Pielea este un organ dinamic, care se reinnoieste la fiecare 28 de zile. Pielea unei persoane obisnuite acopera aproximativ 2 metri patrati si protejeaza interiorul corpului nostru de lumea exterioara la care este expusa direct. Pielea noastra joaca un rol cheie in functiile de baza ale corpului, cum ar fi: reglarea temperaturii corpului, responsabila de senzatii, protejarea impotriva pierderilor de lichide, stocarea substantelor nutritive in organism etc.
Pielea este vitala pentru sanatatea si starea generala a unei persoane, asa ca vizitele la dermatolog trebuie facute cu regularitate!
Bolile de piele sunt una dintre cele mai frecvente afectiuni ale oamenilor. Exista peste 1500 de boli de piele diferite care sunt diagnosticate si tratate de catre un dermatolog.
Dermatologia este ramura medicinei care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul tuturor problemelor legate de piele, mucoase, par si unghii, puteti beneficia de servicii dermatologice, la Policlinicababanovac.ro.
Factorii de risc care fac importanta vizitarea mai frecventa a dermatologului includ pielea deschisa la culoare, un istoric personal de cancer de piele, un istoric familial de cancer de piele sau arsuri acute in adolescenta si pubertate inainte de varsta de 16 ani. De asemenea, daca aveti antecedente de alunite displazice – acestea arata atipic la microscop – ar trebui sa va consultati dermatologul la fiecare 6 luni pentru ca acesta sa poata monitoriza evolutia lor si, la discretia sa, chiar mai frecvent.
Este o idee buna sa fii constient de avertismentele pe care ti le da pielea ta – in cazul unor astfel de semne, ar trebui sa mergi la medic cat mai curand posibil, in loc sa astepti controlul obisnuit. Daca observati o schimbare la nivelul pielii dumneavoastra care nu se amelioreaza, un control este probabil imperios necesar. Aceasta se poate referi la modificari ale cicatricilor si leziunilor cutanate (cum ar fi intunecarea, sangerarea, sensibilitatea, roseata sau descuamarea atunci cand este expusa la soare, sau modificari ale formei si simetriei) – acestea sunt semne de avertizare ale unui potential cancer.
Exista trei tipuri diferite de cancer de piele pentru care suntem cu totii expusi riscului: carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul. Carcinoamele bazocelulare sunt cel mai „bun” tip de cancer de piele. Acestea sunt tumori cu crestere lenta ale stratului bazocelular al pielii. De obicei, acestea nu au capacitatea de a se raspandi in sange sau in ganglionii limfatici. Ele se pot raspandi in jos si pot urmari local nervii si vasele de sange. Ele pot creste ani de zile fara a da niciun semn de existenta si adesea arata ca niste umflaturi roz sau pete de supuratie uscata care nu se vindeca.
Carcinomul cu celule scuamoase este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele. Acesta incepe ca o keratoza actinica precanceroasa si apoi creste treptat. Poate deveni destul de agresiv si se poate raspandi la nervi si vase de sange, precum si sa implice ganglionii limfatici si sa faca metastaze. De obicei, se manifesta sub forma unor umflaturi cutanate sensibile sau care nu se vindeca, a unor pete solzoase si a unor ulceratii.
Ce este de fapt culoarea pielii si cum functioneaza?
Culoarea pielii umane variaza de la cel mai inchis maro la cele mai deschise nuante. Diferentele de culoare a pielii intre indivizi sunt cauzate de variatia pigmentarii, care este rezultatul geneticii (mostenite de la parintii biologici si/sau alelele individuale ale genelor), expunerea la soare, selectia naturala si sexuala sau toate acestea.
Diferentele dintre populatii au evoluat prin selectie naturala sau selectie sexuala, din cauza normelor sociale si a diferentelor de mediu, precum si a reglementarilor efectelor biochimice ale radiatiilor ultraviolete, patrunzand in piele.
Culoarea reala a pielii diferitilor oameni este afectata de multe substante, desi cea mai importanta substanta este pigmentul melanina. Melanina este produsa in piele in celulele numite melanocite si este principalul determinant al culorii pielii la oamenii cu pielea mai inchisa. Culoarea pielii persoanelor cu piele deschisa este determinata in principal de tesutul conjunctiv alb-albastrui de sub derm si de hemoglobina care circula in venele dermei.
Culoarea rosie de la baza pielii devine mai vizibila, in special la nivelul fetei, atunci cand, ca urmare a exercitiului fizic sau a excitarii sexuale, sau a stimularii sistemului nervos (furie)., jena), arteriolele se dilata. Culoarea nu este complet uniforma pe pielea unui individ; de exemplu, pielea palmei si a talpii este mai deschisa decat majoritatea celorlalte piele, iar acest lucru este vizibil mai ales la persoanele cu pielea mai inchisa.
Exista o corelatie directa intre distributia geografica a radiatiilor ultraviolete (UVR) si distributia pigmentarii pielii indigene in intreaga lume. Zonele care primesc cantitati mai mari de UVR, situate in general mai aproape de ecuator, tind sa aiba populatii cu pielea mai inchisa. Zonele care sunt departe de tropice si mai aproape de poli au o intensitate mai mica a UVR, care se reflecta in populatiile cu pielea mai deschisa.
Lasă un răspuns