Au ramas creatorii de moda fara idei? S-a facut tot ce se putea face in materie de fashion, astfel incat ne intoarcem in trecut pentru a ne gasi inspiratia? Am patruns in culisele stilului vintage, pentru a afla mai multe despre el.
Acum cativa ani ai fi ras ironic daca ti-as fi spus ca nu peste multa vreme fustele si bluzele mamei din tinerete ti se vor parea cool. Recunoaste! Acum nu stii ce sa mai faci ca sa pui mana pe o bucata de material cu ceva vechime, care spune povestea unor vremuri apuse. Ei bine, daca te regasesti in aceasta descriere, e clar: ai picat, ca si mine de altfel, in „ghearele” modei vintage.
Vintage vs. Retro
Pentru acelea dintre voi care ar putea face confuzie, vintage veritabil inseamna articole create intre anii 1920-1960, retro fiind denumirea articolelor care au o vechime de aproximativ 30 de ani.
Pentru hainele create inainte de 1920, se foloseste un alt termen, si anume antique.
Asadar, vintage nu inseamna pur si simplu piese vestimentare vechi (pentru ca am decis sa ne oprim la moda vestimentara), asa ca e putin cam greu sa le gasesti la second hand-ul favorit.
Insa vremurile se schimba si, impreuna cu ele, si sensurile cuvintelor.
Cand s-a nascut stilul vintage?
Desi atractia pentru obiectele si hainele dintr-o alta epoca exista probabil dintotdeauna, stilul vintage asa cum il stim astazi s-a nascut undeva prin anii ’90. Atunci, modele celebre si celebritati din lumea filmului au pus hainele vintage in lumina reflectoarelor. Kate Moss, Vanessa Paradis, Julia Roberts, Penelope Cruz sunt doar cateva dintre numele care au crescut popularitatea tinutelor vintage.
Astazi, moda vintage nu da semne de imbatranire, chiar daca punem eticheta „vintage” de cele mai multe ori pe articolele doar cu…influente vintage.
Lasă un răspuns