Cerceii sunt frumosi, dar multi purtatori nu ii tolereaza, deoarece exista cazuri in care acestia pot pata sau chiar provoca alergii. Cu toate acestea, majoritatea problemelor pot fi evitate cu cerceii de inalta calitate. In foarte multe cazuri, pretul si tolerabilitatea sunt adesea strans legate.
La cercei, pielea , in special canalul sensibil de punctie prin lobul urechii, este in contact constant, strans, cu materialul din care este realizat cercelul. In functie de gama de pret a cerceilor se folosesc metale foarte diferite sau metale pretioase. Bijuteriile ieftine la moda consta adesea dintr-un amestec de materiale care nu este specificat in detaliu, de cele mai multe ori este un amestec de staniu, zinc sau cupru si nichel.
Mai ales acesta din urma este renumit pentru ca nu este tolerat de multi oameni sau chiar declanseaza alergii. Cu atat mai mult cand proportia in metal este foarte mare. Acest lucru nu inseamna ca nichelul este in general periculos, otelul chirurgical contine si nichel, dar contactul prelungit cu metalul poate deveni problematic.
Alergia la nichel este o alergie de contact, declansata de o reactie de aparare defectuoasa a organismului. Contactul frecvent, cum ar fi prin bijuterii, creste riscul. Prin urmare, femeile sunt mai afectate, in tarile europene aproape 20%, dar doar aproximativ 5% dintre barbati. Indiferent de acest lucru, metalele nepretioase tind sa pateze.
Toate aceste probleme nu exista cu cerceii sau stifturile de inalta calitate.Argintul, ca de exemplu, nu pateaza si este foarte bine tolerat. Acest material este recomandat persoanelor deosebit de sensibile, este hipoalergenic, deci nu poate declansa alergii.
In zilele de astazi, cerceii se gasesc in diferite feluri:
- varietate de modele cu tot felul de culori si dimensiuni.
- Cerceii medicinali sunt confectionati din materiale hipoalergenice si antialergice.
- Sunt destul de siguri, astfel incat nu exista risc de infectie.
- Exista cercei fete si bebelusi
- Materialele sunt foarte durabile, asa ca de obicei dureaza destul de mult.
- Sunt ieftini si de calitate.
Exista probabil tot atatea moduri de a fixa un cercel de argint la ureche cate stele exista pe cer, dar unele metode au predominat de-a lungul timpului. Stifturile pentru urechi sunt de obicei atasate cu o tija care este trecuta prin orificiul urechii si inchisa cu un omolog pe spate, in timp ce majoritatea cerceilor nu necesita un omolog.
De obicei, doar o bucata subtire de metal, indoita in forma de lacrima, este impinsa prin orificiul urechii. Unele sunt, de asemenea, inchise, astfel incat apoi sa formeze un inel sau o lacrima, majoritatea bijuteriilor vin fara inchidere clasica.
Una peste alta, decizia pentru perechea perfecta de cercei depinde in principal de viata de zi cu zi si de cerintele acesteia. Cea mai mare diferenta o reprezinta diferitele forme – umerase, stifturi sau cercei cu cerc. De asemenea, exista diferite culori si materiale care au ca rezultat milioane de cercei frumosi dintre care poate alege perechea potrivita. Alegerile par nesfarsite si exista atat de multe optiuni incat toate au ceva special, diferit, extravagant, original si aparte.
Informatii utile despre aur
Aurul galben este ceea ce se gandesc majoritatea oamenilor cand se gandesc la bijuterii din aur. Este cea mai apropiata culoare de aurul pur si, prin urmare, are cea mai lunga istorie. Aurul galben este aliat cu argint si cupru. Cand continutul de aur pur este mai mare, aliajul capata o nuanta galbena mai saturata.
Aurul alb este aliat cu platina, paladiu sau nichel. Desi un aliaj de aur alb a fost dezvoltat pentru prima data in secolul al XIX-lea, acesta nu a devenit disponibil comercial pana in 1912. Producatorul de bijuterii Belais si-a patentat propria formula pentru aur alb folosind nichel si zinc in 1920 si este creditat ca a condus popularitatea acestuia prin epoca Art Deco. Astazi, aurul alb este uneori placat cu rodiu pentru a-si spori stralucirea si rezistenta.
La fel ca aurul galben, aurul roz este aliat cu cupru si argint, dar cu un raport diferit de cupru fata de argint, unele aliaje care nu contin deloc argint. Cu origini in Rusia secolului al XIX-lea, aurul trandafir a avut multe variatii de nuanta de-a lungul anilor, variind de la tonuri de cupru la o turnare de roz mai dramatica. Aflati mai multe citind postarea de pe blog despre evolutia bijuteriilor din aur roz .
Aurul verde nu este de fapt verde in sine, ci mai degraba aur galben cu o turnare verzuie. Aceasta nuanta verde este obtinuta prin utilizarea argintului in aliajul de aur, uneori cu adaosuri de cupru si zinc. Desi electronul din aliaj de aur si argint a fost folosit in antichitate, bijuteriile din aur verde au atins apogeul popularitatii la inceputul secolului al XX-lea in epocile Art Nouveau si Edwardian.
Dupa cum puteti vedea, aurul alb, trandafiriu si verde nu sunt mai putin „pure” decat aurul galben, pur si simplu continutul suplimentar de metal variaza.
Lasă un răspuns