Toata lumea a folosit un termometru intr-un fel sau altul. Fie ca este vorba de a determina vremea de afara sau de a masura temperatura corpului, cu totii folosim termometre cel putin o data in viata noastra.
Ce este un termometru de fapt?
Ce este termometrul? In primul rand, sa definim cuvantul „termometru”. Numele sau vine de la fuziunea a doi termeni latini impreuna: „termo”, care inseamna caldura, si „metrou”, care inseamna un dispozitiv de masurare.
Cand le combinati, obtineti un „termometru”, care este literalmente un dispozitiv pentru masurarea caldurii.
Pentru ce sunt aceste termometre?
Cum se folosesc termometrele? Dupa cum am stabilit, utilizarea principala a termometrului este de a masura temperatura.
Puteti masura temperatura multor lucruri pentru a obtine informatii utile despre mediul dumneavoastra si despre dvs. De exemplu, daca masurati temperatura aerului exterior, veti sti cum sa va imbracati corespunzator.
Utilizarea unui termometru- pentru ce se foloseste?
Daca va masurati temperatura corpului, veti sti daca aveti febra sau nu. Dar stai, exista mai mult: termometrele sunt folosite in stiinta si productie pentru a masura temperaturile diferitelor metale, lichide, gaze si alte materiale.
De asemenea, puteti utiliza un termometru pentru a calcula temperatura alimentelor in timpul gatitului. Exista mai multe tipuri de termometre, in functie de sfera de utilizare si de mecanismul implicat in determinarea temperaturii.
Magazinul Tehno Farm Daniel are mai multe tipuri de termometre pe care sa le alegi.
Am decis sa urmam principiul functionarii ca o caracteristica definitorie. Prin urmare, exista 6 tipuri de termometre in functie de modul in care functioneaza.
- Termometru manometric
Acest tip este, de asemenea, cunoscut sub numele de termometru cu presiune a vaporilor sau umplutura de presiune. Determina temperatura pe baza schimbarii presiunii in gaz sau lichid.
- Termometru lichid in sticla
Acest tip este cel mai vechi si cel mai comun tip de termometru. Este folosit aproape peste tot, iar principiul sau de functionare este foarte simplu.
- Termometru cu gaz
Un termometru cu gaz determina temperatura pe baza diferentei de presiune sau volum de gaz cu care este umplut. Exista termometre cu gaz de presiune constanta si volum constant.
- Termometru bimetal (bimetalic)
Acesta este un termometru mecanic care functioneaza cu o banda bimetalica. Bimetal inseamna ca este fabricat din doua metale.
- Termometru digital
Termometrele digitale sau electronice sunt una dintre cele mai recente evolutii in domeniul termometrului.
- Termometru cu infrarosu
Termometrul infrarosu foloseste radiatia termica pe care obiectele o emit pentru a deduce temperatura. Acest lucru inseamna ca pot distinge temperatura de la distanta.
Ce este un termometru si pentru ce poate fi folosit?
Termometrul este un instrument utilizat pentru a masura temperatura alimentelor, lichidelor sau gazelor cu ajutorul unei proprietati termometrice. Cuvantul termometru a aparut public in 1624 si este derivat din cuvintele grecesti θερμός, thermos, care inseamna „fierbinte” si μέτρον, metron, insemnand „masura”.
Masurarea temperaturii este importanta pentru productie, prelucrarea alimentelor, cercetarea stiintifica si practica medicala. Cele mai frecvente unitati de masura in aceste dispozitive sunt gradele Celsius, Fahrenheit si Kelvin.
Cine a invitat termometrele
Primul termometru inregistrat a fost produs de italianul Santorio Santorio (1561-1636), care facea parte dintr-un grup de oameni de stiinta venetieni care lucra la sfarsitul secolului al XVI-lea. Ca si in cazul multor inventii, termometrul a aparut prin munca multor oameni de stiinta si a fost imbunatatit de multi altii.
Galileo Galilei este adesea pretins a fi inventatorul termometrului. Cu toate acestea, instrumentul inventat de el nu putea fi numit strict termometru: pentru a fi termometru un instrument trebuie sa masoare diferentele de temperatura; Instrumentul lui Galileo nu a facut acest lucru, ci doar a indicat diferente de temperatura. Prin urmare, instrumentul sau ar trebui sa fie numit termoscop.
Predecesorul termometrului – termoscopul – este un termometru fara cantar; indica doar diferentele de temperatura adica poate arata daca temperatura este mai mare, mai mica sau aceeasi; dar, spre deosebire de un termometru, acesta nu poate masura diferenta si nici rezultatul nu poate fi inregistrat pentru referinta ulterioara. Termoscopul a fost utilizat pe scara larga de un grup de oameni de stiinta din Venetia, care a inclus Galileo. A fost atunci doar un pas mic de la termoscop pana la crearea termometrului.
Italianul, Santorio Santorio (1561-1636) este in general creditat ca a aplicat o scala pe un termoscop cu aer cel putin inca din 1612 si, prin urmare, se crede ca este inventatorul termometrului ca dispozitiv de masurare a temperaturii. Instrumentul lui Santorio era un termometru de aer. Precizia sa a fost slaba, deoarece efectele variatiei presiunii aerului asupra termometrului nu au fost intelese la acel moment.
Termometrul lichid in sticla sigilat , mai cunoscut astazi noua, a fost produs pentru prima data in 1654 de Marele Duce al Toscana, Ferdinand al II-lea (1610-1670). Termometrul lui avea umplutura cu alcool. Desi aceasta a fost o dezvoltare semnificativa, termometrul sau a fost inexact si nu a existat o scara standardizata in uz.
Lasă un răspuns