Lombosciatica este asocierea dintre durerea lombară şi nevralgia nervului sciatic. Ea se traduce printr-o durere care se manifestă în zona inferioară a spatelui şi care iradiază pe membrul inferior. Lombosciatica acută este cel mai adesea provocată de o hernie de disc, însă există şi alte cauze. Anumite crize de lombosciatică reprezintă urgenţe medicale.
Care sunt simptomele sciaticii?
Simptomul caracteristic al sciaticii este durerea, iar tipul de durere poate varia:
- Poate fi ascuțită, simțită ca șocuri electrice, disconfort sau amorțeală.
- Pot exista, de asemenea, senzații precum furnicături și senzație de slăbiciune la nivelul labei piciorului, gleznei și/sau piciorului.
- Durerea este de obicei situată în zona feselor și în partea inferioară a spatelui, dar se poate extinde până la ischiogambier, gambe și picioare (durere de picioare).
- Simptomele sunt de obicei unilaterale, mai degrabă decât să afecteze ambele picioare. În cazuri rare, puteți avea dureri în ambele picioare.
Aceste simptome pot fi agravate de tuse sau strănut, ridicarea din șezut în picioare, şederea prelungită, statul în picioare.
Cum este diagnosticată sciatica?
Pentru a diagnostica lombosciatica este necesară o serie de constatări din istoricul dumneavoastră și evaluarea fizică de către kinetoterapeut. Terapeutul va efectua o serie de teste fizice pentru a determina originea durerii sciatice, cum ar fi teste de forță musculară, teste de mobilitate nervoasă și teste de mișcare lombară.
De asemenea, va dori să știe dacă ați avut o accidentare, febră, probleme cu controlul intestinelor sau vezicii urinare, cancere anterioare și dacă ați slăbit fără să vreţi. Răspunsurile la aceste întrebări sunt importante deoarece, dacă aceste simptome sunt prezente, cauza sciaticii ar putea fi o afecțiune gravă, cum ar fi o fractură osoasă, infecție sau cancer. Acestea sunt totuşi rare.
Am nevoie de o scanare?
Majoritatea cazurilor nu necesită niciun fel de imagistică și se rezolvă într-o perioadă de 4-8 săptămâni cu un program de kinetoterapie țintită. Cu toate acestea, dacă simptomele nu se ameliorează după 8 săptămâni de kinetoterapie, pot fi necesare investigații și management medical suplimentar.
Cum mă poate ajuta kinetoterapia?
1) Tratamentul sciaticii în stadiile incipiente implică o concentrare puternică pe reducerea durerii prin terapie manuală, întinderea ușoară a nervilor și munca de mobilitate a coloanei vertebrale pentru a reduce sensibilitatea nervului iritat. Acest lucru produce de obicei o mare ușurare și o reducere semnificativă a simptomelor în 1-4 vizite.
2) Asigurarea rezultatelor pe termen lung și minimizarea șanselor de revenire a simptomelor printr-un plan personalizat de reabilitare. Aceasta implică exerciții de întărire a mușchilor care susțin partea inferioară a spatelui și a feselor. Acest lucru este de o importanță vitală, deoarece va contribui la faptul că organismul dumneavoastră poate face față cerințelor impuse zilnic, precum și oricăror activități recreative pe care vă place să le faceți. Un plan pe termen lung implică, de asemenea, exerciții de mobilitate nervoasă direcționate pentru a îmbunătăți mișcarea nervilor afectați, precum și exerciții de mobilitate a coloanei vertebrale.
3) Asigurarea că nu aveți nicio slăbiciune persistentă care vă va afecta funcția și calitatea vieții în continuare. Odată ce durerea se rezolvă, poate exista uneori o slăbiciune care vă îngreunează sarcinile obișnuite. Pentru a reveni la activitatea normală, acest lucru trebuie abordat.
4) Sfaturi și educație privind poziționarea, postura și nivelul de activitate potrivit pentru dvs. pentru a permite simptomelor să se stabilizeze, pentru a vă menține confortabil pe perioada tratamentului şi pentru a reveni treptat la nivelul de activitate dorit, într-un mod sigur și nedăunător.
Lasă un răspuns