Daca aceasta este prima data cand cumperi o casa, acest ghid iti arata pasii de urmat pentru a face una dintre cele mai importante achizitii din viata ta. Calea spre proprietar are suisuri si coborasuri. Dar pentru cei mai multi, merita. Potrivit Raportului Bank of America’s 2019 Homebuyer Insights, 93% dintre proprietarii de case de astazi spun ca au meritat provocarile pentru a obtine casa. Sa vedem cum sa realizam acest drum.
Pasul 1: Organizati-va finantele
Inainte de a incepe cautarea pentru o casa, de fapt, determina cat de mult va puteti permite. Faceti un bilant al veniturilor, datoriilor, economiilor si altor obligatii financiare. Apoi, utilizati un calculator ipotecar pentru a va face o idee despre pretul casei si platile lunare ipotecare care ar functiona cu bugetul dvs.
Verificati scorul de credit si comparati raportul dintre datorie si venit. O regula buna este ca totalul platilor lunare ale datoriilor sa fie mai mici de 36% din venitul lunar brut. Tu ar trebui sa fii in masura sa faci confortabila plata ipotecare completa (inclusiv impozitele si de asigurare) in fiecare luna. Dar sunt sanse, veti avea nevoie, de asemenea, de bani in avans pentru plata avansului si costurile de inchidere. Apartamente Craiova este cea mai buna optiune pentru cei care vor sa se mute in acest oras.
Pasul 2: Precalifica pentru imprumutul potrivit
Urmatorul pas este ca persoana sa se intalneasca cu un creditor pentru a discuta despre optiunile de imprumut si ratele dobanzilor actuale. Creditorul poate oferi o scrisoare de precalificare, care va spune suma maxima pe care creditorul este dispus sa va imprumute printr-o ipoteca.
In plus, s-ar putea lua in considerare obtinerea pre-aprobat pentru un credit ipotecar, care consta intr-o oferta de a imprumuta o anumita suma de bani, care are un termen stabilit, de obicei, 90 de zile. Niciuna dintre acestea nu constituie un angajament de imprumut, dar va poate ajuta sa aratati vanzatorilor ca intentiile dumneavoastra sunt serioase atunci cand trimiti o oferta.
Pasul 3: Apeleaza la un agent imobiliar
Odata ce stiti suma pentru care va calificati, economisiti timp si energie prin reducerea cautarii la case care se potrivesc criteriilor financiare. Incercati sa vedeti mai intai proprietatile online si cere agentului imobiliar sa va arate doar optiunile potrivite pentru nevoile si bugetul dvs.
Atunci cand gasesti unul care sa se potriveasca criteriilor, agentul tau te poate ajuta sa faci o oferta inteligenta si informata. Daca oferta dumneavoastra este acceptata, se va intocmi un contract de cumparare care contine, de obicei, un depozit de buna credinta („plata depozitului”) pentru a va arata angajamentul, de obicei intre 1 si 3 la suta din pretul de vanzare.
Pasul 4: Seteaza ipoteca
Atunci cand oferta este acceptata, este timpul sa solicitati o ipoteca. De obicei, aveti 45 pana la 60 de zile pentru a va indeplini contractul de achizitie, deci trebuie sa actionati rapid pentru a va seta rata dobanzii si pentru a oferi creditorului timp pentru a solicita o evaluare a locuintei.
In termen de trei zile de la depunerea cererii, creditorul va trimite o estimare a imprumutului, care include o aproximare a ratei dobanzii, plata lunara si costurile de inchidere.
Examinati cu atentie acest document pentru a va asigura ca detaliile reflecta imprumutul pentru care ati solicitat si verificati daca rata dobanzii a fost setata. Pentru a merge mai departe, trebuie sa va verificati veniturile si activele. Acest lucru necesita o documentatie extinsa, care este necesara pentru a asigura creditorul ca puteti indeplini platile imprumutului.
Pasul 5: Pregatiti-va pentru inchidere
Odata ce ipoteca este aprobata si cu cel putin trei zile lucratoare inainte de inchidere, veti primi un document de inchidere. Este o lista a taxelor pe care trebuie sa le platiti, care de obicei adauga pana la 2 pana la 5 la suta din pretul locuintei. Cititi-l cu atentie si spuneti creditorului daca observati ceva ciudat. Apoi, asigurati-va ca aduceti actul de identitate si orice plati pe care trebuie sa le efectuati la semnare. Daca aveti un semnatar comun pentru imprumut in ceea ce priveste casa, acea persoana trebuie sa fie prezenta.
Odata ce imprumutul este inchis; care poate dura cateva zile, fondurile merg la vanzator, primesti cheile, iar casa este a ta!
Iata cateva beneficii de a avea propria casa:
- Securitate:
Cumpararea propriei case te va face sa simti ca iti atingi unul dintre cele mai dorite obiective personale si financiare si care va contribui la o mai buna calitate a vietii pentru tine si intreaga familie; stiind ca ai un acoperis si un loc care iti apartine este cel mai bun sentiment de siguranta si protectie.
- Stabilitate:
Atunci cand iti cumperi o locuinta proprie, nu trebuie sa treci prin mutari an de an, fie pentru ca nu te-ai adaptat locului inchiriat, fie pentru ca proprietarul are nevoie de spatiu. Cand casa este a ta, stabilitatea ta si a familiei tale se imbunatateste 100% si te economiseste bani si timp.
Lasă un răspuns