Suntem, de multe ori, pusi in situatia de a participa la un eveniment care presupune si a sta la masa. Daca vorbim de ocazii speciale, cu siguranta se impune un anumit cod al bunelor maniere, o anumita atitudine si postura, precum si cateva reguli care sa ne scoata „basma-curata” din situatie. Nu e nicio problema daca nu stapanesti toate regulile scrise si nescrise ale conduitei potrivite la masa. De aceea, iti venim in ajutor cu cateva reguli minimale pe care ar trebui sa le respecti atunci cand participi la un astfel de eveniment.
5 reguli pentru o masa festiva
- Majoritatea meselor facute ca la carte, incep cu un cocktail si o pre-socializare. Una dintre regulile cele mai cunoscute este: nu lua cu tine cocktail-ul la masa.
- Daca esti insarcinat cu tinutul unui discurs, pastreaza paharul langa tine, dar fara sa bei. In schimb, vorbeste elocvent, multumeste audientei si inainte sa pui paharul jos bea putin din el, fara sa il „elimini” pe tot dintr-o inghititura.
- In cazul in care mancarea iti este servita fierbinte, las-o sa se raceasca singura. In niciun caz nu sufla in ea, ca sa se raceasca mai repede. Si mai bine: nu sufla in nimic cand esti la o masa festiva.
- Pentru femei: cand va rujati incercati sa nu lasati rujul pe pahare, tacamuri sau pe servetel. Odata ce il aplici – discret, numai in baie, niciodata in public – sterge surplusul cu un servetel din hartie.
- La o masa festiva nu trebuie adaugat nimic personal pe masa. Geanta, cheile, ochelarii sau telefonul mobil trebuie pastrate in geanta sau in interiorul sacoului. Daca tot suntem la aceasta categorie, telefonul pus pe silent este un plus in aceste timpuri.
Sursa: one.ro
Cum servim bauturile
- Apa naturala sau minerala, precum si sampania dulce trebuie servite intotdeauna foarte reci.
- Nu se serveste niciodata un vin dulceag intre alte doua vinuri albe sau rosii , seci.
- Vinurile albe seci se servesc inaintea celor rosii. In schimb, vinurile albe foarte dulci se servesc dupa cele rosii;
- Ordinea vinurilor la masa este totdeauna crescatoare : mai intai vinurile slabe , apoi cele tari.
- Vinurile spumante pot fi servite dupa sau inaintea celor nespumante, dar , niciodata intre ele.
- Berea se serveste foarte rece in pahare mari fara picior sau halbe, insa nu este indicata la o masa festiva, ci doar la reuniuni familiale sau mai intime, cu prieteni apropiati.
Sursa: avocat.net
Cum servim diferite feluri de mancare
Pâinea şi sandvişurile se mănâncă în mod diferit. Eleganţa cu care mănâncă pâinea este ceea ce distinge un mesean educat, dar puteţi trece testul cu brio dacă ţineţi minte că pâinea, chiflele sau brioşele se rup în două (sau în bucăţi mici) înainte de a le unge cu unt şi a le mânca. Sandvişurile mari se taie cu cuţitul şi se bagă în gură cu furculiţa, exact ca bucăţile de friptură. Sanvişurile mici se iau cu mâna.
Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie. Excepţie fac cartofii copţi în coajă, care se înţeapă cu furculiţa şi se curăţă cu cuţitul.
Dulceaţa şi mierea nu se mănâncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie cât doreşte.
Salata se mănâncă cu furculiţa, însă în cazul frunzelor mari, se utilizează şi cuţitul. Salata iceberg se mănâncă întotdeauna cu furculiţa şi cuţitul. Nu îţi pune salata în farfuria cu mâncare! Dacă nu ai un bol personal pentru salată, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe altă farfurie, decât pe cea cu felul principal!
Supele sunt servite în ceşti sau boluri. Nu se răceşte o supă fierbinte suflând în ea. În niciun caz nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima înghiţitură. Nu se înmoaie pâinea în supă (în niciun sos).
Spaghetele. Din castronul adus la masă, vă serviţi cu o porţie rezonabilă, apoi le mâncaţi răsucindu-le cu furculiţa ţinută în mâna dreaptă şi ajutându-vă cu lingura ţinută în mâna stângă.
Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, se curăţă de coajă cu furculiţa şi cuţitul, în propria farfurie.
Chiftelele, sarmalele şi ruladele se taie numai cu furculiţa.
Peştele nu se mănâncă la fel ca friptura- nu se foloseşte un cuţit obişnuit. Cuţitul se foloseşte doar la dezosare şi ca ajutor la mâncat. Oasele de peşte din gură se pun pe furculiţă, în cazuri de forţă majoră le putem scoate cu două degete. Mâncatul peştelui cere o îndemânare specială.
Mai întâi tăiați capul și coada peștelui cu furculița și cuțitul și mutați-le într-o parte a farfuriei. Apoi inserați vârful cuțitului pe lângă șira spinării și despicați peștele de la un cap la altul.
Orezul se mănâncă şi el cu furculiţa, ajutându-ne cu cuţitul.
Sursa: romaniatv.net
Lasă un răspuns