Pentru ca se apropie vara si pentru ca ne dorim cu toatele un par cat mai lung, cat mai sanatos si mai puternic, am pregatit pentru tine cateva sfaturi materiale utile, astfel incat sa fii pregatita pentru razele soarelui care deja sunt din ce in ce mai puternice.
Inainte de toate, nu ezita sa renunti putin din lungime daca ai si tu problema cea mai raspandita: varfuri arse si despicate. Renunta la cativa centimetri, in favoarea unui par mai scurt, dar care va creste repede si lucios, pregatit sa-l afisezi in cele mai trasnet coafuri ale anului 2016.
Hidrateaza-ti parul!
Daca ai parul uscat sau deteriorat este posibil sa folosesti deja produse pentru hidratare. Dar una dintre cele mai mari greseli ale femeilor cu par normal este ca nu folosesc produse de ingrijire a parului cu un grad mare de hidratare. Secretul consta in alegerea produselor cu ingrediente potrivite. Indiferent daca firul de par este subtire sau gros, uleiul este must-have. Contrar credintelor populare, folosirea uleiurilor nu iti face parul gras. Dimpotriva. Uleiurile penetreaza stratul exterior al firului, inlocuind nutrientii pierduti din cauza vopsirilor repetate sau a caldurii extreme si iti fac parul mai moale, mai matasos si mai usor de aranjat. Asadar, cele mai bune sampoane si balsamuri hidratante sunt cele care contin uleiuri naturale. Inainte de a cumpara un produs hidratant, citeste cu atentie eticheta si alege-le pe acelea care contin uleiuri.
Par uscat?
Parul uscat este parul friabil, care se electrizeaza usor, caruia ii lipseste stralucirea, flexibilitatea si rezistenta. Este parul aspru la atingere, sau parul cu aspect tern. Parul uscat are foarte multe cauze, unele chiar grave, altele mai putin serioase. Parul uscat se poate transmite genetic (daca unul din parinti a avut parul uscat, probabil si copii vor avea acelasi tip de par) sau poate sa apara in timp, ca urmare a produselor de ingrijire nepotrivite, a coafarii si spalarii frecvente.
Si totusi, de ce avem parul uscat ? Parul uscat apare datorita unei activitati insuficiente a glandelor sebacee atasate foliculului pilos. Sebuumul este cel care ajuta la aspectul stralucitor la parului dar ii confera in acelasi timp si rezistenta si o anumita textura. Sebuumul ajuta la hidratarea firului de par. Daca acesta este in cantitate insuficienta, atunci si parul sufera.
Exista riscul ca, la un anumit moment, cu totii sa avem pentru catva timp, parul uscat. Acest fapt se datoreaza expunerii prelungite la soare, vant, sau spalarii cu apa excesiv clorinata. Daca parul uscat este o consecinta a pielii uscate, atunci trebuie sa aveti grija sa va spalati pe cap de mai putine ori (de maxim 3 ori pe saptamana). Cand va spalati, este bine sa folositi un sampon cu substante hidratante, care sa nu incarce firul de par.
Nu frecati scalpul ci mai degraba masati pielea cateva minute. Aplicati sampon o singura data in cazul in care firul este foarte uscat, insa lasati-l mai mult timp sa actioneze. Aplicarea repetata de sampon nu face decat sa usuce mai mult scalpul. Specialistii recomanda ca dupa spalare sa folositi un balsam, pe care sa il lasati cateva minute pe cap inainte de a-l clati.
Dupa clatire, pieptanati parul cu un pieptene cu dinti foarte lungi si rari si doar cu miscari lente – parul uscat este atat de fragil incat se rupe mai usor decat credem !
Samponul cel mai potrivit este cel pe baza de ingrediente naturale, care contine uleiuri esentiale si care este cat mai hidratant. Daca parul dumneavoastra este uscat de obicei, si nu datorita unor produse nepotrivite, atunci nu este foarte friabil si puteti folosi balsamuri cu saruri de amoniu care lasa parul mult mai fin. Pentru varfurile foarte despicate puteti cauta balsamuri cu un continut crescut de proteine.
Par gras?
Va spalati dimineata pe par si pana seara deja da semne ca trebuie spalat din nou? Este incarcat, uleios si si-a pierdut volumul? Parul dumneavoastra intruneste foarte multe criterii pentru a fi incadrat in categoria parului gras. Dar, atentie: un par gras nu semnifica un scalp caracterizat printr-o hiperproductie de sebuum. Dimpotriva: un scalp uscat stimuleaza glandele sebacee sa produca sebuum (glandele sunt, deci hiperactive), iar acesta se transfera foarte usor de la nivelul bazei firului de par, unde se deschid orificiile glandelor sebacee, catre varfuri.
Parul gras trebuie spalat des, clatit din abundenta si samponat chiar de doua ori, daca este nevoie. Prima samponare are ca efect indepartarea sebumului si impuritatilor. La a doua samponare se recomanda ca parul sa fie masat pana cand se face spuma din abundenta, spuma care se lasa apoi sa actioneze aproximativ 5 minute.
Balsamul este si el indispensabil, insa se recomanda aplicarea lui doar pe varfuri, evitand scalpul si radacinile. Daca parul este foarte uleios, balsamul nu mai este recomandat.
Parul se clateste apoi cu apa din abundenta. Atentie, insa: apa nu trebuie sa fie foarte calda si in nici un caz fierbinte, pentru a nu stimula productia de sebuum.
Cu cat temperatura este mai mica, fara a depasi limita de confort personal, cu atat mai bine. Samponul potrivit este cel cu un continut scazut in uleiuri minerale sau chiar samponul destinat copiilor. De asemena, puteti incerca sampon cu extracte de citrice sau extracte din frunza arborelui de ceai. Deoarece parul gras este oricum destul de lucios, cel mai bine este sa evitam sa folosim geluri de par si sprayuri cu efect de stralucire.
Parul nu trebuie pieptanat foarte frecvent deoarece astfel nu facem decat sa intindem sebuumul de la radacina catre varfuri. In plus, unele perii pot exercita chiar un efect stimulator asupra productiei de sebuum, ceea ce nu face decat sa agraveze problema. Desi spalarea regulata a parului este recomandata in cazul unui par gras, nu trebuie nici sa exageram, deoarece nu facem decat sa stimulam secretia de sebuum.
In cazul in care doriti sa va asigurati o clatire temeinica a parului puteti incerca sa combinati o parte otet de mere cu patru parti apa, sau, pentru un miros mai placut, inlocuiti otetul cu suc de lamaie diluat. Nu clatiti parul doar cu otet sau doar cu suc de lamaie pentru ca exista riscul de aparitie a unor leziuni la nivelul scalpului.
Daca doriti, puteti incerca sa personalizati samponul pe care il folositi cu regularitate amestecand jumatate de lingura de aloe vera si o lingura de suc de lamaie cu 4 linguri de sampon.
Reguli de ingrijire a parului, pe scurt
- Curăţaţi parul în profunzime
După sezonul petrecerilor, când părul a fost supus tratamentelor cosmetice şi produselor de styling, este important ca acesta să fie spălat şi curăţat în profunzime de impurităţile acumulate la rădăcina firului de păr.
Folosiţi pentru spălat şampoane de detoxifiere, care curăţă şi hrănesc scalpul.
- Periati parul cu grija
Deoarece părul are tendinţa să se rupă, se recomandă folosirea unui pieptene sau a unei perii care să descurce părul cu uşurinţă, fără să îl electrizeze, lăsându-l neted şi moale.
- Urmati o dieta sanatoasa
Alimentaţia influenţează direct aspectul părului – prin urmare o dietă echilibrată este esenţială pentru sănătatea părului. Includeţi în dietă alimente care stimulează circulaţia sangvină, cum ar fi nucile şi alunele, seminţele şi fructele de pădure. Astfel, este asigurată o circulaţie optimă a sângelui la nivelul foliculilor firelor de păr, pentru un aspect sănătos şi strălucitor.
Lasă un răspuns