Exista suficiente reguli in viata, chiar fara sa ne straduim sa alcatuim alte si alte seturi. Insa unele dintre ele sunt create pentru a ne ajuta. Iar printre acestea se numara si regulile care dicteaza modul de a te imbraca, astfel incat sa arati cat mai bine.
Evident, fiecare barbat sau femeie care are o parere despre aceste aspecte vorbeste din experienta proprie si nu exista dubiu ca ceea ce functioneaza pentru o persoana nu functioneaza intotdeauna si pentru cei din jur, sau ceea ce functioneaza pentru cineva, poate fi considerat prea plictisitor sau prea avangardist de catre altcineva. Asadar, atunci cand vine vorba despre stilul vestimentar, regulile trebuie trecute printr-un filtru propriu. Tocmai de aceea, regulile pe care le vei regasi mai jos sunt mai degraba niste sugestii solide decat ultimul cuvant in materie de stil.
Sfaturile bune nu trebuie neglijate si, intrucat imbracamintea masculina devine din ce in ce mai bogata si mai variata, din ce in ce mai experimentala si abundenta si mai ales din ce in ce mai constienta de trenduri, in momentele in care te simti confuz si te indoiesti de stilul tau propriu, e foarte util sa ai o solutie de rezerva care sa te ajute sa te regasesti.
„Regulile” de mai jos sunt in general bazate pe istorie. Ele au functionat pentru generatii intregi, deci am putea presupune fara probleme ca pot functiona si in zilele noastre. In plus, ele sunt in principiu bazate pe aspecte evidente; atat de evidente incat sunt adesea neglijate: preferinta pentru o croiala buna, calitatea, versatilitatea, valoarea, lipsa extremelor si sobrietatea.
In mod cert exista si multe alte reguli decat cele prezentate aici. Probabil ca pe unele dintre ele le-ai descoperit deja, pentru ca pana la urma toata aceasta descoperire face parte din placerea de a te imbraca mereu mai bine, pe care nicio regula nu ar trebui sa o stavileasca. Poti astfel sa incerci o colectie noua, sa vezi daca ti se potriveste, sa vezi cum te face sa te simti… dar regulile pe care le vei regasi mai jos au rezistat probei timpului, iar atunci cand sunt folosite impreuna, ele actioneaza ca un ghid de siguranta pentru a reusi sa te imbraci bine in zilele noastre.
1. Poarta bine un costum
Intreaga idee pentru ca un costum sa arate bine este croiala. Daca iti cumperi un costum de-a gata, incearca sa alegi unul care sa iti vina bine la umeri, pentru ca este relativ usor sa modifici un costum in zona pieptului si a taliei, spune Davide Taub, directorul diviziei de costume bespoke (pe comanda) la celebra casa londoneza Gieves & Hawkes, una dintre cele mai vechi croitorii din lume, amplasata pe faimoasa strada Savile Row, locul celor mai exclusiviste croitorii din lume. “Fii prudent cu privire la purtarea unui costum de epoca, cu exceptia cazului in care nu iti propui un look complet de epoca, pentru ca un costum de acest fel purtat singur poate arata ciudat” atrage el atentia.
Varianta cea mai buna si cea mai utila pe care sa mergi este cea clasica: un costum intr-o culoare inchisa, cu doi nasturi, la un singur rand, moderat in privinta detaliilor. “Nu este plictisitor. Un costum este o uniforma. Ideea este sa ne gandim la costum ca la o panza pe care sa asezi diferite idei personale. Ceea ce impresioneaza este modul in care il porti, nu eticheta din interior”, mai spune Taub.
2. Investeste inteligent intr-un ceas
Un ceas este ca o opera de arta, sustine Don Cochrane, directorul general al brandului britanic de ceasuri Vertex . „Alege-l pentru ca iti place, nu pentru ca ti se pare ca ar putea face bani. Ceasurile sunt personale si iti marcheaza trecerea prin timp. Insa trebuie sa fii si practic”. Modelele sport, estetice, functionale, rezistente, merg cu orice si pot trece cu bine peste greutatile uzurii de zi cu zi. Cu toate acestea, un ceas trebuie sa ti se potriveasca. Ar trebui sa te simti confortabil cu el si sa fie cat mai adecvat in ceea ce priveste dimensiunea si grosimea, in raport cu incheietura mainii.
3. Nu te feri de culoare
Fie ca este vorba despre haine casual sau despre imbracaminte formala, bucura-te de un pic de culoare. „Cei mai multi barbati se tem, pe nedrept, de culoare si se simt intimidati de tot ce nu este bleumarin sau gri”, spune designerul de haine pentru barbati Oliver Spencer . Si culoarea poate fi atemporala. Un costum verde, de pilda, poate parea deosebit de stilat, iar Spencer recomanda, de asemenea, nuante de albastru, verde, mustar si nuante de albastru mai deschis, in special nuantele versatile potrivite pe toata durata anului, care iti vor ridica intreaga tinuta. El adauga insa ca atunci cand vine vorba de culoare, mai putin inseamna in continuare mai mult: „Ai nevoie doar de putina culoare, la o singura piesa din ansamblu”.
4. Uzeaza si personalizeaza jeansii prin purtare
Cea mai utila croiala din toate timpurile pentru cel mai popular articol de imbracaminte din lume este croiala “slim-tapered” – slim-conic. Este vorba despre o croiala mai larga pe coapse si deci mai confortabila, dar care se ingusteaza in jos, asa ca functioneaza perfect fie cu pantofi smart, fie cu sneakersi. Este un stil vestimentar perfect, pe care il poti folosi pe tot parcursul anului, pot fi purtati cu orice, fie ca este un stil mai elegant sau unul mai relaxat. Cei intelepti vor purta denim inchis la culoare, raw, si se vor feri de cei gata rupti sau uzati. Intreaga placere a denimului este ca imbatraneste in ritmul in care il porti. De ce sa nu iti dai ocazia sa te bucuri de asta?
5. Atentie la aspect
Stim ca suna ca un sfat din partea mamei, dar daca tot ai investit bani si efort pentru hainele tale, ar fi bine sa ai si grija de ele. Foloseste umerase din lemn pentru camasi si calapoade pentru cei mai buni pantofi, du costumele la curatat si la calcat; spala hainele in mod regulat si incearca sa nu le pui in uscator, astfel incat sa nu distrugi tesatura, si lustruieste-ti pantofii. De asemenea, pielea jachetei pe care o porti nu este singura piele pe care trebuie sa o ingrijesti; acelasi lucru este valabil si pentru pielea cu care iesi zilnic pe strada. Creaza-ti o rutina simpla de ingrijire, dar nu superficiala, piaptana-ti parul si taie-ti unghiile. Pana la urma, micile detalii fac totul!
6. Alege lenjerie simpla
Stilul nu se rezuma la ceea ce pot vedea cei din jurul tau. Cand vine vorba de lenjeria pentru barbati, exista doua reguli de urmat. In primul rand, imprimeurile inedite nu sunt pentru barbati in toata firea, pentru ca lenjeria nu este cel mai bun loc in care sa iti exprimi personalitatea. Iar in al doilea rand, lenjeria cu logo-uri mari de brand este lipsita de rafinament. Stilul care a rezistat cel mai bine timpului este reprezentat de boxerii din bumbac, deoarece rezista unui ciclu indelungat de spalari, permit pielii sa respire si ii ofera confort.
7. Investeste in pantofi
Atemporalitatea inseamna un design simplu, cu atat mai mult atunci cand vine vorba despre incaltaminte, este de parere Tim Little, proprietarul brandului heritage de incaltaminte, Grenson . „Culoarea, modelul si talpa nu trebuie sa fie pretentioase. Orice arata pretentios poate arata perfect acum, dar foarte curand va arata ciudat. Incaltamintea de calitate este genul de investitie care ar trebui sa dureze 15 ani sau mai mult. Mergi pe stiluri clasice, cum ar fi pantofii brogue, mocasinii, sau alege un model Derby simplu, de culoare inchisa, cu varf rotund. „Forma varfului conteaza foarte mult, iar varful rotund nu se demodeaza niciodata”, spune Little. „Varfurile ascutite sau cele patrate arata in mod evident nepractic. Nimeni nu are picioarele asa”, mai completeaza el.
8. Mentine accesorizarea la minim
Accesoriile precum cravatele si batistele de buzunar confera personalitate vestimentatiei clasice, insa trebuie sa fii atent la modul in care le folosesti. „Cel mai bine este sa le armonizezi cu ceea ce porti, alegand o culoare sau doua. Sau chiar sa le suprapui in intregime”, spune Michael Hill, director de creatie al brandului de accesorii pentru barbati, Drake . Atunci cand vine vorba despre combinatii camasa – cravata, ar trebui sa alegi o cravata sau batista intr-o nuanta mai inchisa decat cea a jachetei. In plus, este indicat sa nu exagerezi cu accesoriile, iar daca ai dubii rezuma-te la celebrul “mai putin inseamna mai mult” si renunta la un element. „Daca iti doresti un aer nonsalant, ai nevoie de un singur punct de atractie”, adauga Hill.
9. Cunoaste-te pe tine insuti
Nu sunt prea multe lucruri atat de lipsite de eleganta ca un barbat imbracat asa cum crede ca ar trebui sa se imbrace, nu asa cum simte cu adevarat ca i se potriveste. Desigur, exista si cateva rezerve: nu castigi nimic daca te imbraci ca un clovn la circ, decat poate daca esti cu adevarat clovn si mergi la un eveniment. Dar orice ai purta, trebuie sa te reprezinte. Style iconurile reale isi urmeaza stilul cu o incredere in sine venita din faptul ca hainele le sunt ca o a doua piele, nu ca un costum.
10. Imbraca-te adecvat ocaziei
Stilul nu se refera doar la exprimarea propriei personalitati, ci tine si de a fi imbracat corespunzator mediului in care te afli. Gandeste-te la haine ca la niste coduri: ai nevoie de combinatia potrivita, adecvata cadrului in care te afli, fie ca este o cina formala sau o duminica de leneveala intr-un pub. Cel mai rau stil este stilul deplasat! Nu este vorba despre conformism, ci despre a oferi un semn de respect celor din jur si despre a te simti confortabil cu tine insuti. Iar daca nu te simti sigur, alege mai bine sa te imbraci mai elegant decat sa subestimezi locul si oamenii.
11. Nu te zgarci la ochelari
Investeste timp si bani in gasirea ochelarilor potriviti pentru tine. „Oamenii petrec in medie sapte minute pentru a alege o pereche de ochelari care ii vor defini pentru urmatorii trei ani sau mai mult, noteaza designerul de ochelari Tom Davies. O alegere proasta si niste ochelari nepotriviti ajung sa ii faca pe multi oameni sa urasca felul in care arata. Cumpara, asadar, ceea ce te face sa te simti bine, tinand cont de forma fetei tale dar si de relatia dintre marginea de sus a ochelarilor si forma sprancenelor (potriveste drept cu drept, curbat cu curbat), precum si cu coafura. Cumpara intelept: nu are rost sa dai banii pe rame ieftine si sa le pui lentile scumpe, pentru ca ramele vor arata uzate si ieftin destul de repede.
12. Alege haine de exterior versatile
Poate ca esti tentat sa cumperi haine in stil clasic, dar materialele tehnice moderne, in nuante mai inchise si cu croieli simple fac din jachete exact ce trebuie sa fie: haine usoare si aerisite, dar care ofera si o protectie adecvata. Schimbarile ce tin de personalitate, clima si obiceiurile de cumparare fac ca hainele grele din lana sa para fara legatura cu moda actuala. Ar fi bine sa te gandesti la jacheta ca la un layer final al tinutei, unul pe care sa il poti purta cat de mult sau de putin este necesar. O jacheta bomber sau una de teren este o varianta multifunctionala buna, dar daca trebuie sa te imbraci mai elegant, poti alege si un pardesiu scurt.
13. Cumpara-ti un costum de seara, nu inchiria
Este foarte adevarat ca sunt rare ocaziile in care ai nevoie sa te imbraci formal, dar tocmai asta le face sa fie mai speciale. Desi e posibil sa simti ca e o extravaganta, e mult mai bine sa ai un costum elegant de seara, care sa ti se potriveasca perfect, decat sa inchiriezi unul. Atunci cand inchiriezi un costum exista riscul sa nu gasesti ceva perfect potrivit si sa arati ciudat in ceva care nu este masura ta exacta. Varianta ideala este sa ai un costum de seara cat mai clasic: o nuanta de albastru inchis, la un singur rand de nasturi, cu revere satinate si pantaloni la dunga. Si, desigur, sa stii sa iti faci singur nod la cravata.
14. Alege camasi clasice
Poate ca suna ciudat, dar orice camasa barbateasca poate arata scump daca este calcata bine. In rest, este indicat sa alegi o linie de mijloc, si sa eviti modele indraznete, cu exceptia situatiei in care crezi ca ti se potrivesc. Opteaza, de asemenea, pentru un guler care merge cu sau fara cravata, si care sta mereu bine sub un sacou.
15. Invata cum sa incalci regulile
Invata cand e cazul sa respecti dress coduri precum black tie si cand le poti incalca. Unele exista dintr-un motiv bun, in general pentru ca sunt impuse de ocazie sau de o autoritate ceva mai inalta – seful tau, de exemplu. Insa la fel de adevarat este ca ne cramponam prea tare de reguli si ca uneori e bine sa le mai incalcam. Pana la urma, acesta este modul in care stilul avanseaza, incet, incet si in plus trebuie sa ne bucuram si de libertatea pe care o avem acum de a gresi.
Sursa: https://www.fashionbeans.com/article/how-to-dress-well-men
juice wrld vlone a zis
great and thanks for sharing keep sharing such useful information
Kanye West Merch a zis
amazing a very detailed post thanks for sharing looking forward to getting me this soon
bape hoodie uk a zis
thanks for sharing
blanket hoodie a zis
great job done