Sunt mici si usor de pierdut, inamice de temut ale ecranelor sensibile la atingere ale telefoanelor noastre, ne strica manichiura proaspata, insa ne tin de cald si ne pastreaza pielea frumoasa.
Parerile sunt impartite cand vine vorba de manusi, aceste mici accesorii care servesc cu caldura si stil atatea maini delicate. Multe dintre ele au insa un destin crud: sunt pierdute, uitate, furate, ciopartite…prea des pentru a le putea invidia in vreun fel existenta.
Dar sa nu mai tratam cu manusi subiectul, ci mai bine sa ii aruncam manusa!
O istorie…cu manusi
In Anglia, manusile au devenit un accesoriu la moda pentru femei in secolul al XIII-lea, fiind confectionate in acele timpuri cel mai des din in sau matase. O gasca de fabricanti ‘rebeli’ din Parisul secolului al 13-lea au folosit pielea si blana ca materie prima.
Abia in secolul al XVI-lea, manusile s-au transformat intr-un accesoriu foarte popular. Regina Elisabeta purta manusi brodate, cu nestemate, sub care ascundea maini de o frumusete nemaivazuta.
In perioada „Regenta” (1811-1820), barbatii si femeile aproape ca nu se dezlipeau de manusi:
- le purtau in timpul zilei, acasa, unele modele avand gauri la degete pentru ca purtatorii sa poata citi, coase sau scrie; de obicei, manusile de casa erau crosetate sau tricotate;
- le purtau obligatoriu atunci cand isi paraseau casele, facand parte din eticheta impusa de societate;
- le purtau la calarit, pentru a-si proteja mainile de fraie;
- le purtau atunci cand mergeau la baluri, opere, intalniri cu prietenii;
- singurele momente in care nu le purtau erau probabil atunci cand mancau ori dormeau…
Tot in acea perioada, era considerata drept o mare indrazneala atingerea mainii unei doamne, daca aceasta nu purta manusi.
O alta optiune pentru femei erau manusile fara degete, pe care le purtau pentru a pastra eticheta si a se feri de frig, si in acelasi timp pentru a scrie scrisori, a coase, a juca carti fara griji.
Astazi, manusile nu mai fac parte din cenzura sociala, insa nu au picat in dizgratie. Le purtam pentru ca ne tin de cald, precum si pentru aerul chic pe care ni-l ofera unele modele.
Lasă un răspuns