Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt recomandate în special pentru afecțiunile degenerative deoarece ajută la ameliorarea durerii articulare și la refacerea lichidului sinovial. Efectele acestor proceduri sunt de lungă durată. În continuare, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi înainte de această procedură și care sunt beneficiile ei.
Ce sunt infiltrațiile cu acid hialuronic?
Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial din articulații și are rolul de lubrifiere și prevenire a fricțiunii dintre oase. De asemenea, lichidul sinovial amortizează șocurile de la nivelul articulațiilor, facilitând mișcarea. Atunci când există probleme la nivelul articulațiilor, cantitatea de lichid sinovial scade. Drept urmare, oasele din articulații pot intra în contact direct, iar acest lucru cauzează durere, inflamații, limitează mobilitatea și afectează capacitatea pacienților de a-și desfășura activitățile de zi cu zi. Medicii specialiști pot recomanda infiltratii cu acid hialuronic, pentru a înlocui substanța pierdută.
Cum știi dacă ai nevoie de infiltrații cu acid hialuronic?
Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt o metodă eficientă pentru tratarea unei game largi de afecțiuni articulare, fiind benefice atât pentru persoanele vârstnice afectate de procesele degenerative care afectează articulațiile, cât și pentru sportivi, care pot suferi inflamații la nivelul articulațiilor.
Dacă suferi de aceste afecțiuni, infiltrațiile cu acid hialuronic pot fi recomandate ca o metodă de tratament:
- Gonartoză (artroza genunchiului) – acidul hialuronic încetinește procesul degenerativ al articulațiilor, contribuie la regenerarea cartilajului articular și la ameliorarea durerii și inflamației;
- Condromalacie patelară – apare atunci când cartilajul articular de la nivelul rotulei se deteriorează. Acidul hialuronic ajută la regenerarea cartilajului respectiv și reduce inflamația;
- Coxartroză (artroza șoldului) – infiltrațiile cu acid hialuronic ameliorează durerea și rigiditatea șoldului;
- Artroza gleznei – acidul hialuronic ajută la lubrifierea și regenerarea cartilajului articular, reducând durerea și inflamația;
- Discopatii dorsolombare – acidul hialuronic poate ajuta la refacerea discurilor intervertebrale afectate;
- Artroza umărului – infiltrațiile cu acid hialuronic ameliorează durerea și inflamația de la nivelul umărului.
Pentru a beneficia de un tratament adecvat, este important să consulți un medic recuperare, care îți va evalua afecțiunea și va stabili cel mai potrivit plan de tratament.
Cum se desfășoară procedura?
Tratamentul cu infiltrații cu acid hialuronic are loc în mai multe etape:
- Consultația inițială
Medicul specialist va evalua starea ta de sănătate, va stabili diagnosticul și va decide metoda de tratament, ținând cont de riscurile sau contraindicațiile posibile.
- Pregătirea pentru procedură
Dacă urmezi un tratament medicamentos antiinflamator sau anticoagulant, medicul poate recomanda să îl întrerupi cu câteva zile înainte de procedură.
- Administrarea infiltrațiilor
În funcție de zona afectată, medicul va indica o poziție relaxată a segmentului articular pentru confort și precizie. Dacă articulația este foarte dureroasă, poate fi folosit un anestezic local. Zona va fi dezinfectată și bandajată. După injectare, trebuie să miști articulația pentru a distribui uniform substanța. Procedura durează câteva minute.
- Recomandări post procedură
După procedură, este recomandat să aplicați comprese reci pe zona injectată. De asemenea, fără a forța articulația, este necesar ca în primele 24 de ore pacientul să efectueze mișcări kinetice pentru a activa molecula de acid hialuronic. Molecula se activează în timpul șocului mecanic. În general, efectele se mențin între 4 și 12 luni.
Sursa foto: Unsplash
Lasă un răspuns