O alunita este o formatiune pigmentata de natura benigna pe piele. Numele stiintific al alunitei este un nev, poate fi congenital sau dobandit, iar culoarea sa variaza de la maro deschis, rosu, violet la negru.
Cel mai mare numar de semne de nastere dobandite este la persoanele de peste 50 de ani. La copii, alunitele incep sa apara in primii ani de viata, iar nou-nascuti practic nu au deloc. Cei care nu sunt satisfacuti de aspectul alunitelor, pot efectua procedura de indepartare alunite laser.
Cum se efectueaza indepartarea cu laser a alunitelor?
Sub actiunea laserului, celulele neoplasmului sunt incalzite si distruse, iar laserul coaguleaza vasele de sange din apropiere. In procesul de tratament, tesuturile alunitei si radacinii sunt indepartate, ceea ce elimina riscul de re-crestere a formatiunii in acest loc. In functie de dimensiunea alunitei, efectul total de eliminare alunite laser se efectueaza in timpul uneia sau mai multor proceduri.
Operatia se efectueaza sub anestezie locala, care elimina orice senzatii dureroase. La locul interventiei ramane o crusta mica, care dispare singura in maxim 2 saptamani. In acest moment, este necesar sa se evite umiditatea si orice actiune in locul manipularii, precum si limitarea expunerii la soare, un solar, o vizita la piscina, etc.
Beneficiile indepartarii cu laser a alunitelor
- Actiunea locala a laserului, fasciculul actioneaza doar asupra celulelor alterate si nu afecteaza tesuturile sanatoase.
- Actiune aseptica, riscul de complicatii cu ingrijire postoperatorie adecvata este minim.
- Rapiditate
- Eficienta ridicata, daca este efectuata corect, riscul de re-formare a unei alunite este minim.
- Lipsa cicatricilor postoperatorii.
Alunitele apar datorita acumularii de celule pigmentare care sunt situate intre derm (stratul interior al pielii) si epiderma (stratul superior al pielii). Alunitele pot fi localizate in interiorul dermului, la suprafata sau in straturile marginale ale pielii. Poate iesi la suprafata sau poate fi in interior. In marime, alunitele pot fi foarte mici, sau pot ajunge la dimensiuni gigantice – aproximativ 10-15 cm. Alunitele de dimensiuni mari sau foarte mari reprezinta cel mai mare pericol in ceea ce priveste degenerarea oncologica. Pericolul oricarei alunite este ca in anumite conditii poate deveni malign sau degenera in cancer de piele – melanom.
Astfel, cea mai usora si eficienta metoda de scoatere alunite il reprezinta laserul – procedura este rapida si nedureroasa si este accesibila tuturor.
Lasă un răspuns