Vrei sa reinnoiesti aspectul bucatariei tale? Iti spunem cum sa alegi mobila perfecta astfel incat sa ii poti oferi schimbarea pe care ti-o doresti atat de mult.
Mobilierul este esenta bucatariei. Cum sa il alegi fara sa gresesti? Enumeram cele mai comune materiale de mobilier de bucatarie cu toate argumentele pro si contra. De asemenea, va ajutam sa alegi finisajele pentru podele si blaturi si alte trucuri de decorare.
Configureaza-ti singur un set mobilier birou combinand mobilier birou cu alte tipuri de mobilier si poti crea un mic spatiu de lucru chiar in bucatarie.
Materiale de mobilier de bucatarie, ce tipuri exista?
Privind la cataloage de mobilier de bucatarie este probabil sa inceapa sa va fileze mintea si capul, gandindu-va ca exista mai multe tipuri de materiale si finisaje! Nu va faceti griji, va spunem diferenta dintre toate, astfel incat sa faceti alegerea corecta.
Incepe prin a distinge intre materialul din care este realizat mobilierul in sine si cel care il acopera. Combinatia dintre acesti doi factori este cea care te va face sa iei decizia corecta.
Materialul din care este realizat mobilierul
Baza din PAL. Compus din ramasite de lemn compactate cu rasini sau adezivi. Este foarte ieftin si prezinta o mare varietate de culori si texturi. Mobilierul din PAL poate fi neted doar, fara rame sau muluri. Asigurati-va ca este rezistent la apa, altfel poate ajunge sa se umfle in timp.
Placi DM sau fibra de lemn presat de densitate medie, ceva mai scumpe decat cele din PAL dar si de calitate superioara. Pe partea de sus a placii este un lac lucios, astfel incat, daca acestea sunt zgariate, le puteti relacui din nou si repara lovitura.
Placi din lemn masiv, realizate din straturi foarte subtiri de lemn masiv suprapuse. Sunt atat de scumpe incat unii producatori nu le mai comercializeaza.
Materialul care acopera mobilierul
Lemn furniruit sau lemn masiv. Natural, elegant si atemporal, un clasic. Intrebati despre tratamentele pe care le poarta lemnul. Daca este bun, va avea o mare rezistenta.
PVC sau polilaminate. Ele sunt folii de vinil, netede si imitatii de lemn. Acestea rezista prost in timp, iar schimbarile de temperatura pot determina decojirea vinilului. Un alt fapt este ca pe imitatiile de lemn pe vinil pot parea, de asemenea, nenaturale.
Melaminate sau laminate de joasa presiune (LPL). Este o optiune economica cu o buna rezistenta la uzura. Dezavantajul este ca finisajele marginilor mobilierului s-ar putea sa nu fie ceea ce va asteptati. Cu acest material finisajele sunt doar mate.
Mobilier laminat (sau fornica): sunt o optiune ceva mai scumpa, dar si foarte rezistenta la apa, caldura, socuri sau zgarieturi. Defectul este ca au doar suprafete netede.
Termostructurat (cu textura): este o optiune ideala daca iti doresti o piesa de mobilier care sa arate ca lemnul masiv fara sa fie asa. Textura finala este dura.
Mobilier lacuit. Acestea sunt realizate numai cu o baza de placi DM sau fibre de densitate medie. Cu cat lacul este mai bun, cu atat mobilierul este mai bun. Putin rezistent la socuri, dar poate fi reparat. Foarte luminos, aproape ca un cristal.
Istoria mobilierului
Perioada neolitica – Perioada neolitica, (aproximativ 5.500-2.500 i.Hr.), a dat lumii primele exemple documentate de utilizare a mobilierului in antichitate; Orkney, Scotia este locul unde au aparut dulapurile din piatra in scopul depozitarii.
Lumea clasica – Din secolele IX-VIII i.Hr., in Egiptul antic si Grecia, cele mai populare forme de mobilier erau paturile gasite in mormintele reginelor si faraonilor pe care sa-si odihneasca trupurile decedate, precum si scaunele si tetierele din lemn in locul lor.
Europa moderna timpurie – Mobilier din 500-1500 d.Hr. (sau „mobilier medieval”), a fost proiectat zona europeana. Scaunele erau populare si erau adesea facute din stejar greu, cu modele artistice rafinate.
Secolul al XIX-lea – Intre anii 1801-1900, mobilierul din secolul al XIX-lea a fost foarte artistic si detaliat. Stilurile gotice erau populare, iar scaunele aveau adesea modele decupate fanteziste. Scaunele cu design complicat au fost adesea folosite de cei bogati la mese.
In America de Nord timpurie – Mobilierul timpuriu din America de Nord dateaza de la inceputul secolului al XX-lea in America, mobilierul era mai de baza si facut din necesitate fata de design-uri artistice si detaliate; dulapurile de baza pentru depozitare si scaunele simpliste si taburete pentru sezut, erau adesea realizate din lemn, cum ar fi cires sau nuc, deoarece erau usor indoite printr-un proces de aburire.
Modernism – Dupa al Doilea Razboi Mondial (1945 si dupa), designul de mobilier simplu si elegant au fost influentate de artisti si designeri cu radacini in Germania (Marcel Breuer), Franta (Eileen Gray), Spania (Lilly Reich) si Japonia (Isamu Noguchi).; scaunele reprezentand nevoile de baza de scaune in combinatie cu modelele artistice au devenit foarte populare in aceasta era.
Ecodesign – Ecodesignul poate fi urmarit inca din anii 1920, in America, cand oamenii au devenit oarecum constienti de impactul pe care unele materiale il pot avea asupra mediului, desi popularitatea sa nu a inflorit pana in anii 1960; mobilierul din Ecodesign este din ce in ce mai popular in zilele moderne, deoarece utilizeaza resurse care sunt crescute si inlocuite rapid, cum ar fi bambusul, mesele din bambus.
Lasă un răspuns