Pelvian, abdominal, mamar … Ecografia este un examen cheie in detectarea si monitorizarea anomaliilor, bolilor si in timpul sarcinii. Care sunt principiile sale? Cum se confunda? Cand e necesar sa o faci?
Definitie si principii: ce este o ecografie?
Ecografia este un examen medical nedureros bazat pe utilizarea unei sonde emitatoare de inalta frecventa cu undele de sunet (ultrasunete) pentru a vizualiza organe, vase precum si a fatului in timpul sarcinii. Aceasta examinare este efectuata de un radiolog.
- Ecografie hipoecogena sau hiperecogena
O regiune hipoecogena este o regiune care emite unde slabe. In schimb, vorbim despre o zona hiperecogena cand undele emise sunt puternice. Zonele hiperecogene apar clar pe ecranul cu ultrasunete, in timp ce zonele hipoecogene sunt destul de intunecate.
- Ecografie abdominala
Eco abdominal Cluj Napoca este un test imagistic medical care iti permite sa vizualizezi organele situate in abdomen. In general, este indicat in scopuri de diagnostic pentru a evidentia o patologie sau o anomalie.
Folosind ultrasunete, se pot obtine imagini cu ficatul, pancreasul, rinichii, splina si aorta. Patologiile cautate sunt o tumoare benigna, ciroza, calculi biliari, cancer, chist … Ecografia ficatului face posibila, de exemplu, identificarea sau monitorizarea unei leziuni progresive a ficatului sau a cailor biliare localizate in acest organ.
Exista numeroase motive care pot determina o ecografie abdominala, precum apendicita, sarcina ectopica, inflamatia colonului sau a intestinului subtire, infectia tubara sau abcesul, chistul ovarian.
- Ecografie pelviana
O ecografie pelviana cu ultrasunete se uita la zona pelviana, pentru a cauta tumori sau infectii, explora un sindrom inflamator sau o cauza de infertilitate.
La barbati, ecografia pelviana este utilizata pentru a obtine imagini ale prostatei sau vezicii urinare si ale restului tractului urinar. Ecografia de prostata se face prin introducerea sondei in rect. Cu toate acestea, aceasta examinare fiind invaziva si incomoda, ecografia endorectala este inlocuita din ce in ce mai mult cu o ecografie pe cale abdominala care permite o buna explorare a prostatei.
La femei, de asemenea, este posibila vizualizarea vezicii urinare si a tractului urinar, dar si a organelor genitale, cum ar fi uterul, ovarele, tuburile. Datorita naturii sale complet inofensive pentru individ sau fat, se practica si la femeile insarcinate pentru a monitoriza progresul sarcinii.
- Ecografie mamara
Ecografia este, de asemenea, standardul de aur pentru screeningul tumorilor mamare. Aceasta se numeste ultrasunete mamare. De multe ori se efectueaza in plus fata de o mamografie, pentru a vedea natura lichida sau solida a nodulilor palpati sau descoperiti pe mamografie.
- Ecografie endovaginala
Ecografia endovaginala este o tehnica de imagistica medicala care examineaza uterul si ovarele. Este indicat la unele femei care au sangerari sau care au dureri in regiunea pelviana (pelvis). Permite de exemplu evidentierea unui chist sau a unei tumori (fibrom). O sonda prevazuta cu o micro-camera este introdusa in vagin si reproduce imaginile pe un ecran.
Datorita acestei tehnici, este posibil sa urmaresti progresul unei sarcini foarte devreme si sa controlezi ritmul cardiac al fatului. Ecografia endovaginala este uneori efectuata in timpul unei interventii chirurgicale delicate sau ca parte a fertilizarii in vitro.
Lasă un răspuns