Astazi, cand industria chimica a revolutionat intreaga lume prin produsele ei, makeupul a devenit ceva usor accesibil pentru toate femeile. Totodata, saltul pe care omenirea l-a facut catre tehnologia de care ne bucuram in ultima vreme (telefoane, tablete, aparate foto etc) a adus cu sine si exigenta unui look diferit fata de secolele trecute. Diferit in sensul in care, trebuie s-o recunoastem, ne aranjam, printre altele, si pentru ca vom aparea pe micile ecrane in diferite ipostaze.
Acum 100 de ani oamenii nu se pozau atat de des! Prin urmare, nu tineau cu atata indarjire sa arate perfect pentru ca paparazzi pandeau dupa colt cu camera foto. Iar daca tineau cu indarjire sa arate perfect, o faceau din cu totul si cu totul alte motive. Motive care, acum, ni se par bizare in raport cu epoca in care ne-am nascut si traim.
In asa-zisa generatia selfie, totul trebuie sa arate ca la carte. Trebuie sa fim perfecte din avion pentru ca nu se stie cand suntem privite si imortalizate. Se nasc, ca in orice conflict, 2 tabere, fiecare sustinand contrariul celeilalte.
Apar, astfel, sustinatoarele naturaletii care pledeaza pentru eliminarea makeupului din rutina femeii secolului XXI.
Apar, odata cu ele, sustinatoarele machiajului care considera ca este de bun simt feminin sa ai grija de chipul tau folosind produse specifice.
Ambele tabere au argumente si contrargumente.
Ambele tabere cred ca detin adevarul absolut, negociind cu fiecare argument emis, soarta femeii in ceea ce priveste machiajul. Machiajul pro sau contra devine, in acest fel, o discutie mereu actuala si mereu controversata.
Dar sa vedem mai departe ce spune, mai exact, fiecare…
Machiajul pro sau contra – De ce sa te machiezi
Inainte de a enunta argumentele in favoarea machiajului si in defavoarea lipsei sale, sa ne amintim cateva statistici. Potrivit unui studiu recent realizat in Marea Britanie, 1 din 3 femei nu iese din casa fara machiaj. Acelasi studiu a aratat ca 23% dintre femeile intervievate isi reimprospateaza machiajul la 2-3 ore dupa ce si l-au aplicat. Iar in medie, femeile sunt cu gandul la modul in care arata de aproape 9 ori pe zi.
In plus, numarul femeilor care folosesc produse de machiaj este unul deosebit de mare. Un studiu efectuat de Angels University Foundation sustine ca aproape 40% dintre acestea se machiaza de obicei si doar 25% dintre ele poarta machiaj permanent.
Argument
- Sustinatoarele machiajului aleg aceasta optiune, explicand ca acest mic artificiu numit makeup le ofera stima de sine de care toti si toate avem nevoie.
- Doar un numar mic de femei aleg cosmeticele pentru infrumusetarea chipului . Scopul este acela de a arata mai tinere sau mai mature sau pentru a corecta anumite imperfectiuni.
- Folosirea machiajului contribuie la castigarea increderii si sigurantei de sine, a competentei sociale si a confortului in termeni de relatii interpersonale, conchid autorii studiului sus mentionat.
Ceea ce revine la a spune ca, in aceasta perspectiva, machiajul nu este inteles ca o masca sub care ne ascundem zi de zi. Mai mult de atat, el este menit sa puna in evidenta niste trasaturi, sa le contureze si nu sa le creeze acolo unde ele nu sunt de fapt. Nefiind vorba de o creatie propriu-zisa, ci doar de o reformulare a chipului nostru in varianta lui cea mai buna, alegerea de a ne machia nu ar trebui sa fie blamata.
Contraargument
Insa, lucrurile ar fi mai simple daca reprezentatele pro machiaj s-ar opri aici. Din pacate, ele doresc sa impuna machiajul ca rutina obligatorie si celorlalte, adeptele naturaletii. Cu alte cuvinte, sa iesi din casa nemachiata, pentru ca nu crezi in argumentul de mai sus (sau, poate, din alte motive) este aspru sanctionat. Acest lucru te pune din start pe o pozitie de inferioritate fata de celelalte femei. Lucru cat se poate invaziv si, pana la urma fals.
Libertatea de a nu alege machiajul nu poate fi incalcata si, de aceea, totul se reduce la a alege. Te machiezi ca sa arati si mai bine sau nu te machiezi pentru ca deja arati bine. Este o chestiune de perspectiva. Iar ea trebuie respectata ca atare. Astfel, contraargumentul in favoarea optiunii de a nu te machia este mai mereu unul abuziv.
De retinut din toata aceasta poveste ramane doar… argumentul pro machiaj.
Sa vedem cum continua discutia despre machiajul pro sau contra…
Machiajul pro sau contra – De ce sa NU te machiezi
De ce nu te multumeste chipul ce ti-a fost dat? Iata intrebarea pe care adeptele chipului curat, fara urme de machiaj, o adreseaza celeilalte tabere. In realitate, nu exista femeie multumita de chipul ei. Drept dovada stau miile de operatii estetice pe care si le fac femeile, dar si evolutia spectaculoasa a chirurgiei estetice.
Argument
- Femeile care aleg sa nu se machieze invoca deseori comoditatea, lipsa bugetului pentru achizitionarea acelor produse care sa nu le provoace probleme, dar si necunoasterea regulilor de machiaj.
- Mai sunt si femei care considera ca machiajul nu le imbunatateste in vreun fel aspectul fizic, motiv pentru care refuza sa-l foloseasca.
- Un alt argument vehiculat prin cercuri inalte si ajuns la noi prin intermediul cercetarilor amanuntite este, insa, altul. Daca decizia de a te machia este una luata sub presiunea societatii exista un mare pericol, atentioneaza specialistii. Potrivit doctorului Nancy Etcoff, cercetator în psihologie la Spitalul General Massachusetts, femeile se poti simti obiectificate de machiaj care poate deveni un chin continuu. In concluzie, machiajul poate transforma femeia intr-un obiect asupra caruia ea nu are control.
Contraargument
Pentru ca extremele sunt nelipsite atunci cand vine vorba de oameni, adeptele naturaletii obisnuiesc sa critice alegerea celorlalte femei de a se machia… doar pentru ca ele nu o fac. In acest fel, pe langa argumentul in defavoarea machiajului se naste si contraargumentul in favoarea machiajului.
Aceasta desi e limpede ca primul nu-l presupune pe al 2 lea. A sustine chipul natural fara makeup nu implica a fi impotriva machiajului si, automat, impotriva celor care se machiaza.
Este vorba, din nou, de o alegere. Indiferent de argument, tu alegi ce faci cu chipul tau.
Asadar, te machiezi sau nu te machiezi? – aceasta-i intrebarea!
Lasă un răspuns