Primul pas este intotdeauna sa incerci sa contactezi ambasada.
Experientele recente ale celor dragi care mor in strainatate ii determina pe multi sa ia in considerare necesitatea de a cunoaste procedurile de repatriere a unui membru al familiei, in tara lor de origine.
Primul pas este intotdeauna sa incerci sa contactezi ambasada, consulatul sau oficiul consular, in locul in care a survenit decesul, si sa stii daca este un caz normal, unde nu exista o ancheta in curs.
Aceste unitati ar ajuta in coordonarea si orientarea rudelor pentru transferul corpului la locul de origine sau la locul unde persoana urmeaza sa fie inmormantata. Apeleaza la repatriere decedati .
Aceste birouri, datorita experientei lor in asistenta si coordonarea pe care o fac de obicei, cunosc case funerare din cea mai apropiata tara straina care au un istoric impecabil si pe care o pot recomanda famiiliilor indurerate pentru transportul ramasitelor umane ale rudei decedate.
Acest contact cu acea casa funerara, faciliteaza comunicarea cu casa funerara din tara de origine.
Este nevoie intotdeauna sa se cunoasca motivul mortii si sa nu existe o ancheta in derulare pentru ca o ancheta, ar ingreuna procesul de repatroere al decedatului.
Daca este vorba despre o persoana al carei deces necesita o ancheta, in cazul in care autoritatile din tara respectiva isi asuma competenta si se va efectua o autopsie sau o ancheta amanuntita, face din consulat sau ambasada sa devina o entitate coordonatoare care trebuie sa ofere informatii rudelor.
Ceea ce face consulatul este sa pastreze comunicarea cu autoritatile tarii si colecteaza informatii, care, daca sunt importante, sunt transmise rudelor.
Oficialul a spus ca uneori rudele nu cunosc acest contact cu ambasada si ca informatiile nu sunt date.
Unul dintre lucrurile pe care se insista in ultimii ani atunci cand o persoana calatoreste inafara tarii sale, este ca o persoana a opteze pentru o asigurare pe toata sederea lui intr-o tara straina.
Efectuarea transportului cadavrului
Repatrierea corporala este procesul de transport al cadavrului sau cenusii unei persoane decedate, in tara de origine.
Efectuarea procedurilor de repatriere a cadavrelor este o diligenta dificila care adauga mai multa durere tristetii pentru moartea unei rude.
Este un proces dificil care merita sa respecte legile si cerintele fiecarei tari implicate in transfer si sa gestioneze procedurile, documentele si permisele. Este intotdeauna necesar sa ai un serviciu profesional pentru a efectua repatrierea, cu consiliere profesionala si acompaniament care sa garanteze ajutor si sprijin pentru familie.
Cazuri de repatriere a cadavrelor
Nimeni nu este scutit de posibilitatea de a muri brusc departe de casa in timp ce se afla in strainatate la munca sau concediu. In acest caz, corpul persoanei decedate trebuie sa fie repatriat de rude in tara lor de origine.
Repatrierea cadavrelor se efectueaza, de asemenea, atunci cand o persoana care locuieste intr-o alta tara decat propria tara si decedeaza. Este posibil ca persoana sa-si fi exprimat vointa ca atunci cand moare ramasitele sale sa fie duse in patria sa sau lasa rudele sa fie cele care decid daca sa faca acest lucru.
Repatrierea unui cadavru in tara de origine
Repatrierea ramasitelor umane se poate face in doua moduri: transferul corpului imbalsamat sau transferul cenusii decedatului.
Procedurile de repatriere a cadavrelor trebuie efectuate in fata autoritatilor locale pentru a obtine urmatoarele documente originale:
- Certificat de deces.
- Certificat de sanatate care garanteaza ca organismul imbalsamat nu prezinta probleme de sanatate din cauza bolilor infectioase-contagioase.
- Raport de imbalsamare.
- Permise de tranzit si inmormantare sau incinerare.
Cu aceste documente originale, procedurile trebuie facute la consulat pentru a finaliza procesul de repatriere. In acest birou se vor elibera documentele necesare care atesta decesul persoanei decedate.
Costurile repatrierii sunt suportate de rudele persoanei decedate. In unele cazuri, consulatul poate evalua ajutorul in functie de circumstantele decesului si de starea familiei.
Repatrierea unui cadavru dintr-o tara straina
Pentru repatrierea cadavrelor strainilor care au murit intr-o tara straina, este necesar sa se faca aranjamente cu autoritatile locale.
Consulatul relevant poate actiona ca o legatura, prin procura, intre agentii si membrii familiei pentru a procesa certificatul de deces si modalitatile de repatriere.
Va fi necesara efectuarea imbalsamarii cadavrului si procesarea certificatului de sanatate, a raportului de imbalsamare si a permiselor de tranzit.
Daca un membru al familiei calatoreste in tara in care se afla persoana decedata, pentru a face actele, autoritatile vor solicita dovada legaturii de familie cu persoana decedata.
Familia are intre o luna, conform legilor din diverse state, pentru a intra in posesia ramasitelor. De asemenea, este responsabila pentru cheltuielile casei funerare si pentru transferul atat al cadavruului, cat si al obiectelor defunctului in cazul in care doreste sa se repatrieze totul.
In functie de distanta dar si de alte aspecte, repatrierea unui cadavru dintr-o tara straina poate fi destul de scumpa.
Lasă un răspuns