Astazi, mai mult ca niciodata, narcisismul a devenit un subiect tabu. De fapt, termenul insusi pare sa fie dat afara cu totul din DEX si din vocabularul si mentalul colectiv. Nimeni nu-si mai pune problema privirilor indelungi si coplesitoare din oglinda si a zecilor de selfie-uri (dintre care doar unul este castigator, jucand rolul de profile photo pe facebook).
Nu, nu esti narcisista daca te iubesti prea mult. Se numeste self-esteem si este un refren cantat de toate articolele si cartile de dezvoltare personala. Iar tu trebuie sa inveti acest refren si sa ti-l canti zilnic. Nu, nu, selfie-ul nu este un simptom al narcisismului.
Aceasta moda a secolului XXI continua inca sa fie pe val, inovand productia de selfie-uri printr-un nou instrument: selfie-stickul.
Nimic nu ne poate fi mai la indemana astazi ca un selfie-stick care, folosit cu indemanare, ne poate scapa de cele mai multe dintre problemele cu care ne confruntam. De la zambetul complice pana la privirea usor pierduta, totul pare sa fie altfel cu noul instrument pentru selfie-uri.
Sa fi crezut vreodata romanii ca secole mai tarziu selfie-stickul se va bucura de aceeasi notorietate de care s-au bucurat si baile publice pe care le-au inventat? Sa se fi gandit Edison, omul care a adus lumina omenirii, ca becul va ramane in urma selfie-stickului – care pare ca ne lumineaza chipurile mai ceva ca un bec?
Dar mersul evolutiei este intotdeauna impredictibil. Stim sigur ca mergem tot inainte, insa nu stim clar incotro.
Selfie-stickul – un scurt istoric
Poate parea incredibil, insa prima atestare istorica a selfie-stickului dateaza de prin anii ’80. Bineinteles ca pe atunci nu purta aceeasi denumire, fiind numit „suport de extindere pentru aparatul foto”. Inventat de Hiroshi Ueda si Yujiro Mima, acest suport a fost patentat in 1984, singura deosebire fata de selfie-stickul de astazi fiind aceea ca era prevazut si cu o oglinda. Lui Ueda i-a venit aceasta idee in urma unei excursii facute cu sotia in Europa.
Dupa Ueda, Wayne Fromm, fara sa stie de inventia acestuia, a creat in anul 2005 echivalentul selfie-stickului, numindu-l Quiq-Pod – aparat de suport pentru camera foto si metoda pentru utilizarea lui.
Ambii inventatori, atat Ueda cat si Fromm, au crezut cu tarie ca ei sunt deschizatori de drumuri si precursori ai selfie-stickului. Fromm a mers chiar mai departe cu aceasta convingere, sustinand ca „selfie-stick-ul nu ar fi existat astazi fara el”.
Totusi, ceva mai tarziu, jurnalistul Alan Cleaver vine sa darame credinta lui Fromm, descoperind ca selfie-stickul dateaza din… 1925. Acesta din urma a descoperit o poza cu buncii sai care si-au facut ceea ce numim astazi selfie, utilizand o forma mai „primitiva” a selfie-stickului. In poza in discutie apare si o parte din acest instrument controversat. Lucru care dovedeste inca o data ca oamenii au fost dintotdeauna inovatori si creativi si ca selfie-stickul este, pana la urma, o descoperire si nu o… inventie.
Selfie-stickul: o pledoarie pentru narcisism?
Nu mai mult de 3 selfie-uri pe zi!
Americanii sustin ca cine isi face mai mult de 3 selfie-uri pe zi fara a le publica pe retelele de socializare sufera de selfita bordeline. Or, aceasta afectiune este una dintre cele mai putin grave, declara ei. Daca persoana afectata face pasul de a le posta pe retelele de socializare, avem de-a face cu o selfita acuta. Daca productia de selfie-uri publicate depaseste numarul de 6 pe zi, selfita ar putea fi diagnosticata ca fiind cronica.
Mai in gluma, mai in serios, cert este ca selfie-urile pot ascunde dezechilibre emotionale si chiar tulburari psihice, atrag atentia medicii. Medicul psihiatru Anamaria Ciubara sustine ca fenomenul selfitis este asociat mai multor tulburari mentale precum depresia, retragerea sociala, deficit de integrare in mediul socio-familial sau chiar tulburare obsesiv-compulsiva.
Later Edit: Daca ai crezut ca totul se opreste la selfie-stick, te-ai inselat amarnic. A aparut (si nu chiar recent) mana cu care sa-ti faci selfie. Deocamdata, insa, aceasta mana vine intr-un singur model cu un aspect cat se poate de… fake. De ce s-a inventat asa ceva? Ei bine, creatorii mainii pentru selfie au justificat existenta unui astfel de instrument declarand ca el reprezinta o solutie sarcastica esentiala privitoare la narcisismul de astazi. Sa speram ca nu vor fi prea multe narcisiste care vor pune mana pe aceasta… mana de selfie.
Lasă un răspuns