acest stil in practica punctele de vedere depind de la persoana la persoana. O regula buna de principiu este sa incerci sa echilibrezi elementele unui stil casual cu cele ale unei tinute mai formale.
Tinutele ideale de interviu pentru barbati
• O pereche de pantaloni smart sau chino sunt in general un punct bun de pornire pentru tinutele barbatesti business casual. Cand vine vorba despre partea de sus a tinutei, imbina stilul business cu cel casual. Poti purta, de pilda, o camasa cu guler button down (cu nasturi in partea de jos a reverelor, care prind gulerul de camasa) cu un blazer deschis sau cu o jacheta sport, sau un pulover in V cu o camasa si cravata pe dedesubt.
• Culorile au tendinta sa fie mai deschise la stilul business casual, dar nu uita ca trebuie sa fie neutre.
• Completeaza look-ul cu o pereche de pantofi si o curea, neaparat asortate. Poti purta, de exemplu, pantofi brogue sau Oxford si sa treci de la o servieta la o geanta de umar din piele.
Tinutele ideale de interviu pentru femei
• Pantalonii smart si chino sunt optiunea ideala si pentru femei, alaturi de pantalonii bej stil kakhis, si fustele pana la genunchi, pentru o tinuta business casual reusita. Asorteaza-i cu bluze, camasi sau cu topuri smart si un sacou casual peste top. Inca o data, tonurile deshise sunt acceptabile, la fel ca si maneca scurta in cazul femeilor.
• Desi o rochie smart este si ea adecvata, o tinuta in doua piese iti va conferi in general un look mai profi.
• Alege tocuri joase, fie bloc fie conice, sau pantofi cu talpa dreapta, evitand pantofii deschisi la varfuri. Opteaza pentru accesorii subtile si completeaza cu o geanta mare si cu o mapa sau o servieta foarte subtire.
3. Smart Casual
Smart casual este un dress code asociat in general cu domeniile creative si cu cultura afacerilor start-up, in care angajatii sunt cel mai adesea tineri.
In scenariul in care mergi la un interviu intr-un domeniu creativ, poate fi acceptabil sa lasi o parte mica din personalitatea ta sa isi puna amprenta pe tinuta pe care o adopti. Pentru anumite functii, asa cum sunt cele din domeniul artei sau modei, este recomandat chiar sa iti manifesti cumva personalitatea, pentru ca stilul personal te poate ajuta sa iti pui in evidenta flerul artistic.
Nu uita, insa, ca esti tot la o intalnire profesionala si ca tinuta ta ar trebui sa reflecte acest lucru.
Tinutele ideale de interviu pentru barbati
• Camasi button-down, fie uni, fie in carouri simple, pulovere in V, topuri lejere sau o combinatie de tricou simplu cu sacou – toate sunt acceptabile pentru un interviu smart casual. Ca intotdeauna, rezuma-te la culori neutre si asortate. Incearca sa optezi pentru maneca lunga, pentru ca aceasta da in general barbatilor un look mai fin si mai ingrijit.
• Pentru partea de jos a tinutei, alege pantaloni stil khakis, chino sau jeansi bine croiti, inchisi la culoare, pentru un interviu smart casual. Incearca intotdeauna sa creezi un echilibru intre pantalonii alesi partea de sus a tinutei: de pilda, daca alegi sa porti jeansi, asorteaza-i cu un sacou in partea de sus, iar daca alegi sa porti pantaloni chino, alege pentru partea de sus un pulover in V.
• Poarta pantofi brogue sau mocasini, mai ales ca pentru stilul smart casual pielea intoarsa este acceptabila. De asemenea, poti completa tinuta cu o geanta de umar mare.
Tinutele ideale de interviu pentru femei
Varianta feminina pentru smart casual este in primul rand o treapta mai jos fata de business casual.
• Simte-te libera sa treci de la pantaloni sau fusta la o pereche de jeansi skinny sau drepti, inchisi la culoare, si sa adaugi un model simplu (carouri, de pilda) pentru partea de sus (de sigur, si simplu merge foarte bine, daca iti place mai mult).
• Poti purta pantofi cu talpa joasa sau botine, ambele variante fiind ideale pentru stilul smart casual.
Ce sa faci daca esti nesigur de dress code
Pentru unele joburi, liniile sunt destul de clare atunci cand vine vorba despre ce anume sa porti la un interviu. Pentru altele, insa, poate fi ceva mai greu de stabilit care vor fi asteptarile privind tinuta cea mai adecvata.
Daca esti nesigur, alege intotdeauna varianta safe. E preferabil sa mergi la un interviu prea elegant, decat sa fii prea dezbracat sau total nepotrivit.
Pentru linistea ta, exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a reusi sa iti pui la punct un stil adecvat.
- Intra pe pagina de web a companiei si pe conturile lor de social media si vezi daca exista vreun indiciu cu privire la dress code. Ca regula generala, stabileste-ti ca obiectiv o treapta superioara fata de aceasta in tinuta de interviu.
- Reciteste toata corespondenta cu privire la jobul pentru care mergi la interviu, inclusiv anuntul initial la care ai aplicat, descrierea job-ului si invitatia la interviu si analizeaza chiar si limbajul folosit. Aceasta iti va oferi cateva indicii cu privire la adoptarea de catre companie a unui stil formal sau casual.
- Daca ai ceva contacte in companie, ia legatura cu acestea si pune cateva intrebari cu privire la ponturi pentru tinutele de interviu. De asemenea, poti contacta si departamentul de HR al companiei pentru sfaturi.
Asa cum am mai spus, daca ai vreun dubiu de orice fel, fii precaut! Business casual este in general o optiune sigura, pentru ca se incadreaza intre stilurile formal si casual.
Ce sa nu porti la un interviu
Atunci cand alegi ce sa porti la un interviu, este important sa iti amintesti ca esti acolo in calitate profesionala si, desi poti adopta un stil unic si personal in afara biroului, acest stil nu este neaparat potrivit pentru o camera de interviu.
Asa cum spuneam si mai sus, exista cazuri in care poate fi potrivit sa iti arati putin din personalitate prin intermediul tinutei, insa in general este mai bine sa iti lasi personalitatea sa transpara din performanta din timpul interviului, mai degraba decat din simtul vestimentar. Tinand cont de asta, opteaza intotdeauna pentru un stil profesional, mai degraba decat pentru stilul personal.
In plus, iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmezi cand vine vorba despre ce sa nu porti la un interviu:
- Nu purta nimic care sa expuna prea multa piele, sau care ar putea fi considerat nepotrivit, asa cum sunt fustele scurte sau topurile decoltate.
- Fereste-te de orice articol prea casual, inclusiv tinute sport, T-shirt-uri, pantaloni scurti, slapi sau adidasi, chiar si atunci cand afara este cald.
- Evita orice ar putea parea neingrijit in ochii angajatorilor: blugii decolorati sau rupti, de pilda, sau hainele prea mari sau bufante.
- Nu supra-accesoriza tinuta si mentine bijuteriile la un nivel minim. Daca ai vreun piercing vizibil, este recomandabil sa inlaturi acest accesoriu pentru interviu.
- Nu purta culori si modele agresive, pentru ca acestea pot fi un factor de distragere a atentiei. Ramai la un stil simplu in culori inchise sau neutre.
- Abtine-te sa porti articole cu un brand vizibil. Evita logo-urile si modelele printate.
- Nu purta un machiaj prea intens si nu exagera cu parfumul sau cu aftershave-ul. Mentine totul subtil si lasa-l pe angajator sa isi concentreze atentia pe tine ca persoana.
- Daca ai tatuaje, alege un outfit care sa le acopere. Poate fi perfect acceptabil sa le scoti la vedere in mediul de lucru de zi cu zi, dar este mai bine sa fii precaut in faza de interviu.
- In final, evita hainele care se sifoneaza usor. Trebuie sa fii sigur intotdeauna ca vei arata la interviu la fel de bine ca atunci cand ai plecat de acasa.
Concluzii finale
Alegerea tinutei pe care sa o porti la un interviu este o parte integranta din pregatirea pentru acest moment. Ar trebui, astfel, sa planifici totul cu mult timp inainte, pentru a preveni urgentele de ultim moment, care iti pot afecta starea de spirit.
Asigura-te ca orice alegi sa porti te face sa te simti relaxat si increzator, pentru ca o stare de lipsa de confort in timpul interviului va fi notata de catre angajator ca un punct negativ.
Daca esti nesigur, poti sustine un interviu test cu un prieten sau cu un membru al familiei, in care sa porti tinuta aleasa. Astfel vei intelege daca te simti sau nu confortabil in respectiva tinuta, dar vei avea si ocazia sa auzi o a doua parere.
Lasă un răspuns