In vremuri indepartate, mai toata lumea purta costum la interviurile de angajare. Din fericire, intre timp, lucrurile s-au mai schimbat si oamenii au inceput sa sparga aceste tipare si sa para mai naturali.
Schimbarea este justificata si de schimbarea stilului vestimentar general al generatiei actuale. Daca ne uitam in filmele anilor ’50 observam ca barbatii, in marea lor majoritate, purtau costume, iar doamnele purtau rochii cam in orice context, inclusiv acasa. In timp, insa, societatea a devenit mai putin conservatoare in ceea ce priveste codul vestimentar si chiar daca exista inca activitati si care solicita o vestimentatie clasica, eleganta, in altele se permite si chiar este incurajata o atitudine placuta, colegiala. Astfel nu este considerat deloc ciudat sau ca fiind o incalcare a bunului gust sau simt purtarea de tricouri, jeansi la locul de munca. In acest caz nu va mai fi obligatoriu sa porti costum si cravata la un interviu pentru angajare, dar asta nu inseamna ca ne putem imbraca oricum.
Importanta primei impresii
Ceea ce vei purta la urmatorul tau interviu de angajare se poate dovedi mai important decat ti-ai imagina. Pentru ca, fie ca-ti convine sau nu, prima impresie pe care le-o faci oamenilor este bazata in mare parte pe felul in care arati, iar aceasta prima impresie este formata, potrivit specialistilor, in primele 30 de secunde dupa ce intri in contact cu o persoana necunoscuta. Specialistii in selectia fortei de munca spun ca felul in care se prezinta o persoana, din punctul de vedere al aspectului afecteaza decizia de angajare si joaca un rol major in aceasta. Persoana care te angajeaza trebuie sa te vada in minte ocupand functia pentru care desfasoara interviul.
Potrivit specialistilor, felul in care arati, hainele si atitudinea spun extrem de multe lucruri despre tine inca dinainte sa inceapa dialogul. O pereche zgariata de pantofi, o geanta murdara sau dezordonata sau un decolteu prea adanc pot face o impresie proasta. Pentru a merge la sigur, trebuie sa-ti faci intrarea in forta, sa faci cele mai bune combinatii si sa ai o aparitie impecabila. Poarta bluza ta preferata, care te face sa te simti sigura pe tine. Nu este obligatoriu sa o combini cu un sacou. Poti alege o combinatie vestimentara care sa-ti puna in lumina stilul personal, fara sa exagerezi purtand de exemplu fuste foartescurte si culori extravagante. Ramai totusi la o tinuta profi.
Specialistii spun ca cei mai multi, daca nu chiar toti angajatorii, considera ca persoanele care se imbraca potrivit pentru un interviu se pot integra mai usor in echipa si pot avea succes ocupand postul scos la concurs. La polul opus, cei care se imbraca nepotrivit – prea informal de exemplu, au o atitudine mai relaxata si in ceea ce priveste locul de munca si sarcinile lor si nu respecta prea mult autoritatea sau eticheta in afaceri. Si nu conteaza daca asta este adevarat sau nu, ceea ce conteaza este ca aceasta este perceptia multor persoane care fac angajari.
Nu iti face iluzii, esti judecat din primul moment in care pasesti intr-o incapere, iar persoana care iti ia interviul si-a facut o parere initiala despre tine din primele secunde in care te-a vazut, pe baza felului in care arati. Sunt sigura ca nu ti se pare corect, dar aceasta este realitatea in cele mai multe cazuri. Interviatorul se asteapta ca tu sa te imbraci corespunzator pentru aceasta situatie. Daca nu, va intelege pe de-o parte ca nu esti foarte interesat de acest loc de munca si in acelasi timp ca nu poti avea succes la locul de munca, pentru ca nu intelegi conditiile de baza in afaceri. Iar daca aceasta este cazul va fi destul de greu sa-i schimbi parerea prin modul in care te vei prezenta, pe masura ce sustii interviul.
Aspectul tau nu arata doar ca iei aceasta sansa in serios dar si ca iti doresti sa faci o impresie buna si ca te-ai putea integra cu usurinta in peisajul existent in respectivul loc de munca. In acelasi timp, o tinuta corecta, ingrijita ii va transmite celui cu care stai de vorba ca il respecti.
Studiile arata ca 80% dintre candidati reusesc sa-si construiasca o tinuta corecta, in timp ce 20% esueaza, fie pentru ca aleg o vestimentatie prea casual, fie ca se straduiesc prea mult.
Cel mai important lucru cu care defilezi la un interviu este increderea in fortele tine, iar aceasta nu se oglindeste nici in decolteul exagerat, nici in fuste minuscule si nici intr-un strat gros de machiaj si nici in prea mult parfum. Felul in care iti etalezi cu eleganta atuurile, modul in care iti porti increderea va face insa diferenta.
Cele mai frecvente motive pentru care o persoana esueaza din punct de vedere vestimentar la un interviu au legatura cu lipsa de experienta, informatii, documentare dar si simt estetic. Cu toate acestea, nu exista nicio scuza pentru a te imbraca nepotrivit la un interviu, nu in zilele noastre in care internetul este plin de sfaturi vestimentare pentru toate ocaziile.
La vremuri noi, coduri vestimentare noi
Un alt motiv pentru care candidatii dau gres in ceea ce priveste vestimentatia la un interviu tine de faptul ca multi dintre acestia nu-si dau seama ce inseamna potrivit, corespunzator ocaziei. Multi inca nu stiu cum sa reactioneze la schimbarile din moda si mentalitatea corporatista. Zielele uniformei pentru interviu au trecut, astfel ca, in prezent, un costum nu mai reprezinta cea mai buna varianta pentru o astfel de ocazie.
Ceea ce inseamna loc de munca s-a schimbat in ceea ce priveste limitele si mentalitatile, iar multe companii au imbratisat o atitudine si, totodata, tinute de lucru mai relaxate, care inclina mai mult spre trendul casual. Tocmai de aceea, este foarte important sa te interesezi despre specificul si eventualele rigori vestimentare ale unei companii, inainte de a merge in cautarea unui loc de munca. Gandeste-te cum ar fi ca toata lumea de acolo sa poarte la birou tricouri, bluze casual si jeansi, iar tu sa apari intr-un costum sever din 3 piese. Este clar ca vei starni reactii pe care nu ti le doresti si ca o astfel de alegere vestimentara iti va semna esecul. Pentru ca sunt putine sanse ca un angajator sa te aleaga daca are senzatia ca nu te vei putea integra in acel colectiv.
Praatic, cel mai bine ar fi sa te imbraci doar cu putin mai elegant si cu mai multa atentie decat o fac angajatii din acel loc intr-o zi obisnuita.
Trebuie desigur sa iei in considerare si tipul de job pe care ti-l doresti. Daca vrei sa te angajezi ca bona, nu vei alege o tinuta prea serioasa, pentru a nu speria copiii, dar nici nu te vei duce in fusta scurta si cu bluza decoltata. In cazul in care vrei sa lucrezi in domeniul publicitar, iti poti permite sa inovezi, atunci cand iti construiesti tinuta, intrucat creativitatea este o calitate pe care angajatorii o vor cauta la interviu. Iar daca doresti un job intr-o banca sau, in general in domeniul financiar, va trebui sa mergi mai mult spre clasic si elegant, pentru a da impresia ca esti o persoana demna de incredere.
Desigur, daca esti in postura de a candida pentru o functie de conducere nu exista nicio scapare de la costumul clasic, sobru, elegant. Iar in acest caz nu ai voie la cravate sau camasi cu floricele, nu vei alege culori pastel sau neon, nu ti se permit pete, cute, nasturi slabiti sau o servieta veche.
Este posibil ca la un astfel de interviu sa se hotarasca restul vietii tale, iar in astfel de situatii, de obicei ai o singura sansa, asa ca trebuie sa profiti de ea, sa-ti scoti in evidenta avantajele si atuurile, mascand cu grija si eleganta orice neajuns. Nu uita, felul in care arati iti poate distruge orice sansa de a obtine locul de munca dorit, indiferent cat de bine ai stapani domeniul pentru care aplici.
Ce trebuie sa faci pentru o prima impresie buna?
In primul rand, asa cum spuneam si mai sus, este foarte important sa te interesezi despre specificul locului unde mergi la interviu, cat de importanta este pentru conducere eticheta si care este linia generala in care se incadreaza angajatii in ceea ce priveste vestimentatia de zi cu zi. In acest sens poti intreba daca stii pe cineva care lucreaza acolo sau poti pur si simplu face o scurta expeditie de documentare in timpul pauzei de masa, ori la ora de intrare sau iesire de la birou a angajatilor, pentru a observa cum sunt imbracati.
In functie de zona in care activeaza compania de care esti interesata, cumpara-ti cateva articole vestimentare pe care le consideri adecvate (este posibil sa fii chemata si la al doilea interviu si nu poti merge cu aceleasi haine), dar nu uita sa alegi lucruri confortabile, pe care sa le poti purta, fara a parea chinuita (mai ales incaltamintea). De obicei, o persoana experimentata isi va putea da seama, daca nu te simti bine in outfitul ales si daca il porti doar ca sa impresionezi. Tocmai de aceea, ar fi bine sa-ti probezi tinuta acasa, pentru a te obisnui cu ea si a te asigura ca nu te stanjeneste in niciun fel.
Ai grija si la accesorii, sa nu fie prea mari, sa completeze armonios tinuta si ghideaza-te dupa regula „mai bine mai putin decat prea mult”!
Cel mai bine este sa nu te parfumezi, sau sa alegi o aroma cat mai discreta, pentru a nu deranja, mai ales ca tot mai multi oameni sufera in zilele noastre din cauza alergiilor.
Si nu in ultimul rand, nu uita de limbajul corpului, non-verbal, pentru ca acesta va completa in mod fericit sau nu modul in care arati.
Mult succes si nu uita, oamenii ar putea sa nu observe cand arati impecabil, dar cu siguranta vor observa micile neglijente!
Elena a zis
Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi.
Andreea a zis
Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi.