Este foarte greu sa recunosti ca nu mai poti avea grija de tatal sau mama ta, batrani acasa. Este si mai greu de stiut ca el sau ea nu va fi in largul sau pentru ca nu vor sa fie acolo, vor sa locuiasca in casa lor, ca familie, dar cu tine, indiferent de motive, este neviabil. Stii ca vor fi mai bine acolo, in ciuda respingerii sociale, pentru ca vor fi inconjurati de experti care pot avea mai multa grija de ei decat tine si vor fi controlati 24 de ore din 24.
Pentru a face fata in cel mai bun mod, medicul in psihologie si expertul in varsta, Cristina Vidal-Martí, recomanda intr-un interviu pentru Infosalus ca exista mai multe elemente importante in acest proces. In primul rand subliniaza ca este foarte important sa nu inselati persoana in varsta. „Inainte de a se face internarea, este convenabil ca persoana in varsta sa poata vizita centrul, sa poata participa la procesul de admitere in masura in care este posibil, pentru ca daca exista deteriorari este mult mai dificil”, spune el.
Dupa cum indica el, de multe ori familiile pentru propriul sentiment de vinovatie, pentru relatiile proaste anterioare cu rudele, mint batranii, le spun asteptari false si anunta ca vor ramane in resedinta 15 zile sau doar pentru un sezon, pentru a nu face fata procesului de institutionalizare.
„Chiar daca exista deteriorari, in timp, persoana in varsta este constienta ca situatia este prelungita. Acest lucru duce la un anumit disconfort pentru ca familia nu este transparenta si nu este capabila sa abordeze situatia”, adauga psihologul, dar si educatorul social.
Vidal-Martí recunoaste ca nu este o situatie usoara nici pentru familie, nici pentru batranul insusi, care trebuie sa recunoasca ca noua sa casa va fi asa. „Cultura noastra nu accepta suficient institutiile, dar ar trebui sa ajute familiile sa gaseasca resurse pentru a aborda in mod deschis aceste situatii cu familiile lor”, adauga el.
Prin urmare, el insista ca este convenabil sa nu se dea asteptari false, deoarece „comunicarea stabilita conditia sederii persoanelor in varsta in resedinta”.
„Este un pas foarte dificil pentru familii si pentru varstnici, dar si pentru familii, pentru ca exista convingerea ca trebuie sa avem grija, mai ales daca suntem femei, sa avem grija de parintii nostri. Exista acel sentiment de vinovatie ca nu putem avea grija de ei acasa sau pentru ca situatia personala nu face posibila traiul cu batranii acasa, de exemplu pentru ca, casele nu sunt adaptate in fata unui dependent”, spune el.
In cazul persoanelor in varsta cu dementa avansata, care nu vor fi constiente de proces, Vidal-Martí recomanda consolidarea comunicarii non-verbale, avand in vedere lipsa previzibila de comunicare verbala.
Persoanele in varsta din azilele pentru batrani sunt ingrijite corect si li se ofera inclusiv suplimente pentru articulatii recomandate varstnicilor.
UN PROTOCOL DE RECEPTIE
Expertul reaminteste ca exista unele comunitati autonome, cum ar fi in Spania- Catalonia, unde se desfasoara un protocol pentru primirea persoanelor in varsta in resedinte care faciliteaza foarte mult procesul de admisie.
Acesta consta, in primul rand, in a ajuta familiile sa cunoasca azilul inainte de internare, varstnicii sa poata vizita ceea ce va fi urmatoarea lor casa, sa poata lua niste mobilier din casa lor, de exemplu au obiecte personale care sa le faca viata mai usoara si trecerea mai simpla de la casa in care a trait o viata, la un azil. Trecerea trebuie sa fie constientizata de persoanele in varsta si sub nici o forma fortati sau mintiti de catre familie, atunci cand se doreste internarea lor intr-un azil.
Procesul de institutionalizare este greu, nu numai casa este lasata in urma, ci si amintirile, viata, proiectul ideal al imbatranirii, iar in aceasta pre-intrare este convenabil ca persoana sa poata deveni constienta de situatie, sa se intalneasca cu profesionistii, sa se poata discuta cu alti rezidenti de acolo, sa se pregateasca pentru aceasta situatie, din timp.
De asemenea, se indica faptul ca la momentul receptiei persoanei in azil, sa se stabileasca care este documentatia care trebuie dusa la azil, cine v-a veni in vizita la persoanele in varsta, ce profesionisti ii vor avea in evidenta pe cei batrani, cine ii vor ajuta si indruma etc. Apoi, in post-receptie, se studiaza cum sunt acele prime zile si prime luni ale persoanei din centru, cum se acomodeaza la situatie s.a.m.d.
In alte tari, cum ar fi Canada, exista programe in care familiile pot sta sa doarma in resedinte, de exemplu, lucru care favorizeaza foarte mult integrarea persoanei in varsta in centru mult mai rapid si mai fluid. De fapt, totul este despre a fi uman si a acorda timp si intelegere unui batran atunci cand are nevoie de aceste doua elemente.
Lasă un răspuns