Pe un teren de gradina, toti arborii si arbustii ornamentali, fara exceptie, au nevoie nu numai de ingrijire constanta, ci si de protectie constanta. In mod traditional, in timpul verii, orice casuta de vara este expusa invaziei hoardelor de insecte, precum si raspandirii a numeroase boli, iar in timpul iernii nu exista nici un capat pentru diferiti daunatori ai rozatoarelor: soareci, iepuri de camp, sobolani, care mananca scoarta, mananca ramuri si radacini de plante. Prin urmare, protejarea gradinii de rozatoare este o masura necesara.
Adesea, leziunile pe care animalele le provoaca plantelor duc la deteriorarea rapida a plantatiilor, in special a rasadurilor tinere, delicatetea preferata a animalelor – meri, pere, prune, gutui si ciresi, sufera.
In tufisurile ornamentale, cum ar fi caprifoiul, paducelul, se pot gasi adesea daune vizibile ale rozatoarelor.
Niciodata nu este prea tarziu sa spuneti ca nu ati avut sau ca nu veti avea niciodata astfel de musafiri nepoftiti.
Cine este pericolul pentru gradina?
Poate cel mai mare pericol, datorita reproducerii rapide, sunt soarecii si iepurii de camp. Pentru hranire, ei aleg de obicei parti ale spatiilor verzi care sunt subterane. Foarte rar, sobolanii obisnuiti dauneaza spatiilor verzi. Dar daunele aici vor fi relativ mici: numai sistemul radicular este in pericol.
Metode traditionale de control al rozatoarelor in zona: actiuni preventive impotriva aspectului; metode mecanice; metode chimice; prevenirea rozatoarelor.
Odata cu sfarsitul sezonului de vara, gradinarii de pretutindeni indeparteaza frunzele ofilite si diverse resturi care ar putea atrage rozatoarele.
O atentie deosebita trebuie acordata fanului, aceasta este o delicatesa preferata a rozatoarelor.
Rozatoarele vor fi speriate de cenusa de lemn, rumegus parfumat cu kerosen si aschii mici de turba.
Puteti sa va protejati gradina folosind urmatoarele, in acest fel: ulei solid, autol si creolin, care se poate raspandi in jurul fanului- acesta provoaca rani si pana la arsuri adanci pe maini asa ca ai grija atunci cand il imprastii. Tuturor daunatorelor nu le plac anumite mirosuri, cum ar fi menta sau lichidele cu miros de gudron. Pe tot parcursul iernii, locurile din apropierea copacilor trebuie sa fie stropite, acesta va fi un anumit obstacol in calea roatoarelor de copaci.
Un gard inalt din apropierea casei va va proteja de iepurii curiosi, la fel ca un amestec de ulei de peste cu un miros intepator – un iepure nu va consuma niciodata coaja de arbusti si copaci care au un miros intepator.
Protectia gradinii de rozatoare prin tratament mecanic.
Poate servi ca o bariera buna pentru daunatori: copacii si arbustii sunt acoperiti cu diverse materiale pentru protectie. Oamenii informati leaga adesea plantele de pe teren cu ramuri de molid, ienupari parfumati, seminte sau flori de floarea-soarelui. Acesta va fi un fel de refugiu impotriva frigului de iarna, impreuna cu o protectie fiabila. Cel mai bine este sa legati copacii odata cu sosirea toamnei, inainte de debutul primei vremi reci, iar in prima luna de primavara, aceasta protectie trebuie indepartata.
Atunci cand ambalati copacii, este necesar sa aveti grija de partea care se afla in partea de jos. Este necesar sa colectati pamantul, sa faceti ca si o curea in jurul trunchiului, sa-l asezati sub nivelul solului si sa colectati pamantul de-a lungul marginilor.
Materialul folosit pentru partea de sus a copacului poate veni, de asemenea, ca o salvare in lupta impotriva numerosilor daunatori. Fiecare trunchi trebuie infasurat cu panza intr-o cantitate mare.
Materialul pentru varf este aplicat foarte strans, tras cu un sir, acoperit cu o carpa lasand un spatiu mic de aerisire. Dupa ce zapada se topeste, adapostul creat, este indepartat. Cilindrii metalici rasuciti din plasa metalica fina sau bucati de nailon vor proteja trunchiurile copacilor de rozatoare. Straturile trebuie sa fie foarte stranse pentru a rezista la vant sau alte intemperii..
Protejati gradina de rozatoare cu substante chimice.
Copacii pot fi acoperiti cu un amestec de argila si excremente de vaca, intr-un raport de unu la unu, amestecul trebuie diluat cu apa pana cand reiese o smantana groasa si o lingura completa de acid carbolic.
De asemenea, puteti trata trunchiurile de copaci cu un amestec util, care este utilizat cu succes pentru a vindeca ranile copacilor si arbustilor – ar trebui sa existe 0,5 litri alcool denaturat si 400 g de colofoniu fin dispersat.
Fiecare magazin de specialitate are o gama larga de pesticide care pot fi achizitionate pe tot parcursul anului daca, de exemplu, nu doriti sa pregatiti capcane “mirositoare” pe cont propriu. Dar trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand exista animale de companie si copii in acel loc; nu trebuie sa uiti de siguranta ta atunci cand folosesti capcane pentru daunatorii rozatori ai curtii.
Este mai bine sa combinati metodele de mai sus. Orice zona suburbana ar trebui monitorizata in mod regulat, examinata si atunci nu va fi necesar sa se trateze “ranile” de pe copaci care au aparut ca urmare a activitatii vitale a rozatoarelor.
Lasă un răspuns