Constructia este o chestiune delicata. Nu este suficient sa fie pusa o fundatie buna si sa fie ridicate ziduri puternice. Prin urmare, alegerea materialelor care vor asigura izolarea fonica, eliminarea umezelii si retinerea caldurii trebuie luata foarte in serios. Tratand acest subiect, lumea se confrunta cu o multime de argumente despre care este o varianta mai buna, vata de bazalt sau vata minerala. Ambele materiale au proprietati bune si costuri reduse, datorita carora sunt utilizate in diferite tipuri de lucrari de constructii.
Desigur, un maestru experimentat stie ce fel de vata este cea mai potrivita in alegerea facuta. Cu toate acestea, pentru un barbat obisnuit de pe strada, astfel de subtilitati pot fi necunoscute. Iar diferenta dintre ele este doar in materie de materii prime pentru productie. Izolatorul termic bazaltic, cunoscut si sub denumirea de lana de stanca, este fabricat din fibra de sticla obtinuta prin topirea rocii de bazalt de munte.
Un izolator termic bazaltic cu placi are diferente mari fata de minvat-uri, in ciuda faptului ca apartin aceleiasi clase si fiecare dintre ele are propriile avantaje. In timpul fabricarii vatei de piatra in fibra de sticla, se adauga componente speciale care formeaza un manunchi intre fibrele individuale. Acest lucru confera materialului o structura libera si fibroasa si retine perfect caldura. Intre fibre exista intotdeauna aer, ceea ce inseamna ca regimul de temperatura dat dureaza de mai multe ori.
Izolatorul termic de bazalt are multe avantaje incontestabile:
- Capacitate de a rezista la temperaturi ridicate. Izolatia nu elibereaza substante periculoase, chiar si atunci cand este incalzita la un grad ridicat.
- Rezistenta la murdarie si durata lunga de viata. Dupa 50 de ani sau mai mult, materialul nu isi pierde proprietatile originale.
- Conductivitate scazuta a sunetului.
- Rezistenta buna la vibratii.
- Nu arde, nu se topeste, nu explodeaza, adica poate servi ca izolatie termica fata de mediile agresive si fierbinti.
- Anti rozatoare
- Usoare si durabile.
- Are proprietati excelente de respingere a apei. In acest caz, placa poate trece apa, dar nu o acumuleaza in interior.
Un exemplu bun ce poate fi achizitionat este Frontrock MAX PLUS 5 cm.
La vata minerala principalul avantaj este pretul scazut. Acest lucru decurge direct din faptul ca procesul de productie in sine nu este prea scump. Este realizat intr-un ambalaj compact, ceea ce il face usor de transportat. Usoara, nu ocupa mult spatiu. Are urmatoarele proprietati:
- Greutate usoara si densitate scazuta.
- Fara stres asupra structurii principale.
- pasivitate chimica
- Lipsa tendintei la inflamatie.
- Elasticitate excelenta. Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele sunt aproape de doua ori mai lungi in comparatie cu lana de stanca.
- Nu provoaca procese corozive pe metal.
- Utilizare autorizata in astfel de constructii care pot avea suprafete neuniforme.
- Izolarea fonica este mult mai mare decat cea a vatei de stanca.
Lana de stanca este adesea folosita pentru a incalzi casele – la urma urmei, nu se teme de foc, este usor de instalata si ieftina. Unul dintre cele mai populare tipuri este izolatia bazaltica, ale carei caracteristici tehnice depind de locul in care este utilizat in mod special.
Sfaturi utile pentru a alege corect izolatia
Iata cateva puncte de luat in considerare atunci cand decideti daca izolarea unui subsol este in viitorul dvs. de imbunatatire a locuintei.
Cata izolatie aveti in prezent? Un audit energetic la domiciliu va poate ajuta sa incepeti. Daca raspunsul este niciunul, atunci puteti sari pana la sfaturile izolatiei subsolului.
Care este valoarea R a izolatiei existente? Valoarea R este cat de mult rezista izolatia dvs. la fluxul de caldura – cu cat izolatia este mai groasa, cu atat valoarea R si eficienta generala a izolatiei sunt mai mari. Alegerea valorii R potrivite pentru spatiul dvs. este importanta si va afecta, de asemenea, tipul de izolatie pe care ar trebui sa-l alegeti.
Ai o problema de umiditate in subsol? Daca subsolul dumneavoastra se inunda sau are scurgeri de apa sau aer, ar trebui sa abordati aceste probleme inainte de a adauga izolatie. Acest lucru se datoreaza faptului ca orice izolatie pe care ati putea instala, de exemplu, peretii s-ar putea distruge cu umiditatea excesiva.
Ce tip de subsol ai? Indiferent daca pivnita dvs. este terminata, neterminata sau un spatiu de taraj va ajuta sa determinati atat tipul, cat si cantitatea de izolatie de instalat in subsol.
Practic, fiecare subsol are un fel de pierdere de caldura, iar pierderea de caldura inseamna ca platiti mai mult pentru a va incalzi casa. Caldura (nu aerul fierbinte) se deplaseaza de la temperaturi mai ridicate la temperaturi mai scazute si se misca mai repede atunci cand diferenta de temperatura intr-un material este mai mare.
Izolarea unui subsol pare o alegere destul de sigura, atunci, la un anumit nivel. Problema critica, totusi, este unde si cum sa adaugati izolatie.
Lasă un răspuns