Cercetarile recente arata ca ascultarea muzicii ne imbunatateste bunastarea mentala si ne creste sanatatea fizica intr-un mod surprinzator si uimitor. Daca luam o lectie de muzica sau doua, acea pregatire muzicala ne poate ajuta sa ne crestem IQ-ul si chiar sa ne mentinem lucidi la batranete. Iata cateva beneficii uimitoare ale ascultarii muzicii dovedite stiintific:
1. Muzica te face mai fericit
Studiile stiintifice arata ca atunci cand asculti muzica pe care o iubesti, creierul tau secreta dopamina, neurotransmitatorul responsabil de fericire.
Valore Salimpoor, neurolog la Universitatea McGill, a injectat opt iubitori de muzica cu o substanta radioactiva care se leaga de receptorii de dopamina dupa ce a ascultat muzica lor preferata. Scanarea CT a aratat o cantitate mare de dopamina secretata, ceea ce a facut ca participantii sa simta emotii precum fericirea, emotia si bucuria.
Asa ca data viitoare cand va simtiti deprimat, redati melodiile care va plac cel mai mult timp de cateva minute si veti vedea cum va imbunatateste starea de spirit.
2. Muzica iti imbunatateste performanta de alergare
Este dovedit faptul ca persoanele care alearga ascultand muzica motivationala pot calatori pe o distanta mai mare in mai putin timp decat persoanele care alearga fara sa asculte muzica.
Asadar, daca vrei sa-ti duci cariera la un nivel superior, asculta melodii care te inspira!
3. Muzica reduce stresul si imbunatateste sanatatea
Ascultarea muzicii pe care o iubesti scade nivelul de cortizol, hormonul produs de stres. Aceasta este o descoperire importanta, deoarece 60% din bolile si afectiunile noastre sunt generate de excesul de stres din viata noastra. Un studiu a aratat ca, daca oamenii sunt implicati activ in a face muzica, fie canta la instrumente, sistemul lor imunitar poate deveni considerabil mai puternic.
Asa ca atunci cand obosesti de la serviciu, porneste radioul! Chiar danseaza putin sau fredoneaza cantecele. Veti vedea cum stresul zilei dispare complet. Cea mai buna chitara clasica pentru incepatori este cea care se poate utiliza usor.
4. Muzica te ajuta sa dormi mai bine
Mai mult de 30% dintre americani sufera de insomnie. Un studiu a aratat ca elevii care au ascultat muzica clasica sa se relaxeze timp de 45 de minute inainte de culcare, au dormit mult mai bine decat studentii care au ascultat o carte audio sau nu au facut nimic diferit de rutina lor normala. Deci, daca aveti probleme cu somnul, asculta unele melodii Bach sau Mozart inainte de culcare si incearca sa te relaxezi putin.
5. Muzica reduce depresia
Peste 350 de milioane de oameni sufera de depresie la nivel mondial. 90% dintre ei, de asemenea, experimenteaza insomnie. Cercetarile privind somnul au descoperit ca simptomele depresiei au scazut semnificativ in grupul care a ascultat muzica clasica inainte de culcare, dar nu si in celelalte grupuri.
Un alt studiu realizat de Hans Joachim Trappe in Germania a aratat, de asemenea, ca muzica poate aduce beneficii pacientilor cu simptome depresive, in functie de tipul de muzica. Sunetele meditative si muzica clasica au ridicat spiritele oamenilor, dar techno si heavy metal i-au deprimat si mai mult pe participanti.
Data viitoare cand va simtiti cu psihicul jo, redati muzica clasica sau meditativa pentru a va ridica spiritul!
Cum au aparut chitarile asa cum le stim astazi?
In secolul al XIX-lea si corpul chitarei a suferit modificari care au dus la cresterea sonoritatii. A devenit mai lat si mai putin adanc, cu o placa de sunet extrem de subtire. In interior, barele transversale care intaresc placa de sunet au fost inlocuite cu bare radiale care s-au evantai sub orificiul de sunet. Gatul, asezat anterior intr-un bloc de lemn, a fost format intr-o bretele sau pantof, care se proiecta la o distanta scurta in interiorul corpului si era lipit de spate; acest lucru a oferit un plus de stabilitate impotriva tragerii corzilor.
Inovatiile din secolul al XIX-lea au fost in mare parte opera lui Antonio Torres. Instrumentul care a rezultat a fostchitara clasica, care este insirata cu trei corzi din matase si trei corzi de matase filate din metal. Nylonul sau alt plastic a fost folosit ulterior in locul intestinului.
Printre variantele de chitara se numara chitara cu 12 corzi sau cu dublu curs si jarana mexicana si charango sud-american , ambele chitare mici cu cinci feluri. Chitarele in forma de lira erau la moda in saloanele secolului al XIX-lea. Alte forme de chitara includ chitara cu coarde din metal cantat cu un plectru in muzica populara si populara; chitara violoncel , cu punte si cordier tip vioara; chitara hawaiana sau din otel, in care corzile sunt oprite de presiunea unei bare de metal, producand un ton dulce, glisant; si chitara electrica, in care sunetul si tonul instrumentului depind aproape in totalitate de detectarea si amplificarea electronica a corzilor sale vibrante.
Muzica de chitara din secolele XVI-XVIII a fost notata fie in tablatura (care arata pozitia degetelor pe freturi si a coardelor de ciupit), fie intr-un sistem de simboluri de acorduri alfabetice. Tablatura de chitara jazz prezinta simboluri de acorduri pe o grila reprezentand coarde si freturi.
Lasă un răspuns