Frumusetea este un tipar ale carui linii sunt in continua transformare, insa modificarile sunt prea subtile pentru a le observa de la o zi la alta. Ele devin insa mult mai evidente daca mergem pe linia unui secol intreg, facand popas din 10 in 10 ani.
Am ales astfel 10 frumuseti feminine ale secolului trecut, pentru a vedea felul in care s-a modificat perceptia omenirii in ceea ce priveste aceasta calitate estetica atat de ravnita – frumusetea.
Un secol de frumusete in 10 pasi
Anii 1900: Gladys Cooper
Actrita Gladys Cooper este intruchiparea perfecta a idealului edwardian (epoca victoriana si prima decada a secolului XX) de frumusete: tenul palid, diafan, sprancenele groase, ochii negri si adanci, buzele de un rosu sidefiu.
Pentru a obtine pielea alba atat in voga la vremea respectiva, femeile foloseau tot felul de solutii cosmetice ajutatoare, cum ar fi emailul sau pudra de orez sau de perle. Buzele si le colorau cu petale de muscate sau maci.
Anii 1910: Theda Bara
Una dintre cele mai captivante frumuseti ale secolului 20, Theda Bara a fost prima care a popularizat look-ul „vamp” (pe romaneste, de vampirita) – pielea palida, machiajul strident al ochilor, in culori inchise si buzele colorate cu rosu inchis.
Femeile anilor 1910 au fost primele care s-au bucurat de rimel, produs de un anumit TL Williams, care a denumit produsul Maybelline, dupa numele surorii sale Mabel. Se spune despre Mabel ca isi prepara singura propriul rimel din margele fierbinti de ceara colorata. Primul fard de pleoape a fost produs de Max Factor, din extract de henna.
Anii 1920: Louise Brooks
Pielea alba, buzele arcuite, tunsoarea bob si atitudinea indrazneata ale acestei mademoiselle chic, fac parte din semnatura frumusetii acelor ani. Rochiile scurte flapper si tunsorile Jazz-ul, charlestonul si prohibitia sunt dintre cei mai importanti desenatori ai idealului de frumusete al anilor ’20.
Anii 1930: Carole Lombard
Pometii mari, ochii stralucitori si buzele pline ale lui Carole Lombard ilustreaza perfect ideea de frumusete a anilor ’30. Femeile au renuntat la machiajul greoi al ochilor pentru sprancene foarte subtiri si culori luminoase ale fardurilor de pleoape.
In machiajul buzelor, s-a trecut de la aspectul arcuit la o linie fina, orizontala. Acest deceniu a adus si ideea inovativa de modificare a trasaturilor damelor cu ajutorul machiajului.
Anii 1940: Rita Hayworth
O faptura seducatoare, tulburatoare chiar, a secolului 20, una dintre cele mai cunoscute „pin-up girls”, Rita Hayworth bifeaza toate calitatile frumusetii pin-up: sprancene mai groase, machiaj subtil al ochilor (dermatograf subtire, rimel negru, fara fard de pleoape) si buze de un rosu aprins.
Anii 1950: Marilyn Monroe
Una dintre frumusetile nemuritoare ale secolului XX, Marylin Monroe intruchipeaza si transcende idealul de frumusete al deceniului. Anii ’50 aduc in lumina reflectoarelor o figura pala, tip masca, accentul punandu-se pe ochi si buze. Efectul de masca era crea cu ajutorul unui fond de ten lichid si o pudra densa. Dermatograful si rosul strident al buzelor intregeste tabloul.
Anii 1960: Jean Shrimpton
Jean Shrimpton ramane, pentru multi dintre noi, „copilul poster” al stilului Mod, din anii ’60: ochi erau conturati puternic (eyeliner si gene false), in timp ce buzele erau vopsite natural, in nuante pale sau pastelate.
Anii 1970: Farrah Fawcett
Farrah ilustreaza perfect idealul de frumusete al anilor ’70: silueta fit, pielea bronzata si gustul pentru produse stralucitoare.
Anii 1980: Madonna
Unul dintre tiparele cele mai versatile ale modei secolului 20, Madonna este si a fost un adevarat cameleon al stilului, insa in anii 1980 ea ilustra cu adevarat ideea de frumusete a perioadei respective: machiaj complet, fard de obraz tipator, culori neon.
Anii 1990: Cindy Crawford
Alunitele au fost si ele, se pare, in anii 80-90, o marca a frumusetii. Cindy Crawford a intruchipat, pana in maduva oaselor, ideea de frumusete (cel putin stridenta) a anilor ’90.
Revenind in prezent, formula frumusetii are atat de multe variabile, incat nu putem decat sa ne bucuram. Am ajuns sa ne construim propriile tipare si sa nu tinem seama de incercarile din ce in ce mai nereusite de promovare a frumusetii „de bisturiu” sau „de podium”. Cel putin cele mai fericite dintre noi.
Lasă un răspuns