Legislatia de mediu din Romania cuprinde precizari cu privire la managementul corect al deseurilor. Aceasta activitate este vazuta ca una esentiala in conditiile in care situatia deseurilor este una deficitara, nefiind inca atinse limitele minime de reciclare prevazute de regulile Uniunii Europene. Firmele care produc deseuri sau chiar cele care doar importa marfuri ambalate sunt obligate sa obtina o autorizatie de mediu si sa raporteze periodic modalitatea de conformare legislativa.
Obtinerea documentelor de la autoritatile statului roman este destul de complexa, pentru ca este necesara prezentarea unei documentatii ce trebuie intocmita la timp si in mod corect. Firmele care se afla in aceasta situatie pot apela la companii de consultanta de mediu, care pot realiza atat auditul de mediu pe intreg palierul de responsabilitati, cat si variante partiale, specializate pe managementul deseurilor, obligatiile AFM, acte de reglementare si raportari catre autoritati.
Iata care sunt cele patru metode de abordare a problemei deseurilor pentru firmele ce le genereaza
- Companiile generatoare de deseuri au obligatia gestionarii acestora in mod corect, la care se adauga si necesitatea unei raportari specifice. Firmele care au nevoie de un audit al deseurilor pot apela la externalizarea serviciului, obtinand garantia ca intreg demersul este dus la bun sfarsit, in deplina conformitate cu prevederile legislative de mediu. Consultantii de mediu experimentati, precum sunt cei de la Stratos.ro, vor avea grija de intregul lant al gestiunii deseurilor, incepand cu identificarea acestora si realizarea documentatiei cu privire la evidenta si raportare si continuand cu supravegherea transportului, depozitarii, tratarii si reciclarii de catre colectorii autorizati;
- O metoda utila de abordare a managementului deseurilor este instruirea personalului in vederea colectarii selective. In acest fel se obtine conformitatea legislativa si, in acelasi timp, este realizata o contributie esentiala la sanatatea mediului inconjurator. Deseurile selectate nu ajung la groapa de gunoi, ci se intorc in economia circulara, devenind materie prima pentru un nou ciclu de productie. Plasarea in zonele de birouri si in spatiile de productie a recipientelor pentru colectare selectiva cu marcaje si culori specifice fiecarui tip de deseu usureaza managementul si contribuie la refolosirea acestuia.
- Folosirea unor ambalaje biodegradabile reprezinta o idee extraordinar de buna, deoarece materialele precum lemnul, hartia, plasticul biodegradabil se degradeaza in mod natural, dupa perioade relativ scurte, transformandu-se in nutrienti pentru plante si animale. Ideal ar fi ca ambalajele din plastic sa fie evitate, deoarece acestea raman in natura timp de sute de ani, contribuind la poluarea mediului inconjurator.
- In vederea reducerii cantitatilor de deseuri generate, cea mai buna solutie este prevenirea generarii lor. In aceasta privinta exista diverse solutii, ca de exemplu folosirea unor ambalaje returnabile sau biodegradabile. Demersul reduce costurile de gestionare, contribuie la economisirea energiei si, intr-un final, duce la scaderea costurilor de productie. Aplicarea acestei metode este una cu castiguri multiple, toate partile implicate avand de beneficiat, in timp ce mediul inconjurator este protejat.
In concluzie, managementul deseurilor nu trebuie sa fie o operatiune complicata, ci una la indemana, care poate fi obtinuta prin externalizarea serviciului si prin apelarea la consultanta de mediu.
Surse foto: unsplash.com
Lasă un răspuns