Desi exista o multime de proceduri cosmetice stomatologice care iti pot garanta un zambet stralucitor, nimic nu se compara cu eficacitatea fatetelor. Si totusi, din dorinta de a avea dinti cat mai albi si mai bine aliniati, multi dintre pacienti solicita medicilor fatete nepotrivite din punct de vedere al nuantei sau al dimensiunilor.
Cu toate ca specialistii in estetica dentara iti pot oferi consilierea de care ai nevoie in aceasta directie, este important sa stii cateva notiuni esentiale despre alegerea celor mai potrivite fatete dentare.
Nuanta fatetelor depinde de culoarea pielii dar nu numai
Stomatologii din sfera esteticii dentare folosesc diagrame standardizate de culori pentru a determina nuanta perfecta a fatetelor pentru fiecare pacient. O astfel de diagrama contine 44 de nuante, grupate in patru categorii, dupa cum urmeaza: maro roscat (A), galben rosiatic (B), gri (C) și gri roșiatic (D). In grupa A exista 5 nivele de luminozitate, iar celelalte trei au fiecare cate 4 astfel de nivele. Practic, unul dintre secretele unei lucrari reusite de aplicare a fatetelor dentare consta in alegerea, din cheia de culori, a nuantei care se aseamana cel mai bine cu dintii naturali, insa acesta nu este singurul criteriu de selectie. Nuanta pielii pacientului este, de asemenea, un aspect important de luat in considerare in alegerea fatetelor dentare.
Forma fatetelor trebuie aleasa tinand cont de fizionomie
Dupa ce ai ales nuanta potrivita pentru fatete, urmatoarea etapa care trebuie abordata consta in selectarea formei potrivite. In principiu, acesta depinde de forma fetei tale. De exemplu, fatetele mai lungi si mai subtiri vor avantaja o fizionomie rotunda, in timp ce fatetele mai scurte si mai late sunt adecvate persoanelor cu forma alungita a fetei. De asemenea, daca iti doresti ca zambetul tau sa iti confere o alura mai feminina, opteaza pentru fatetele cu colturile usor rotunjite. Totodata, acestea vor crea iluzia unor buze mai pline.
In cazul unui chip de forma ovala, dintii patrati adauga plentitudine si ajuta la reechilibrarea proportiilor, in timp ce fata patrata este complimentata de dintii rotunjiti, care ”inmoaie” liniile definite ale maxilarului.
De regula, dimensionarea si formarea fatetelor se face in functie de sase dinti principali, respectiv: doi incisivi centrali, doi incisivi laterali si doi canini.
Numarul fatetelor aplicate influenteaza rezultatul final
Atunci cand te gandesti sa iti cosmetizezi dantura aplicandu-ti fatete, trebuie sa stii ca si numarul acesta reprezinta o decizie asupra careia trebuie sa te hotaresti. Desi poti pune fatete pe un numar mai redus de dinti naturali, pentru a obtine acel efect de Hollywood smile specialistii recomanda montarea a cel putin 20 de fatete – 10 pe arcada de sus si 10 pe cea inferioara. Daca optezi pentru mai putine, o parte din dintii naturali vor ramane vizibili si, chiar daca apelezi la albirea acestora, in timp vor aparea discrepante de culoare intre ei si fatetele aplicate, datorita procesului de ingalbenire a dintilor naturali.
Lasă un răspuns