Lumea constructiilor utilizeaza zilnic materiale de constructie cu caracteristici diferite, de la caramizile clasice si lemnul pana la cele mai inovatoare materiale constructii Ploiesti, cum ar fi polimerii si biomaterialele.
Intr-un context de piata a constructiilor in care proiectantii, constructorii, producatorii de ferestre si usi si utilizatorii finali cer tot mai mult solutii de calitate, lumea constructiilor este chemata sa faca fata unei noi provocari: sa conecteze utilizatorii implicati in procesul de constructie prin alegeri constructive inovatoare care sa includa si sa integreze, incepand cu materialele:
- sustenabilitate
- durabilitate
- inovare tehnologica
- design arhitectural
- eficienta energetica
- proprietati antiseismice
Cum sa alegeti materialele de constructie potrivite
Constructia obiectelor si a structurilor a depins intotdeauna de caracteristicile materialelor de constructie disponibile intr-un anumit loc si timp. Tocmai caracteristicile fizice (mecanice, structurale, termice) sunt cele care determina alegerea unui material de constructie in detrimentul altuia.
Pana nu cu multe decenii in urma, constructiile se bazau in intregime pe materiale din natura pentru realizarea de artefacte si cladiri; vorbim de materii prime utilizate inca din antichitate, cum ar fi lemnul, piatra si metalul, pana la materiale mai recente, cum ar fi cimenturile si aliajele.
Modernitatea si evolutia tehnologica din lumea industriala au adus inovatii si in sectorul materialelor de constructii, prin introducerea de noi produse polimerice, compozite si biologice.
Materialele clasice au cunoscut, de asemenea, o reinnoire, in principal datorita introducerii tehnologiilor de tratare si prelucrare capabile sa modifice si sa imbunatateasca caracteristicile intrinseci ale unui material de constructie.
Ceramica
Vorbind despre ceramica este adesea confuz, mai ales pentru cei neinitiati, deoarece materialele ceramice, in sensul cel mai larg, sunt toate acele produse care provin din transformarea materialelor plastice (in special a argilei) si astfel includ caramizi, portelan, teracota, gresie.
Ciment, mortar si beton
Produsul obtinut prin arderea la temperaturi inalte a calcarului si a argilei, este liantul prin excelenta al constructiilor: cimentul. Prin amestecarea prafului de ciment cu apa se obtine o pasta de ciment, cunoscuta si sub numele de chit, care la randul sau poate fi combinata cu nisip pentru a obtine mortar, potrivit pentru realizarea fundatiilor, zidarii usoare, sape si tencuieli, sau cu pietris de diferite dimensiuni pentru a obtine beton.
Lemn
Un material de constructie folosit inca din cele mai vechi timpuri, lemnul este disponibil in tot atatea tipuri cate specii de copaci exista. In functie de proprietatile fizice ale lemnului original, lemnul poate fi utilizat in constructii in diferite forme si moduri. In domeniul constructiilor, se utilizeaza in principal lemnul de constructie, adica grinzi sau scanduri de lemn lipite, fixate sau insurubate intre ele si folosite ca elemente portante.
Alternativ, lemnul in fasii sau scanduri poate fi folosit pentru rame si placari. Principalul defect al lemnului este inflamabilitatea sa, motiv pentru care trebuie utilizat cu grija in cadrul unui proiect de constructie, sau poate fi imbunatatit prin utilizarea tratamentelor ignifuge.
Metale
Baza constructiilor metalice este, fara indoiala, fierul, un material metalic care a fost folosit in intreaga lume de mii de ani datorita disponibilitatii si proprietatilor sale deosebite, in special atunci cand este transformat in otel.
Exista, de asemenea, multe alte metale neferoase care sunt utilizate pe scara larga in sectorul constructiilor, in special aliaje de cupru sau de aluminiu. Principalul aliaj feros utilizat in constructii, otelul structural este puternic si flexibil, dar predispus la coroziune, caracteristici care il fac un material metalic adecvat pentru cadrele si armaturile din beton.
Cum se aleg corect materialele de constructii?
Industria constructiilor isi saluta istoria lunga de pe vremea civilizatiei umane – de la piramide, case din caramida si tranzitie la complexe de apartamente si zgarie-nori inalti. Acestea fiind spuse, putem identifica materialele de constructie ca elemente esentiale din cele mai vechi timpuri, mai ales acum.
Cu toate acestea, indiferent in ce secol ne aflam, materialele de constructie inca joaca un rol important in gestionarea proiectelor de constructii, indiferent de utilizarea prevazuta. Aceasta cerere de materiale de constructie nu a disparut niciodata si nu se va opri niciodata in viitor.
Fabricarea materialelor de constructie facuse un salt semnificativ in ceea ce priveste inovatia si tehnologia. In aceste etape de dezvoltare, materialele de constructii au fost clasificate in meserii specifice de specialitate precum instalatii sanitare, zidarie, tamplarie, acoperisuri, lucrari de gratare, izolatii etc., care pot fi de asemenea impartite in diferite subdiviziuni.
Stiind acest lucru, este foarte esential sa intelegem materialele de constructie pe care le folosim in proiectele noastre. Acest blog va aprofunda modul in care sunt produse materialele de constructie utilizate in mod obisnuit si ce factori ar trebui sa luam in considerare atunci cand alegem urmatorul proiect pe care sa il folositi pentru urmatorul dvs. proiect.
La urma urmei, vechi nu inseamna bine. Oricum, nu in managementul proiectelor pentru constructii. Ce sa luati in considerare in alegerea materialelor de constructie pentru urmatorul dvs. proiect?
Cand cautati diverse materiale de utilizat pentru proiectul dvs., va veti da seama ca tarifele variaza semnificativ. De regula, cea mai accesibila optiune de pe piata este, cel mai adesea, nu cea mai buna alegere pe care o poti alege. Trebuie sa tinem cont de utilitatea sau durata de viata a materialelor, care este de obicei trecuta cu vederea de catre cei care se concentreaza pe rezultate pe termen scurt.
Daca cumparati un material substandard, este posibil sa aveti nevoie sa le restaurati sau sa le inlocuiti des, ceea ce este mai costisitor decat achizitionarea unei marci premium de la inceput.
Lasă un răspuns