Cultivarea orzului are origini foarte vechi: a fost una dintre primele opt culturi care au fost cultivate. Chiar si astazi, o parte considerabila din alimentatia mondiala depinde de orzul comestibil: paine, bere, inlocuitor de cafea, faina, prajituri, produse de patiserie.
Daca nu vreti sa fiti depasit de colegii care cultivau deja orzul cu sapte milenii inainte de nasterea lui Hristos, in acest articol va vom explica cum sa cultivati cel mai bine aceasta cereala. Pe esenzi.ro poti gasi mai multe tipuri de seminte.
Cultura orzului: sol si rotatie
Orzul poate fi cultivat in soluri cu caracteristici specifice:
- amestecul trebuie sa fie mediu
- trebuie sa fie bine drenata
- pH-ul trebuie sa fie intre 7 si 8
- trebuie sa existe o buna aprovizionare cu fosfor si potasiu
Fiti atenti la clima: orzul este cel mai bun atunci cand este cultivat intr-un climat temperat. Cel mai bine este daca temperaturile nu scad sub 5°, dar iarna, daca este protejata de fluctuatiile de temperatura, poate rezista la temperaturi de pana la -20°.
Cultivarea orzului: semanat
Daca va aflati intr-o regiune cu o clima deosebit de rece, va recomandam sa semanati cu cateva saptamani mai devreme, astfel incat planta sa ajunga la iarna intr-un stadiu mai avansat de dezvoltare si, prin urmare, sa poata rezista mai bine la temperaturile scazute. Pentru fiecare hectar de teren, se recomanda sa se semene cel putin 120 kg de seminte, avand grija sa se mareasca aceasta cantitate in cazul semanatului de primavara. Scopul este de a obtine 300 de plante pe metru patrat, ceea ce va duce la o acoperire de 600 de spice pe metru patrat. Semanatul se poate face in doua moduri:
- folosind semanatori de grau sau pneumatice, distantand randurile la 12 cm si introducand semintele la o adancime de 4 cm
- prin imprastiere
In cazul in care solul este excesiv de moale si uscat, urmati semanatul cu o faza de rulare, astfel incat semintele sa adere mai bine la sol.
Cultivarea orzului: fertilizare si plivire
Cu toate acestea, fertilizarea trebuie sa fie pregatita si studiata in mod inteligent, tinand cont si de productia dorita. Totusi, ca orientare generala, retineti ca orzul are nevoie de urmatoarele elemente:
- azot, intre 70 si 100 kg la hectar (aveti grija aici sa evaluati fertilitatea preexistenta a solului)
- fosfor, intre 70 si 100 kg la hectar
- potasiu, intre 60 si 120 kg la hectar
Administrati atat fosforul, cat si potasiul din momentul insamantarii, in timp ce azotul trebuie diluat: 15% trebuie administrat in jurul lunii ianuarie, 40% in februarie si restul in timpul recoltarii din martie. Dar aveti grija: daca cultivati orz pentru productia de malt, va recomandam sa evitati ultima aplicare de azot in martie, deoarece continutul de proteine trebuie sa fie cat mai scazut posibil. In ceea ce priveste combaterea buruienilor, gestionarea orzului este mult mai usoara decat cea a graului. Orzul este, de fapt, o cultura care se descurca mai bine cu buruienile, desi puteti totusi sa luati cateva masuri de precautie simple pentru a evita problemele:
- utilizati seminte certificate fara buruieni la semanat
- nu uitati sa curatati masinile de lucru
- nu ardeti niciodata paie, deoarece acest lucru duce la pierderea de materie organica
De ce este bine sa mananci cereale?
Cerealele si alimentele integrale pot reduce riscul de a dezvolta anumite boli, inclusiv bolile coronariene, cancerul de colon, diabetul si bolile diverticulare. Alimentele obisnuite cu cereale includ painea, cerealele pentru micul dejun, orezul si pastele.
Cerealele includ grau, orz, ovaz, secara, porumb, orez, mei si triticale. Cerealele integrale includ paine integrala sau integrala sau paine crocanta, paine inchisa la culoare, cereale integrale pentru micul dejun, germeni de grau, orez brun, cereale integrale umflate, bulgur, quinoa, cuscus, floricele de porumb si fulgi de ovaz.
Cerealele rafinate includ prajituri, deserturi, paine alba, paste, briose, biscuiti dulci sau sarati, cereale rafinate pentru mic dejun, orez alb, clatite, vafe si pizza.
Cerealele integrale consta din trei parti majore, inclusiv:
- tarate – stratul exterior al cerealelor care contine fibre, acizi grasi omega-3, vitamine si minerale
- endospermul – partea principala a boabelor, care contine in principal amidon
- germeni – cea mai mica parte a cerealelor, care contine vitamina E, acid folic, tiamina, fosfor si magneziu.
Cerealele integrale sunt o sursa bogata de multe vitamine, minerale si substante fitochimice esentiale (compusi gasiti in alimentele vegetale care au fost legati de beneficii semnificative pentru sanatate). Mancarea tipica cu cereale integrale este:
- sarac in grasimi saturate, dar este o sursa de grasimi polinesaturate, inclusiv acid linolenic omega-3
- fara colesterol
- bogat in fibre solubile si insolubile si amidon rezistent
- sursa excelenta de carbohidrati
- sursa importanta de proteine
- sursa buna de vitamine din grupul B, inclusiv acid folic
- sursa buna de multe minerale, cum ar fi fier, magneziu, cupru, fosfor si zinc
- sursa buna de antioxidanti si fitochimice care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange.
Lasă un răspuns