Uleiurile esentiale poseda o varietate imensa de proprietati si fiecare dintre ele are mai multe. Cu toate acestea, in general, toate sunt antiseptice, desi unele mult mai mult decat altele, deoarece functia lor principala in cadrul plantelor este de a le proteja de agenti externi, cum ar fi paraziti, virusi si alte boli.
Acestea sunt unele dintre cele mai importante in functie de proprietatile uleiurilor esentiale pe care le cautam:
- Uleiuri esentiale cu proprietati relaxante:lavanda, levantica, lemn de trandafir, busuioc exotic, tamaie , mandarina, musetel roman, maghiran, portocala amara, portocala dulce, camfor rozmarin, ylang-ylang etc.
- Uleiuri esentiale cu proprietati anticelulitice: seminte de ienupar,bourbon de geranium, lamaie, mandarina, camfor de rozmarin, salvie clary, cimbru linalool, etc.
- Uleiuri esentiale cu proprietati antirid: macese, lemn de trandafir, roca pringosa, lamaie, mandarina etc.
- Uleiuri esentiale cu proprietati analgezice:cuisoare, lamaie, maghiran, musetel roman, lavanda, levantica, portocala amara, camfor de rozmarin, menta, salvie etc.
- Uleiuri esentiale cu proprietati antiinflamatorii:musetel roman, maghiran, portocala amare, menta, salvie , etc.
- Uleiuri esentiale cu proprietati antibacteriene:arbore de ceai, cimbru de timol, cimbru linalool, rozmarin, cuisoare, usturoi, , lamaie, mandarina, eucalipt albastru, frunze de dafin, etc.
- Uleiuri esentiale cu proprietati antifungice:usturoi, lamaie, mandarina, cimbru, arbore de ceai, eucalipt albastru, dafin etc.
- Uleiuri esentiale cu proprietati antivirale: arbore de ceai, usturoi, lamaie, cimbru, cimbrisor , , frunze de dafin, etc.
Cum se utilizeaza uleiurile esentiale
Iata cum sa utilizati uleiurile esentiale in avantajul nostru, deoarece exista mai multe modalitati de a face acest lucru. Acestea pot fi utilizate atat extern, cat si intern:
Inhalat
Pentru aceasta, puteti face ceata sau vapori de apa fierbinte cu cateva picaturi de ulei ales sau puteti utiliza un difuzor de ulei esential pentru a putea respira mai frecvent aceste substante benefice.
Mancand
Acestea pot fi luate ingerate cu alte alimente. Cu toate acestea, retine ca nu se amesteca in apa, deci este mai bine sa luati picaturile indicate intr-o lingura de ulei vegetal, de exemplu masline sau o lingura de miere.
Aplicati-le local cu masaje
Aceasta este una dintre cele mai cunoscute modalitati de a le folosi. Aplica produsul pe piele pentru masaj sau frecare. Aceasta este o modalitate foarte utila de a utiliza uleiuri pentru dureri musculare, pentru relaxare, pentru a imbunatati circulatia, pentru a trata celulita, printre alte utilizari.
Bai
Adaugarea catorva picaturi din aceste produse in apa de baie este o alta modalitate de a le aplica foarte eficient, in special pentru relaxare si pentru calmarea pielii. In acest fel, ele actioneaza atat prin penetrarea pielii, printr-un masaj, cat si prin inhalare, de exemplu folosind un difuzor de ulei esential.
Comprese pe piele
Acest alt mod de utilizare a acestor produse este bun pentru tratarea anumitor zone ale pielii. Cel mai bine este sa aplicati cateva picaturi, singur sau amestecat cu un ulei vegetal, intr-o compresa sterilizata sau intr-o carpa curata de bumbac, pentru a da atingeri moi pe pielea afectata.
Ce avantaje ofera uleiul de lavanda?
Daca vrei sa calmezi atat corpul, cat si mintea (si sa recunoastem, toti am putea beneficia de putin R&R), nu cauta mai departe decat uleiul esential clasic : uleiul de lavanda. In timp ce frumoasa planta violet in sine este o priveliste de vazut, uleiul sau esential versatil este acolo unde se afla puterile vindecatoare. De la cap pana la degetele de la picioare, uleiul de lavanda va poate ajuta sa va scapati de stres, sa va decomprimati si sa va dezvoltati cele mai sanatoase rutine de pana acum.
Ce este mai exact uleiul de lavanda?
Uleiul de lavanda, cunoscut si sub numele sau stiintific Lavandula angustifolia, este un tip de ulei esential derivat din – ati ghicit – floarea de lavanda. Desi acum este cultivata la nivel global, lavanda este originara din Marea Mediterana, Peninsula Araba si Rusia.
Uleiul este extras printr-un proces de distilare cu abur, in care florile sunt aburite, aburul este captat, iar uleiul este separat si colectat din apa. De obicei puteti gasi ulei de lavanda la magazinele naturiste, sau chiar in farmacii, situate in apropierea celorlalte uleiuri esentiale.
Uleiurile esentiale si aromaterapia si -au castigat reputatie pentru a fi o alegere in sanatatea holistica. Uleiurile esentiale sunt extracte lichide din plante, care pot fi folosite pentru a ajuta cu orice, de la stres la somn , sanatatea hormonala pana la curatarea casei si nu numai. Dar fiecare ulei esential este unic si ofera propriile sale beneficii specifice. Iata ce trebuie sa stiti despre cum unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale, uleiul de lavanda, poate promova bunastarea:
Oricum il rotiti, fundamentul unui stil de viata sanatos incepe si se termina cu somnul. Daca te trezesti noaptea, cercetarile sugereaza ca uleiul de lavanda poate fi harul tau salvator: un studiu a constatat ca cateva mirosuri de ulei de lavanda inainte de culcare au crescut procentul timpului de somn profund la barbatii si femeile sanatoase. Are chiar efecte benefice pentru cei care sufera de insomnie – un studiu a constatat ca inhalarea uleiului de lavanda de doua ori pe saptamana timp de 20 de minute la un moment dat a calmat sistemul nervos si a imbunatatit scorurile de calitate a somnului pentru femeile cu insomnie in comparatie cu un ulei fara ulei de lavanda.
Lasă un răspuns