Cultivatorii comerciali folosesc vata minerala bazaltica in incaperile lor de crestere hidroponica si ar trebui sa luati in considerare, de asemenea, utilizarea acesteia.
Ce este vata minerala?
Cunoscuta si sub numele de „vata de stanca”, vata minerala este o fibra sintetica fabricata din roca. Desi poate fi filat dintr-o varietate de tipuri de roci, vata minerala torsa cu roca bazaltica este recomandata pentru cresterea incaperilor. Vata minerala e-izolatii este un material pe care ti-l recomandam.
Nota: In timp ce produsele sunt fabricate din roca de bazalt si sunt adesea folosite in camerele de crestere, acest lucru nu este sinonim cu „vata minerala bazaltica” in general. „Rockwool” este o marca inregistrata specifica care apartine companiei daneze Rockwool International.
Cum se face vata minerala?
Roca se topeste si, la fel cum bomboanele de bumbac sunt extrase din zaharul topit, vata minerala este extrasa din roca topita. Imediat dupa filare, liantii sunt adaugati la fibre; apoi sunt comprimate si vindecate in placi.
Placile sunt apoi taiate in blocuri mai mici sau transformate in granule. Puteti cumpara vata minerala intr-o varietate de dimensiuni de blocuri si cuburi pentru a se potrivi nevoilor dvs. Desi vata minerala poate fi filata dintr-o varietate de tipuri de roci, vata minerala bazaltica trebuie utilizata in incaperile de crestere.
Asa-numita „vata minerala horticola” a bazaltului este perfecta pentru izolarea incaperilor, deoarece este extrem de absorbanta si respirabila. Poate contine multa apa si aer si este perfecta pentru cresterea „tehnicii filmului nutritiv” (NFT). NFT este un sistem de „flux continuu” prin care solutia nutritiva curge continuu peste radacini, incurajand o crestere excelenta si recolte bogate.
Veniturile
- Vata minerala bazaltica retine apa cu usurinta
Aceasta vata minerala aduce apa la radacini chiar si atunci cand este aproape uscata. Plantele din vata minerala nu vor experimenta stresul apei pana cand vata minerala nu este aproape complet uscata. De asemenea, inseamna ca puteti lasa mai mult spatiu pentru porii din aer, asigurandu-va in acelasi timp ca radacinile primesc suficienta solutie nutritiva.
- Vata minerala bazaltica asigura zonei radiculare oxigen abundent
Atata timp cat vata minerala nu este complet scufundata in apa, retine aerul intr-o proportie de aproximativ 18%, ceea ce inseamna ca zona radacinii primeste mult oxigen in orice moment.
- Vata minerala bazaltica asigura stabilitate radacinilor
Radacinile se „lipesc” rapid de cuburi si placi de vata minerala pentru o fundatie stabila.
- Vata minerala bazaltica vine in mai multe forme si dimensiuni
Aceasta vata minerala vine intr-o varietate de dimensiuni si forme pentru a se potrivi nevoilor camerei de crestere. In plus fata de cuburi si placi, il puteti gasi si in forma granulara.
- Vata minerala bazaltica este inerta si non-reactiva
Atata timp cat vata minerala este centrifugata din roca bazaltului, ea are un pH neutru atata timp cat este inmuiata in apa si clatita inainte de a fi utilizata pentru a obtine un pH de 5,5. (Majoritatea vatei minerale vine cu instructiuni de preambalare.)
Cateva consideratii
- Vata minerala trebuie intotdeauna inmuiata si clatita inainte de utilizare.
Importanta hidroizolatiilor
Un sistem comun de scurgere a apei care a patruns intr-un subsol implica crearea unui canal in jurul perimetrului subsolului, alaturi de subsolurile fundatiei. In canalul nou realizat este instalat un dren francez, teava din PVC sau un sistem de drenaj patentat. Drenul instalat este acoperit cu ciment nou. Potrivit lui Rick Jacobs de la Absolute Waterproofing Solutions, o companie de hidroizolatie si reparatii de fundatii de subsol, state precum Michigan au multa argila macinata, care va absorbi si retine apa, rezultand indoirea peretilor fundatiei de la subsol, care poate provoca fisuri si scurgeri ulterioare.
Sistemul de drenaj colecteaza orice apa care intra in subsol si o dreneaza intr-un sistem de pompa de bazin amplasat in interior, care apoi va pompa apa din subsol. FEMA recomanda impermeabilizarea subsolului cu o alarma de apa si „pompa de rezerva actionata cu baterie” ca masura preventiva impotriva costului ridicat al inundatiilor. Conductele de perete (cum ar fi placile cu gropite sau alte membrane) sunt fixate pe peretele fundatiei si se extind peste noul drenaj pentru a ghida orice umiditate in jos in sistem.
Hidroizolatia interioara a subsolului folosind acoperiri este eficienta acolo unde condensul este principala sursa de umezeala. De asemenea, este eficient daca problema are umiditate minora. De obicei, impermeabilizarea interioara nu va opri scurgerile majore.
Hidroizolarea unei structuri din exterior este singura metoda pe care Codul International al Constructiilor din SUA (IBC) o recunoaste ca fiind adecvata pentru a preveni daunele structurale cauzate de patrunderea apei.
Hidroizolarea unui subsol existent incepe cu excavarea pe partile inferioare ale suporturilor. Odata excavati, peretii sunt apoi spalati cu putere si lasati sa se usuce. Peretii uscati sunt etansati cu o membrana de hidroizolatie, iar pe marginea suportului se pun placi noi de drenaj (placi de plans).
In ultimii zece ani, au fost dezvoltate produse de hidroizolatie pe baza de polimeri. Produsele pe baza de polimeri dureaza pe toata durata de viata a cladirii si nu sunt afectate de pH-ul solului. Materialele de hidroizolatie pe baza de polimeri pot fi pulverizate direct pe un perete, se intaresc foarte rapid si sunt semi-flexibile, permitand o anumita miscare a substratului.
Lasă un răspuns