Daca iti arunci un ochi in lazile de zestre ascunse in odaile multor sate din Romania, vei gasi o adevarata comoara. In afara de valoarea etnografica a straielor populare romanesti, acestea au capatat o noua valoare. Portul popular romanesc este de actualitate in lumea modei romanesti si internationale, lucru cu care nu putem decat sa ne mandrim si…sa ne laudam.
Unul dintre cele mai importante elemente ale costumului popular romanesc, care a facut cariera internationala, este ia. Camasa traditionala din portul femeiesc este una dintre piesele care au fost integrate cel mai adesea in manifestarile artistice ale pictorilor, fotografilor si, mai nou, designerilor de moda.
Despre ie, in varianta traditionala
ᴥ Termenul ie provine din latinescul „lineae”.
ᴥ Nu multa lume cunoaste faptul ca termenul „ie” se refera strict la camasa femeiasca traditionala. Croiala, cromatica si motivele iei urmeaza o veche traditie, care spune ca aceasta trebuie sa respecte diferentele de varsta, ocazii si stare sociala, determinand compozitia intregului ansamblu vestimentar.
ᴥ Ia este confectionata in mod traditional din panza alba, bumbac, in sau borangic si este impodobita cu broderii si margele. Ia nu este singura camasa traditionala din portul femeiesc. Alaturi de ea stau camasa „de-a intregul” (cea mai veche) si camasa cu platca (inspirata din costumul orasenesc).
ᴥ Croiala este una simpla. Ia este o camasa scurta pana la talie, taiata rotund in jurul gatului, cu despicatura intarita cu snur rasucit, incretituri in zona umerilor si a incheieturilor mainilor.
ᴥ Motivele pe care le gasim pe camasa traditionala sunt geometrice, stilizate, adesea inspirate din natura. Cromatica broderiei cuprindea doua sau trei nuante, dar se broda si intr-o singura culoare, de obicei negru.
Portul popular romanesc in creatiile designerilor romani si straini
In ultimii ani, motivele traditionale romanesti au cunoscut o revenire incantatoare. Designeri de peste hotare, la care ne asteptam cel mai putin sa aiba in vizor portul nostru popular, au inclus in colectiile lor creatii ce omagiaza costumele traditionale romanesti.
Yves Saint Laurent, Tom Ford sau Philippe Guilet sunt doar cateva dintre numele unor creatori straini care au folosit drept muza portul popular romanesc.
Iata cateva mostre din colectiile acestora:
1. Yves Saint Laurent – in toamna lui 1981, faimosul designer prezenta colectia inspirata din capodopera pictata in 1940 de Henri Matisse, „La blouse roumaine”. Pentru hainele si coafurile modelelor, creatorul s-a inspirat din stilul traditional romanesc, ducand vestea acestuia peste hotare.
2. Tom Ford – pentru colectia primavara-vara 2012, Tom Ford a folosit drept sursa de inspiratie portul traditional al mai multor tari din lume, printre care si Romania, mai exact zona Fagarasului. Una dintre bluzele de inspiratie romaneasca din aceasta colectie a fost purtata chiar de cantareata Adele, starnind admiratia publicului din lumea intreaga.
3. Philippe Guilet – in 2011, prin intermediul colectiei sale couture,” 100% Ro”, designer-ul francez a mai pus o caramida in constructia notorietatii internationale a costumului popular romanesc. Colectia, realizata de Virginia Linul, mana sa dreapta, si cu ajutorul unor femei din comuna Salva, Bistrita-Nasaud, a continut elemente traditionale reinterpretate din costumatia calusarilor, accentul fiind pus pe palarii.
4. Joseph Altuzarra – un alt designer francez, cel care detine brandul american Altuzarra, a apelat la elemente din portul traditional romanesc pentru una din colectiile sale, Resort: bluze care seamana cu ia romaneasca, fuste creion cu motive etno etc.
Din strainatate, ne intoacem pe meleagurile Romaniei. Andra Clitan, Valentina Vidrascu sunt numele unor mari designeri ce au ghicit potentialul portului traditional romanesc, lor alaturandu-li-se si tineri creatori, cum ar fi Lana Dumitru sau Andra Andreescu. Talentatele creatoare au folosit motive traditionale romanesti, pe care le-au inserat in colectiile lor, demonstrand frumusetea si actualitatea costumului nostru popular.
Una dintre colectiile mele favorite este cea a Lanei Dumitru (cunoscuta sub numele de „Lana Balana”), care a reusit intr-o maniera inedita sa combine croieli conceptuale cu o serie de motive preluate din portul popular romanesc. Colectia ei se adreseaza tinerilor cool din mediul urban, pe care i-a vrajit cu imprimeuri colorate, inspirate din costumul popular. Insa ea nu s-a oprit la motivele imprumutate de pe costumele traditionale, ci s-a dus mai departe, explorand si alte elemente traditionale caracteristice vietii la sat. Pe creatiile ei mai intalnim: motive „furate” parca de pe stergarele bunicii, cocosi stilizati, sau imagini inspirate de Cimitirul Vesel de la Sapanta.
Andra Clitan a explorat pentru colectia ei, denumita „Sola Scriptura” si pe care a prezentat-o la Berlin Fashion Week, numeroasele ritualuri traditionale de inmormantare din zona Maramuresului. Ea a inserat in design-ul creatiilor numeroase elemente ce fac trimitere la portul popular (broderii manuale, margele, paiete), mergand insa pe croiuri extrem de actuale.
In primavara lui 2013, creatoarea basarabeana Valentina Vidrascu a adus in lumina reflectoarelor o colectie extrem de senzuala si rafinata, de inspiratie populata. Materialele fine, imbinate cu detaliile lucrate manual, au fost puse in valoare de fotografii Dana & Stephane Maitec, care au reusit sa surprinda in fotografiile lor un set de imagini cu adevarat vibrante ale colectiei.
„Back to Tradition”, colectia primavara-vara 2013 a Andrei Andreescu, a inclus, printre croielile si materialele extrem de moderne si elemente traditionale, cum ar fi ia cu aplicatii din dantela si insertiile de macrame sau broderie.
Motivele traditionale romanesti isi pastreaza actualitatea si in 2014, oferind o nota extravaganta tinutelor, si scotand in evidenta personalitati puternice, romantice sau jucause ale celor care le poarta. Ceea ce trebuie sa ne bucure este faptul ca am invatat ca in trecutul nostru se gasesc lucruri extrem de valoroase, pe care nu trebuie sa lasam sa se aseze praful. Sa le aducem deci in continuu in prezent si sa creem pe marginea lor, continuand ceea ce au inceput strabunii nostri!
Surse: thebestfashionblog.com, www.vogue.com, www.andreearaicu.ro, www.historia.ro, www.one.ro
test a zis
lookie here
Andra a zis
Izabela Mandoiu creeaza si ea cu tema traditionala. Piese minunate face!