Paralizia în somn este o tulburare de somn în care persoana este conștientă, dar incapabilă să își miște corpul sau să vorbească. Este o experiență atipică, ce poate fi însoțită de un sentiment puternic de frică sau anxietate, dar care nu îți afectează în niciun fel sănătatea.
Problema apare în momentul în care paralizia în somn devine frecventă și nu te lasă să te odihnești corespunzător, situație în care ar fi bine să consulți un medic sau chiar un specialist în somnologie.
Cum se manifestă paralizia în somn?
Primul semn al unui episod de paralizie în somn este imposibilitatea de a te mișca sau de a te ridica din pat. Deși ești conștient de ceea ce se întâmplă, nu poți striga după ajutor și nu poți gesticula în niciun fel – acum intervine de fapt și frica. Unele persoane experimentează și halucinații, o senzație apăsătoare în zona pieptului și stări de anxietate. Un astfel de episod durează între câteva secunde și câteva minute, dar se poate simți ca o eternitate.
De ce apare acest fenomen?
Poate te întrebi de ce apare paralizia in somn, iar explicația este destul de simplă. Paralizia în somn apare în timpul somnului REM, atunci când creierul nostru paralizează temporar mușchii corpului pentru a preveni reacțiile fizice la visele intense. În mod normal, această paralizie dispare înainte ca o persoană să se trezească complet, deci nu suntem conștienți de ea în timpul somnului. Dar în momentul în care te trezești în mijlocul fazei de somn REM, mușchii sunt paralizați, de aici și senzația de imobilizare.
Cum poți preveni apariția paraliziei în somn?
Episoadele de paralizie în somn pot fi provocate de tulburări ale ritmului de somn (insomnii, apnee de somn, narcolepsie etc.), dar și de stări de stres și anxietate. Prin urmare, pentru a preveni un astfel de fenomen, ar trebui să te asiguri că ai parte de un somn de calitate, pe o saltea dimensiunea 180×200 (sau orice altă dimensiune) ortopedică, care asigură corpului tău susținerea necesară. Gestionarea mai bună a perioadelor de stres și practicarea unor tehnici de relaxare înainte de somn reprezintă o altă modalitate prin care poți preveni paralizia în somn.
Paralizia în somn poate avea și o componentă genetică, deci dacă ai deja în familie persoane care se confruntă cu un astfel de fenomen, există șanse mari să treci și tu prin el. Însă, cu un somn de calitate și cu ameliorarea stărilor de stres și de anxietate, ar trebui să reușești să previi cu succes apariția paraliziei în somn.
Lasă un răspuns