Stacy London, celebra stilista americana, atragea atentia asupra diferentei esentiale dintre stil si moda, sustinand raspicat ca moda se bazeaza pe niste lookuri irealizabile ale unor femei cu corpuri ireale, in timp ce stilul reprezinta (sau asa ar trebui sa fie) cel mai bun aspect al nostru. Cu alte cuvinte, stilul ar trebui sa ne ajute sa fim una dintre cele mai bune variante ale noastre.
Daca ar fi sa ducem mai departe aceasta idee, ar trebui sa cadem de acord asupra faptului ca stilul este primordial, moda fiind, in schimb, un pretext ieftin (desi cateodata este chiar… scump) de a uniformiza stilurile, impunand, la un moment dat, unul anume. In aceasta ordine de idei, a privilegia moda in detrimentul stilului nu inseamna altceva decat a stirbi autenticitatea pe care stilul personal ne-o confera. Ceea ce revine la a spune ca, atunci cand esti in ton cu moda, nu prea esti… tu. Insa lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple.
Sa detaliem putin…
Moda este inteleasa, de regula, ca un fenomen bazat pe o strategie deja foarte cunoscuta: marketingul. Este, insa vorba, cum toti stim, de un marketing agresiv din partea unor nume mari in domeniu ce doresc sa ocupe panourile publicitare, dictand de fiecare data tendintele sezonului. Adeptele modei cauta intotdeauna sa sclipeasca, crezand cu multa naivitate fraze precum „se poarta sezonul acesta culoarea x sau croiala y”. Adevarul este ca ceea ce se poarta nu este ceea ce exteriorul (deci ceilalti) ne impune, ci, dimpotriva, ceea ce interiorul (deci eul nostru), personalitatea, ne arata. Daca ne vom urma interiorul precum o busola, cu siguranta nu o vom lua niciodata pe un drum gresit.
Cu toate astea, moda nu trebuie marginalizata si aruncata la gunoi. Aceasta pentru ca ea ne poate ajuta intr-o anumita masura sa ne definim stilul. Astfel, se naste o relatie intre stil si moda, nemaifiind nevoie sa le privim ca 2 directii separate, fiecare cu menirea ei si fiecare cu adeptii ei. Atata vreme cat nu-ti construiesti din moda un reper, considerand-o doar una dintre numeroasele perspective avute la dispozitie, ea nu reprezinta in sine ceva rau.
Pentru ca recent toamna si-a intrat calendaristic in drepturi, iti punem la dispozitie cele 10 culori la moda pe care ea le-a adus. Iti poti adapta tinuta in functie de stilul personal si, cine stie, poate cateva din culorile la moda in aceasta toamna te pot inspira in definirea propriului stil.
Culori toamna 2016 (pentru ca moda ne poate ajuta sa ne definim stilul)
1. Riverside
Este un albastru rece calmant, aflandu-se undeva intre bleumarin si albastru cobalt vibrant.
2. Airly Blue
Este o culoare disponibila in multe nuante, incadrandu-se undeva intre albastru de gheata si albastru marin.
3. Sharkskin
Aceasta culoare gri-rechin se regaseste in aproape toate sezoanele de toamna, fiind o culoare neutra si versatila.
4. Aurora Red
Nuantele de rosu, de la visiniu la carmin, purpuriu, caramiziu, sunt atat in ton cu moda, cat si in ton cu… anotimpul!
5. Warm Taupe
Este o culoarea calda, tomnatica, avand aparenta unui neutru. Poate fi combinata in numeroase feluri.
6. Dusty Cedar
Reprezinta o culoare calda, primitoare, fiind adoptata de foarte multi designeri.
7. Lush Meadow
Denumirea acestei culori la moda in toamna 2016 spune despre sine cat am putea spune noi.
8. Spicy Mustard
Intotdeauna de efect, culoarea mustarului picant face casa buna cu anotimpul pe care-l reprezinta.
9. Clay Potter
Este una dintre acele culori care se asorteaza foarte bine cu culorile toamnei, fiind un hibrid incantator de portocaliu maro.
10. Bodacious
Este o culoare care contine foarte multe nuante de roz ce functioneaza eficient in combinatii cu alte culori versatile.
Culori toamna 2016 – Care sunt combinatiile care ti se potrivesc?
Asortatul culorilor in mod corect da acea nota distincta tinutei si personalitatii tale. De multe ori o facem destul de intuitiv si ne iese. Alteori, nu prea merge. Ce este de facut? Exista reguli de stil in ceea ce priveste asortarea culorilor? De fapt, exista reguli de stil, in conditiile in care am conchis ca stilul reflecta interiorul nostru, neavand nevoie de nicio regula sau limita impusa din exterior? Da. Asa cum in arta exista anumite moduri in care poti combina mai multe culori, tot la fel in moda sunt cateva metode simple de a asorta culorile. Iata-le mai jos:
- Echilibreaza-ti tinuta pornind de la o culoare dominanta, pe care celelalte culori sa o lumineze.
- Nu asocia niciodata mai mult de 3 culori diferite! (asta daca nu cumva te pregatesti de petrecerea de Halloween unde te costumezi in clovn)
- Pentru a tempera culoarea dominanta, poti adauga o culoare complementara (culorile complementare sunt acele culori diametral opuse pe cercul cromatic).
- Cum albul si negrul nu sunt culori, ai libertatea de a le combina cu orice.
- Griul, fiind o culoare neutra prin excelenta, se asorteaza cu foarte multe culori.
- Culorile mai inchise au prioritate. Tine minte ca cele deschise au tendinta de a te ingrasa.
- Pentru partea de sus a tinutei, recomandate sunt culorile mai vii, mai deschise si lucioase. Rolul lor este acela de a lumina tinuta si fata.
Lasă un răspuns