Bogat in proteine si fier, pestele ofera o valoare energetica excelenta pentru organism. Sa vedem in detaliu de ce consumul de peste este un adevarat aliat pentru sanatate.
Pestele, un aliment bogat in nutrienti
Plasat langa carne in piramida alimentara, pestele poate inlocui perfect daca este consumat in portii egale. Sursa de proteine si bogata in fier, pestele este ideal pentru revitalizarea organismului.
Aportul de fier al legumelor este destul de scazut, de unde si interesul de a consuma peste la pranz, care este de obicei destul de deficitar in dieta copiilor, vegetarienilor sau a celor care urmeaza un regim prea restrictiv. Pestele contine, de asemenea, multe oligoelemente, cum ar fi iodul, zincul sau cuprul, in special la speciile de origine marina.
Pestii intaresc apararea organismului jucand un rol protector impotriva infectiilor. In acest sens, pestele este esential pentru a mentine un echilibru bun al organismului.
Carnea de peste contine, de asemenea, toti aminoacizii esentiali pentru sanatate. Acestea sunt esentiale pentru mentinerea si conservarea masei musculare. Printre acestea se distinge in special Omega 3. Acesti acizi grasi polisaturati joaca un rol dublu in organism.
Pe de o parte, ei sunt esentiali pentru protectia inimii, reducand riscurile de infarct, deoarece astazi stim ca bolile cardiovasculare sunt considerate una dintre principalele cauze ale mortalitatii.
Pe de alta parte, Omega 3 scade rata colesterolului rau si pastreaza buna intretinere a vaselor de sange si, in general, contribuie la imbunatatirea profilului lipidic. Pe scurt, trebuie stiut ca pestele ofera foarte putine lipide, mai putine decat carnea.
Cum sa profitati de nutrientii din peste?
Pentru a profita la maximum de beneficiile pescuitului, este suficient sa-l mancati crud sau gatit rapid. In orice caz, totul este o functie de gusturile fiecaruia si a tipului de peste. Fileul de somon este suculent daca este consumat crud, in salata sau marinat intr-un sos special.
In orice caz, exista multe retete pentru peste crud cu marinate si afumat pe baza de ierburi aromatice. Sushi este o alegere buna pentru cei care se bucura de o muscatura buna de peste crud.
Daca preferati sa mancati peste gatit, exista, de asemenea, multe retete pentru toate gusturile. De exemplu, pentru a crea o atmosfera exotica la masa, se pot face tacos de peste.
Pe scurt, indiferent de tipul de peste pe care il mancati, veti gasi intotdeauna o reteta potrivita pentru a pregati un fel de mancare bun, care este atat dietetic, cat si delicios. Nu uitati ca pestele ar trebui sa faca parte din dieta noastra zilnica, deoarece beneficiile sale multiple ajuta la mentinerea unei sanatati corecte a intregului organism.
Dorada este o alegere de peste versatila si gustoasa de la AtelierulPescaresc.ro.
Dorada: beneficii si proprietati
Pestele alb (cunoscut si sub numele de peste slab) devine un aliment pe cat de nutritiv, pe atat de sanatos, care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa.
Desi este adevarat ca in categoria de pesti albi putem gasi o mare diversitate de soiuri sau diferite tipuri de pesti, ca regula generala se remarca in special pentru continutul lor ridicat de proteine, vitamine (cum ar fi vitaminele din grupa B) si minerale (cum ar fi fosforul, iodul sau calciul, printre altele).
In cadrul acestui grup de alimente, de exemplu, putem gasi platica de mare, un peste foarte usor care, pe langa faptul ca este scazut in grasimi, contine foarte putine calorii. Prin urmare, este un aliment ideal in dietele de slabire sau in orice dieta echilibrata.
Beneficiile platicii de mare- dorada
- Scazut atat in grasimi, cat si in calorii.
- Bogat in acizi grasi omega 3 si omega 6.
- Alimente usor digerabile, deci se remarca ca sunt foarte digestive.
- Bogat in proteine cu valoare biologica ridicata.
- Recomandat persoanelor care doresc sa piarda in greutate si in dietele in care individul trebuie sa-si protejeze sistemul cardiovascular.
Valorile nutritionale ale platicii de mare
100 de grame de platica de mare ofera:
- 92 de calorii.
- Carbohidrati: 1,2 gr.
- Proteine: 19 gr.
- Grasime: 6 gr.
- Indicele glucemic (GA): 0.
- Vitamine: vitamina A (9 ug.), vitamina B3 (5 mg.).
- Minerale: calciu (30 mg), magneziu (25 mg), fier (1 mg).
Proprietati
Dorada, atat la gratar, cat si coapta, este un aliment care contine acizi grasi benefici si recomandati in special pentru prevenirea sau evitarea problemelor cardiovasculare.
Gatitul acestui peste pe gratar are cateva beneficii suplimentare, printre care si cel care nu necesita utilizarea uleiurilor si poate fi gatit rapid, doar prin plasarea alimentelor pe tava fierbinte. In acest mod de elaborare permite ca toti nutrientii acestui tip de carne sa ramana in alimente si sa nu se evapore din cauza temperaturilor ridicate pe care le-ar putea avea cuptorul, de exemplu. Principalele proprietati ale acestui peste la gratar sunt vitaminele A si D si mineralele, cum ar fi magneziul si fosforul.
Lasă un răspuns